Bilts: Labāk par Putinu neizdarīsim • IR.lv

Bilts: Labāk par Putinu neizdarīsim

13
Bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts. Foto: AFP/LETA

Hodorkovskis aicina Eiropu kaunīgi neklusēt par valsts korupciju Krievijā

Rietumi var tikai apspriest, kā atslābināt Kremli, bet nevienam tas neizdosies labāk par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu – tā “Sniega tikšanās” un Viļņas intelektuāļu foruma laikā piektdien par Krievijas politiku pasmējies bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

“Sniega tikšanās” un Viļņas foruma dalībnieki piektdien piedalījās kopīgā diskusijā, kurā apsprieda Krievijas politiku, iespējamo Rietumu atbildi, Krievijas nākotnes scenārijus un to ietekmi uz Eiropas drošību.

Savu uzstāšanos zviedru politiķis sāka ar Ukrainas krīzes analīzi un aicināja neaizmirst, ka šo valsti joprojām rauj gabalos, tur joprojām notiek asinsizliešana, vēsta „Delfi.lt”. „Ukrainas likteni noteiks Krievijas nākotne un tas atsauksies uz visas Eiropas nākoptni,” prognozēja Bilts.

Viņš savā runā arī pajokoja par Putinu. Pēc Bilta domām, Krievijas prezidents ir pats labākais Krievijas atslābināšanas politikas arhitekts. „Mēs varam apspriest Krievijas atslābināšanas politiku, bet nedomāju, ka mēs varam izdarīt kaut ko daudz labāku kā pats Putina kungs,” ironizēja Bilts.

Pēc Bilta teiktā, Krievija atklāti demonstrē agresīvu un revizionistisku politiku. Tomēr ir svarīgi uzturēt saikni ar Krievijas sabiedrību un neļaut grimt dziļāk konfrontējošas informācijas plūsmā.

Bilts uzsvēra, ka Ukrainai nepieciešama visa veida palīdzība, ieskaitot finanšu, jo Ukraina Eiropas Savienībai ir daudz svarīgāka nekā Grieķija, kura nezin kāpēc pieprasot sev pievērst lielāku uzmanību. „Demokrātijas šūpulis, skaista valsts, saulaina. Taču Ukraina – tā ir cita nozīmīguma pakāpe,” teica Bilts.

Hodorkovskis: Krievijas režīmā izmaiņas gaidīt ir nereāli

Nav vērts gaidīt izmaiņas Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmā, piektdien Viļņas intelektuāļu forumā paziņoja Kremļa kritiķis un bijušais Krievijas naftas magnāts Mihails Hodorkovskis.

“Manas cerības par režīma transformāciju izkūpēja gaisā pēc pērnā februāra. Es domāju, ka ir nereāli sagaidīt jebkāda veida transformāciju pašreizējā režīmā. Izmaiņas galu galā notiks ārpus sistēmas,” sacīja Hodorkovskis.

Putina oponents norādīja uz savu iepriekš izteikto prognozi par krīzi Krievijas režīmā 2014. un 2015.gadā, kas lēnām sāk piepildīties, raksta LETA/ELTA.

“Es to neizdomāju, tā ir tāda kā Krievijas politiskā tradīcija. Putina režīms šīm tradīcijām atbilst pilnīgi un galīgi, it kā tas tika pasūtīts. Sākās 2014.gads, un līdz ar to sākās arī “brīnumi”,” pavēstīja Hodorkovskis. Viņš arī uzskata, ka Putina režīms, “diezgan iespējams”, beigs pastāvēt tuvāko desmit gadu laikā.

Hodorkovskis teica, ka Eiropai nevajag palīdzēt Putinam un viņa draugiem veidot „krievu pasaules” glābšanas varoņu tēlu. „Eiropai jāparāda, ka tā ir nekaunīga, bezizmēra izlaupīšana. Viņi laupa savu valsti, grauj tās mentalitāti. Eiropai ir ko teikt, taču tā nezin kāpēc kaunīgi klusē,” teica Hodorkovskis.

„Spēka struktūras un propagandisti režīmam kalpo ne jau nesavtīgi – tie uzpērk, iebiedē un apmāna Krievijas tautu, pārvērš to par paklausīgu ieroci savām manipulācijām. Pret viņiem ir jāvēršas,” teica bijušais Krievijas politieslodzītais.

It sevišķi viņš uzsvēra, ka nepieciešama cīņa pret korupcijas eksportu. „Taču izrādās, ka tas nav vienkārši. Augstus amatus ieņemoši bandīti soļo pāri Eiropas šķēršļiem kā nazis cauri sviestam. Eiropa, esmu pārliecināts, vēl saskarsies ar tādu korupcijas līmeni, kas tiek uzturēts valsts politikas līmenī. Taču informācijai – kas pieder Krievijas elitei, kur plūst finanšu straumes, ar ko vienojas Putinam pietuvinātie -, ir jābūt atklātai,” teica Hodorkovskis.

„Izveidot sistēmu, lai apturētu vienu no pašiem varenākajiem koruptīvajiem režīmiem, nav viegls uzdevums. Krievijas sabiedrības progresīvākajai daļai ir jāzina, ka viņu pūles nepaliks neievērotas. Ir jārisina Krievijas sabiedrības praktiski jautājumi, tā jāiesaista. Tas viss ir pašas Eiropas interesēs,” teica Hodorkovskis.

Arī analītiķe Lilija Ševcova nešaubās, ka Putina režīms ilgi neizturēs. “Sistēma šūpojas uz kapsētas pusi,” teica Ševcova forumā. Viņasprāt, sistēmu var kosmētiski uzlabot, „veikt plastisko ķirurģisko operāciju vai iespricēt botulīnu”, taču tas neko nemainīs.

Tiesa, analītiķe nosodīja tos Rietumvalstu līderus, kuri uzskata, ka ir jāsamazina sankcijas Krievijai, tādējādi demonstrējot labvēlīgu attieksmi pret Kremli. „Bet tie ir ietekmīgi cilvēki, ietekmīgi līderi. (..) Tik daudzas valstis atbalsta pielāgošanās politiku. Tas ir sava veida sadomazohisms,” ironizēja Ševcova.

Gadskārtējās neformālās ārlietu un drošības politikas ekspertu diskusijas, kas notiek Traķos un pazīstamas ar nosaukumu “Sniega tikšanās” (“Snow meeting”), ietvaros 16.janvārī Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs tikās arī ar Latvijas, Igaunijas un Slovākijas ārlietu ministriem Edgaru Rinkēviču, Keitu Pentusu-Rosimannusu un Miroslavu Lajčiku.

Ministri apsprieda situāciju Ukrainā, Eiropas Savienības (ES) attiecības ar Krieviju, kā arī Lielbritānijas, Dānijas, Lietuvas un Igaunijas izstrādāto iniciatīvu, kurā ES institūcijas aicinātas cīnīties pret Krievijas propagandu, norāda Lietuvas Ārlietu ministrija.

 

Komentāri (13)

west 17.01.2015. 16.12

Līdz šim Putina politiku var raksturot kā : “Pēc manis kaut vai ūdens plūdi”.

No tā arī izriet izmisīgs populisms un reitinga uzturēšana par katru cenu. Tas ir viņa personīgās ādas un pat dzīvības jautājums. Nepopularitāte var beigties at netīšu izkrišanu pa Kremļa logu, saindēšanos, vai pat pakāršanu Sarkanajā laukumā. Tāpēc krievu tautai baro visu, ko tā grb apzināti, vai neapzināti. No turienes atkal slepkava Staļins kā dižākais varonis, NATO kā mūžīgais ienaidnieks un lai gan vājāko, bet kaimiņu valstu teritoriju atņemšana.

Sistēma darbojās, kamēr pa trubu vienā virzienā plūda nafta, bet otrā – nauda Pēkšņi naudas pumpis sāka rīstīties un režīmam draud nepatīkamas beigas. Arī Putinam. Naizdosies vairs pavadīt mierīgas vecumdienas Spānijas pilī, vīnu brūvējot.

Kur viņš ņems nelabu galu, to tikai Dievs vien zina, bet labs viņam noteikti vairs nespīd.

+17
-1
Atbildēt

0

Austras koks 17.01.2015. 21.46

Visbūtiskākais Bilta teiktajā ir nevis joks par Putinu, bet šis te:

“Bilts uzsvēra, ka Ukrainai nepieciešama visa veida palīdzība, ieskaitot finanšu, jo Ukraina Eiropas Savienībai ir daudz svarīgāka nekā Grieķija, kura nezin kāpēc pieprasot sev pievērst lielāku uzmanību. „Demokrātijas šūpulis, skaista valsts, saulaina. Taču Ukraina – tā ir cita nozīmīguma pakāpe,” teica Bilts.”

+12
0
Atbildēt

0

lno 17.01.2015. 14.51

Ходорковский: рубль обвалился, когда не смогли дозвониться Путину http://newsru.com/russia/17jan2015/hodorsays.html

+9
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu