Ukrainas karavīrs: Doņeckas lidostā mūs gribēja noindēt (papild.) • IR.lv

Ukrainas karavīrs: Doņeckas lidostā mūs gribēja noindēt (papild.)

21
Sagrautā Doņeckas lidosta. Foto: ITAR-TASS/LETA

Ukrainas kiborgi stratēģisko objektu aizstāvēja 242 dienu garumā

Daudziem no Doņeckas lidostas aizstāvjiem novēroti tādi simptomi, kas ir indīgu gāzu uzbrukuma upuriem, par to EDSO misijas pārstāvjiem pastāstījis viens no Doņeckas lidostas kiborgiem.

EDSO pārskatā, ko citē „Ukrainskaja pravda”, teiks, ka Ukrainas karavīrs Konstantinovkas, ko kontrolē valdības karaspēks un kas atrodas 56 km no Doņeckas, hospitālī ārstē Doņeckas lidostas kaujās 19.janvārī iegūtās traumas.

Karavīrs misijas pārstāvjiem stāstījis, ka kopumā 80 Ukrainas karavīriem bijuši tādi paši simptomi kā viņam – nekontrolējamas muskuļu spazmas, vemšana un apgrūtināta elpošana. Dažs esot zaudējis pat samaņu.

11 karavīri nosūtīti uz Dņepropetrovskas slimnīcu. 

Ukrainas mediji ziņoja, ka 16.janvārī Doņeckas lidostas aizstāvji konstatēja, ka pret viņiem pielietota kāda indīga gāze.

Ukrainas AM: Kiborgi „notur” daļu Doņeckas lidostas

Pretrunīgas ziņas ceturtdien saņemtas no Doņeckas lidostas kauju vietas – lai gan agri no rīta tika ziņots, ka lidostu Ukrainas karavīri ir pametuši pilnīgi iznīcinātu, vēlāk Ukrainas Aizsardzības ministrija noliedza to, norādot, ka Ukrainas karavīri daļu lidostas joprojām aizstāv, tāpat kā daļu lidostas termināļa, vēsta „Ukrainskaja pravda”.

„Sīvas kaujas ap Doņeckas lidostu joprojām turpinās. Daļa ēku un lidostas teritorijas kontrolē Ukrainas karavīri,” teikts ministrijas preses dienesta paziņojumā.

AM arī norāda, ka trešdien Ukrainas karavīri ar kaujām izgāja no lidostas termināļu teritorijām, jo viņu pozīcijas tika sagrautas un apšaudītas pēc tiešām norādēm. 

Kaujās ievainoti 16 Ukrainas karavīri, viņi arī tikuši saņemti separātistu gūstā, informē ministrija. Diennakts laikā Doņeckas lidostā krituši seši karavīri.

Ceturtdienas rītā plkst. 9 kaujas pie Doņeckas lidostas turpinās, teikts AM paziņojumā.

Ukrainas karavīri pametuši pilnībā iznīcināto Doņeckas lidostu

Doņeckas lidostas jaunais un vecais termināļi ir pilnībā iznīcināti, ukraiņu karavīri pametuši tā teritoriju pēc varonīgas aizstāvēšanas 242 dienu garumā, savā “Facebook” lapā raksta pulka “Azov” karotāji.

“Vairāki desmiti to, kurus sauca par kiborgiem, aizstāvēja dažus kilometrus Ukrainas zemes Ukrainas valsts priekšējā nocietinājumā. Patiesībā viņi nebija kiborgi, jo zem bruņuvestēm viņiem sitās ukraiņu sirdis,” raksta karotāji.

“Doņeckas lidosta ir mūsu Termopilas, mūsu Pavlova nams. Ukrainas spēki 242 dienas noturēja aizsardzību, nedodot iespēju okupantam nesodītam pavirzīties ne pa metru mūsu zemē. Doņeckas lidostu sānu pie sāna aizstāvēja doņeckieši ar galiciešiem, specdienests un brīvprātīgie, vakardienas skolotāji un biznesmeņi. Šodien mēs varam droši paziņot, ka Ukrainas vienotība ir izturējusi laika pārbaudi,” raksta karotāji. “Mēs zinām, ka pienāks laiks un virs Doņeckas lidostas, kā arī virs mūsu lepnajām galvām no jauna pacelsies zili dzeltenais karogs. Mūsu karš beigsies tikai tad, kad pēdējais okupants gulēs uz zemes, kur viņu neviens nesauca.”

Par lidostu pēdējo divu nedēļu laikā atsākās niknas kaujas. Kaujinieki trešdien uzspridzināja ukraiņu karavīru kontrolētā lidostas jaunā termināļa pārsegumu, nogalinot un ievainojot daudzus aizstāvjus.

Lidostas skrejceļš tagad arī ir pilnībā sabombardēts, ziņo mediji. 21.janvārī prokrieviskie separātisti uzspridzināja lidostas ēkas atlikušo stāvu pārsegumu, ziņo UNIAN. 

Situācijai saasinoties, pretterorisma operācijas zonā iebrauca Ukrainas Drošības padomes sekretārs Oleksandrs Turčinovs, kura auto netālu no lidostas nokļuva apšaudē. Turčinovs apšaudē necieta un tika evakuēts, „Facebook” paziņoja portāla „Cenzor.net” galvenais redaktors Jurijs Butusovs.

Butusovs bija arī pirmais žurnālists, kurš paziņoja: „Jaunais un vecais terminālis, vadības tornis, viss, kas varēja noderēt kā aizsardzības atbalsta punkts, ir pilnībā iznīcināts. Lidosta tiek apšaudīta pēc tiešām norādēm, bet no jaunās termināļa ēkas pēdējie dzīvie tās aizstāvji aigāja tikai šodien [ceturtdien]… Paldies tiem, kuri izdzīvoja pēdējo dienu aizsardzības elli, palika uzticīgi zvērestam un karavīra pienākumam līdz galam. Paldies tiem, kas ir ievainoti, un mūžīga piemiņa tiem, kuri palika jaunajā lidostas terminālī uz visiem laikiem…”

Butusovs norāda, ka Doņeckas lidostas aizstāvēšana no prokrieviskajiem uzbrucējiem ilga no pērnā gada 24.maija līdz pat 2015.gada 22.janvārim.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (21)

traductrice 22.01.2015. 11.45

Kādā ziņā bija teikts, ka Janukovičs esot domājis, ka “maidans izbeigšoties pats no sevis”. Baidos, vairums pasaules politiķu klusībā ļoti cer, ka arī RUS agresija izbeigsies pati no sevis. Janukovičs kļūdījās…

+16
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 22.01.2015. 11.10

Vācu ārlietu Šteinmaijers muld par situācijas uzlabošanos. Sociāl…demokrāts. Parastais.

+13
0
Atbildēt

0

otra puse 22.01.2015. 09.51

Diemžēl citi avoti ziņo par lidostas krišanu un ATO pretuzbrukuma izgāšanos.

37 ukraiņu karavīri krituši 21. janvārī, atlikušie saņemti gūstā.

Tikmēr ES ietekmīgāko valstu ārlietu ministri kopā ar agresorvalsts ārlietu ministru “aicina apturēt karadarbību Ukrainā”.

Tēlaini izsakoties ganu suņi kopā ar vilku aicina beigt plēst aitas.

Tā ir Eiropa, 21. gadsimts.

+14
-2
Atbildēt

4

    DikembeSakamoto > otra puse 22.01.2015. 19.31

    A nafig viņiem tā lidosta? Tur tak sen neviens nespēj nosēsties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > otra puse 22.01.2015. 15.30

    Hm – tikko ATO vadība atkal paziņoja, ka kontrolē ugunsdzēsēju daļu, sabrukušo vadības torni …

    Godīgi – es šādam paziņojumam neticu – nu gluži vienkārši – pat ja tur vēl kāds kareivis ir, tad Ukrainai nav normalu iespēju viņus apgādāt un sniegt citu palīdzību, kā vien artilērijas apšaudes.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Krotow > otra puse 22.01.2015. 23.32

    Lidosta bija lamatas milzu lempjiem. Vieta civilizācijas atkritumu pārstrādei 200 kravās un prokrievisko spēku trollēšanai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > otra puse 22.01.2015. 12.25

    Nevajag jaukt lidostu ar jauno termināli.

    Ukraiņi ir zaudējuši visas pozīcijas skrejceļam pilsētas pusē (tajā skaitā jauno termināli), bet saglabājuši otrā pusē pozīcijas pie meteostacijas – tie gan ir tikai ierakumi klajā laukā – bet tā kā priekšā ir skrejceļš, tad pretinieks tiek smagi apšaudīts, pirms tiek klāt.

    Par to izgāšanos … nu ir gan taisnība. Viena grupa (paša kombata vai kombriga vadībā nonāca gūstā) – cik saprotu, tad Ukraiņiem jau 2 dienas nebija izdevies piekļūt jaunajam terminālim, tā ka … par tur esošo kiborgu likteni nemaz drošu ziņu nav – tikai tās, kas no teroristu puses.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu