Saindēti prāti • IR.lv

Saindēti prāti

6
Solidaritātes plakāti «Es esmu Šarlī» un «Viņi vēlas nodzēst mūsu zvaigznes! Mēs tās atkal iedegsim! pie mošejas Sentetjēnas pilsētā Francijā.

Islāma domātāji meklē atbildi uz jautājumu: kāpēc mūsu reliģija pārvērtusies par vardarbības simbolu?

Islāma ekstrēmisti nocērt galvas Rietumu žurnālistiem Sīrijā, nogalina tūkstošiem cilvēku Irākā, iebrūk skolā un noslaktē 132 bērnus Pakistānā, nogalina kanādiešu goda sardzes kareivi Otavā un sagrābj vairākus ķīlniekus kafejnīcā Sidnejā. Šo pēdējos mēnešos piedzīvoto vardarbības virkni tagad papildinājuši uzbrukumi Parīzē. Tas viss pamudinājis uz aktīvu diskusiju pašu musulmaņu sabiedrībā – kāpēc viņu reliģija arvien biežāk kļūst par sinonīmu vardarbībai un asinsizliešanai? 

Lielākā daļa reliģijas pētnieku un ticīgo stāsta, ka islāms pēc būtības nav vardarbīgāks kā citas reliģijas. Islāmu mūsdienās vienkārši ir saindējusi vardarbības attaisnošana, un, lai to labotu, ir nepieciešama aktīva valdības un reliģisko līderu iejaukšanās islāma izpratnes uzlabošanai – tā, piemēram, uzskata Ēģiptes prezidents.

«Tas ir pilnīgi neticami, ka mūsu svētā pārliecība daudzviet pasaulē liek uztvert musulmaņus kā draudu, baiļu, slepkavošanas un postīšanas cēloni,» pirms pāris nedēļām, uzrunājot savas valsts augstākos reliģiskos līderus, teica Ēģiptes vadītājs Abdelfatahs as Sisi. «Jums ir jāieņem stingrāka pozīcija!» Iespējams, pat nepieciešama jauna «reliģiska revolūcija».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu