Viesu māju ādere • IR.lv

Viesu māju ādere

6
Istaba penthausā Ņujorkā, Manhetenā — 80 $
Ieva Puķe

Populārais istabu un apartamentu īres tīkls Airbnb tūristiem piedāvā patīkamākas cenas un  mājīgākus apstākļus. Taču jābūt uzmanīgiem – bieži vien aiz zemajām cenām slēpjas zemūdens akmeņi

Rezervācija riādā Marrākešā, Marokā, ir mana pirmā pieredze globālajā Airbnb īres istabu un dzīvokļu tīklā. Izveidojusi savu profilu, sērfoju piedāvājumā. Neviens naktsmāju variants neatbilst manam priekšstatam par Airbnb misiju – par draudzīgu cenu atvēlēt lojāliem, portālā reģistrētiem tūristiem istabu savā dzīvoklī vai pat veselu apartamentu. Marrākešas Airbnb acīmredzami tiek reklamēti īres dzīvokļi un hosteļi. Istabas, ko piedāvā, būtībā ir viesnīcu numuriņi – atkarībā no cenas ar vai bez dušas, ar iekļautām brokastīm vai bez tām.

Franču pāra Patrika un Žoela apsaimniekoto riādu Dar Khadouj man iesaka viņu tautiete Sesila, kas Marrākešā dzīvo 14 gadu. Viņas riāda tūristu vidū ir populāra, istabas manas ierašanās laikā ir aizņemtas, taču Sesila nekavējoties atsaucas uz Airbnb mājaslapā uzrakstīto vēstuli. Ātra atbilde ir viens no Airbnb principiem, arī Sesilas ieteiktās riādas saimnieks Patriks reaģē zibenīgi. Airbnb sistēmā izmaksas tiek rēķinātas ASV dolāros. Divas naktis numuriņā ar dušu un tualeti, kopēju atpūtas zonu un sauļošanās iespējām jumta terasē maksā 56 ASV dolārus, astoņus dolārus no darījuma saņems Airbnb administrācija. Izvēloties Airbnb mītni, nevis lētu viesnīcu Āfrikas pilsētā, man būtiska ir ne tikai maksa, bet arī namatēvu palīdzība. Ceru, ka eiropieši dos padomus par taksometru izcenojumiem un dienu iepriekš palīdzēs rezervēt autobusa biļeti pārbraucienam uz nākamo punktu.

Patrika un Žoela hostelī – vēsturiskā, skaistā ēkā – rosās marokāņu mājkalpotāji, arī saimnieki no netālā dzīvokļa atnāk vairākas reizes dienā. Riāda, ko viņi nopirkuši pirms diviem gadiem, nav viesmīlības serviss papildu ienākumu gūšanai, bet bizness. Patrika organizētais taksometrs, kas sagaida lidostā, ir trīs reizes dārgāks nekā vietējie takši, brokastis ir par atsevišķu samaksu. Projām dodoties, saņemu rēķinu, kas ir tikpat liels kā iepriekš par īri samaksātais. Patriks piedāvā savu riādu populārajos meklētājrīkos, arī Tripadvisor.com, Bedycasa.com. Airbnb ņemot augstu starpniecības maksu, taču dodot viesnīcai arvien lielāku viesu pienesumu. Taujāts, vai hotelis maksā nodokļus, visnotaļ draudzīgais francūzis atbild, ka tas ir sarežģīts jautājums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu