Vai būs karš Ukrainā? • IR.lv

Vai būs karš Ukrainā?

113
Plakāts Kijevas centrā attēlo trīs diktatorus - Hitleru, Staļinu un Putinu. Foto: AFP/LETA
Aleksejs Grigorjevs

Putinu sankcijas neapstādinās. Un arī ar Ukrainas aprīšanu viņa apetīte nerimsies

Šis ir viens no jautājumiem, kuru man daudzi uzdod pēdējās dienās. Kad atbildu, ka karš jau notiek, viņi mēģina precizēt: jā, bet, vai Krievija ievedīs karaspēku? Vai šķērsos Ukrainas robežu? Vai atklāti sūtīs karaspēku un tehniku?

Tas viss jau ir noticis un turpina notikt arī šodien. Krievija ved atklātu karu pret Ukrainu, sākot ar šā gada februāri. Pamatā nekas nav no tā laika mainījies. Krievija ar bruņotu spēku okupējusi daļu Ukrainas – Krimas pussalu, to anektējusi un militarizējusi. Pēc tam Krievija iesūtījusi savus diversantus Ukrainas austrumu reģionos – Luganskas un Doņeckas apgabalos, kur tie, sagrābuši varu, ārdās, slepkavojot un laupot visu pēc kārtas, ieskaitot pašu notriektās civilās lidmašīnas pasažieru mantas, naudu un kredītkartes.

Krievija pie Ukrainas robežām ir koncentrējusi prāvu karaspēku, pa laikam nedaudz atvelkot to iekšzemē, lai vēlāk pietuvinātu to atkal cieši klāt robežai. Vienām kara “mācībām” seko citas. Katru dienu Krievijas karaspēks Ukrainu apšauda pāri robežai, bet Krievijas kontrolēto Krievijas-Ukrainas robežas daļu šķērso un dodas Doņeckas un Luganskas virzienā simtiem Krievijas bruņoto kaujinieku, tanki un cita bruņutehnika, ieroči, ieskaitot pretgaisa kara ierīces un artilēriju.

Krievijas masu informācijas līdzekļi izvērsuši īstu melu un dezinformācijas karu pret Ukrainu un, jāsaka, ukraiņiem vispār, karu, kuru pat daudzi krievu mākslas darbinieki, piemēram, Lija Ahedžakova, Andrejs Makarēvičs, Oļegs Basilašvili u.c. uzskata par necienīgu. Tā ir Krievijas radītā šodienas realitāte, kas ilgst jau vairākus mēnešus.

Kas tad ir mainījies? Galvenokārt mainās un attīstās mūsu, bet, kas ir vēl nozīmīgāk, ASV un Eiropas līderu izpratne par to, kas īsti notiek un ko vēl var sagaidīt. Tāpēc no simboliskajām sankcijām viņi pārgājuši pie joprojām nepietiekamajām, bet jau daudzmaz nozīmīgajām akcijām pret Krievijas līderiem un ekonomiku.

Kas mums un viņiem vēl ir jāsaprot: Putinu sankcijas neapstādinās. Un arī ar Ukrainas aprīšanu viņa apetīte nerimsies. Lai uzturētu spriedzi Krievijā un augstu Putina reitingu, agresijai jāturpinās un jāiet plašumā.

Šajā ziņā ukraiņi pašlaik izkaro mūsu karu un, aizstāvot sevi, aizstāv arī mūs. Mūs šeit – Latvijā, un mūs – eiropiešus – arī Vācijā un Francijā, citur Eiropā.

Kas vēl ir mainījies pēdējās dienās un kāpēc tieši tagad ir tik daudz jautājumu, vai Krievija uzbruks Ukrainai?

Ukrainas karaspēks ir tuvu uzvarai un Krievijas atbalstītie kaujinieki kopā ar Krievijas diversantiem Ukrainā ir izmisumā un panikā. Tāpat panikā ir Kremļa saimnieks: viņa plāns nav izdevies! Plāns bija ļoti vienkāršs, tā pamatmērķis ir Ukrainas valsts paliekoša destabilizācija, un tās rezultātā visas Ukrainas vai tā lielākās daļas sagrābšana. Vienlaicīgi viņš vēl uzaudzētu savu reitingu un visai pasaulei pierādītu, ka Krievija ir globāla lielvalsts, nevis reģionāla, kā to teicis ASV prezidents Baraks Obama.

Putins un visa Krievijas spice projicē savu situāciju uz Rietumvalstīm un neviltoti tic, ka a) visi zog tieši tāpat kā viņi, un Obamam un Merkelei kādā superslepenā bankā krājas šādi sarūpēta naudiņa, kamēr tie ir pie varas; 2) visas šīs sarunas par tiesībām, starptautiskajiem likumiem, konvencijas, ANO un EDSO ir priekš muļķiem, lai aizplīvurotu lietu būtību un izmantotu kā papildus instrumentu savu mērķu sasniegšanai. Taču slepenībā veči un dāmas, kas ir pie varas, sanāk kādas slepenas pils slepenajā kamīnzālē ar medību trofeju ragiem pie sienas un runā skaidru valodu, bez konvencijām un tiesībām.

Piemēram, Merkele saka Obamam: “Nu labi, ņem tu to Āfriku, tā taču tev tikpat kā dzimtene, bet es turpināšu kontrolēt Skandināviju un tur bez manas ziņas nekas nedrīkst notikt, bet Deivids (Kamerons. – A.G.) lai ņem Īriju un Nīderlandi. Atstāsim Vovčikam (Putinam – A.G.) Baltkrieviju un Ukrainu, par to viņš mums palīdzēs pakļaut Irānu, pārdos gāzi pa lēto un vēl „otkatos” gatavs dalīties!”

Putins ilgi gaidīja, ka viņu pielaidīs pie šīm sarunām kamīnzālē, bet to tā arī nesagaidījis, kļuvis pikts (vai viņu par muļķi tur!) un sāka ārdīties Ukrainā. Prasīt no viņa tagad, lai viņš piebremzētu, ir tas pats, kā gaidīt no Hitlera 1940.gadā, lai viņš atgrieztos Vācijas 1934.gada robežās un kļūtu rāms un lēnīgs.

Putinam, paradoksāli, vēl jāpiedzīvo sava Staļingrada un sava sabiedroto (ne viņa) izsēšanās Normandijā. Neizpaliks arī viņam sava Nirnberga, bet līdz tai vēl garš ceļš ejams.

Minimālais, ar ko patlaban būtu mierā Putins, ir konflikta iesaldēšana: kara darbības pārtraukšana, miera sarunas desmitiem gadu garumā, bandītu leģitimācija caur šīm sarunām, Krievijas “miera” (bet īstenībā okupācijas) karaspēka dislokācija nu jau “strīdīgajās” teritorijās – viss pēc tik labi nospēlētā šablona Abhāzijā, Dienvidosetijā un Transnistrijā. Tad viņš varētu tur saasināt situāciju jebkad, kad viņam ienāktu prātā.

Bet Ukrainas tautas un karaspēka panākumi atstāj Putinam necilu izvēli: vai nu atzīt sakāvi vai vēl straujāk saasināt konfliktu, ja tādas iespējas pastāv.

Diemžēl tādas iespējas Krievijai ir. Ja tagad Krievija karo pret Ukrainu, teiksim, ar 20 procentiem savu spēku, tad, lai saglabātu iepriekšējo status quo un savus diversantus glābtu no pilnīgas sakāves Austrumukrainā, tai būtu strauji jākāpina iejaukšanās līmenis. Faktiski tas jau notiek. Vai notiks tas, ko angliski sauc par “all out war” (karš ar visiem saviem spēkiem)? Pilnīgi iespējams, pat teiktu visdrīzāk notiks, bet diez vai tas sāksies šajās dienās. Vienu gan varu pateikt pilnīgi droši: labāk nekļūs vai vismaz vēl jākļūst daudz sliktāk, pirms kļūs labāk.

Paliek vēl neuzdots jautājums: ko darīt? Galvenais, jāsaprot, ka Putins ar Ukrainu neaprobežosies. Pēc Ukrainas nāks Kazahstāna, pēc Kazahstānas – Baltija. Mūsu un visas Rietumu pasaules interesēs būtu, ka Ukraina šajā karā pārliecinoši uzvarētu. Tikai ar sankcijām te nepietiks, Ukraina ir jāapbruņo. Ukrainai vajadzīga masīva militārā palīdzība.

Ciemā uzradies viens huligāns, un viņš ārdīsies tik ilgi, kamēr pats nedabūs pa purnu. Pagaidām tādu īstu viņam pa purnu sadot gribētāju es neredzu.

Autors ir filologs un žurnālists

 

Komentāri (113)

Alise 09.08.2014. 12.56

No raksta: Šajā ziņā ukraiņi pašlaik izkaro mūsu karu un, aizstāvot sevi, aizstāv arī mūs.

________________________________

Šī ir atslēgas frāze. Un tas ir iemesls, kādēļ par situāciju Ukrainā mums ir jāinteresējas, un jāpiedalās tās risināšanā, jāpalīdz Ukrainai visos iespējamos veidos, atšķirībā, piemēram, no kariem Afganistānā, Irākā utt.

Kamēr Ukraiņi turēsies, tikmēr mēs esam vairāk vai mazāk pasargāti. Ja Ukraina kritīs, tad mums arī ilgi nebūs jāgaida, lai šeit sāktos aktīvākas darbības no Krievijas puses, līdz pat faktiskai karadarbībai.

Ukraina ir pietiekami liela un daudzskaitlīga (cilvēku skaita ziņā), tādēļ tā var pretoties Krievijai samērā ilgi arī vienatnē, bet tomēr ne mūžīgi. Un tādēļ tai ir nepieciešama rietumu palīdzība. Kaut vai cinisku iemeslu pēc no rietumu puses – lai karadarbība norisinātos Krievijas pierobežā tālu no pašiem rietumiem, nevis Eiropas vidienē.

Agrāk vai vēlāk NATO nāksies iesaistīties konfliktā, jo Krievija mierā neliksies. Un labāk laikam ir ātrāk – sākotnēji un ja nav nepieciešams ne jau tiešā karadarbībā, bet pievelkot spēkus NATO austrumu robežā, daudzskaitlīga militārā flote Melnajā jūrā, Ukrainas armijas apmācība, NATO/rietumu valstīm sniedzot būtisku finansiālu palīdzību Ukrainai, t.sk., ieroču piegādes.

Lai cik tas ciniski varbūt neskanētu, bet finansējums, ko rietumi grūž iekšā Āfrikā kā dažādu humānu palīdzību, daudz rezultatīvāks būtu, ja to novirzītu Ukrainai un jautājumu atrisināšanai ar Krieviju. Āfrikā tāpat gandrīz viss tas finansējums nonāk vietējo oligarhu, nevis nabadzīgā vairākuma, rokās. Eiropai beidzot ir jāizvēlas – kas tai ir svarīgāk – politkorekti bīdīt kaut kādus projektus Āfrikā, no kuriem jēgas tāpat nav lielas, vai tomēr ko reālu darīt uz vietas Eiropā, lai varētu turpināt dzīvot ierastajā mierā un labklājībā.

+47
-1
Atbildēt

6

    Signija Aizpuriete > Alise 09.08.2014. 13.05

    ——

    Globalizācijas laikmetā Āfrika nāks uz Eiropu – tagad var nākties maksāt par 3 gadsimtus ilgušo Āfrikas “eiropiziēšanu”.

    BBC News Ebola victim arrives in Spain under tight security

    https://www.youtube.com/watch?v=VYqXhxXu36I

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Alise 09.08.2014. 14.06

    ——-

    Ka tik tā ASV un NATO kara-mašīna neaizrijās:

    “Karadarbībā, ko ASV vedusi kopš 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumiem, gājuši bojā 225 000 cilvēku, un tā izmaksājusi 4,4 triljonus dolāru, liecina Brauna universitātes zinātnieku veiktais pētījums.”

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/51969/asv-karadarbiba-prasijusi-225-000-dzivibu-un-44-triljonus-dolaru

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Alise 10.08.2014. 13.52

    ——–

    “Virs zemes nav taisnības,dūrei tik spēks.”

    Untold History of United States – Bush & Obama: Age of Terror

    https://www.youtube.com/watch?v=F6TGkpi_vVE&index=2&list=PLxEVybdOMea5FRNRA-9R1d9AUrFxgvjc7

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > Alise 10.08.2014. 13.58

    dzeris49

    tad prezidenta Buša jaunākā absolūti bezjēdzīgā un idiotiskā avantūra Irakā izmaksāja..

    ____________

    Buša militārā avantūra Afganistānā, bez kuras Taleban jau būtu izgriezuši pēdējo krievu uz planētas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Alise 10.08.2014. 11.55

    ES un ASV daudz vairāk par Āfriku piešķir finansējumu Palestīnas teroristiem, ne par velti Arafats nomiris atstāja 60 miljardi lielu mantojumu.

    Tā ka, pirmkārt, finansējums būtu jāatņem šiem teroristiem, tad viņiem nebūtu nauda, par ko būvēt tuneļus, pirkt ieročus, finansēt terorismu, un būtu jāstrādā, nevis jākaro un jāubago, un tikai tas ir priekšnoteikums mieram tanī reģionā un Palestīnas valsts izveidei.

    Kas attiecas uz amerikāņiem, tad prezidenta Buša jaunākā absolūti bezjēdzīgā un idiotiskā avantūra Irakā izmaksāja un vēl ilgi izmaksās milzīgu upuru skaitu, vismaz, pagaidām, daudz lielāku, nekā pat Putina Ukrainas avantūra, īpaši, tās sekas, kurām gals vēl nepārredzams, tur egde pilnīga taisnība.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > Alise 09.08.2014. 13.31

    Austras koks

    Agrāk vai vēlāk NATO nāksies iesaistīties konfliktā, jo Krievija mierā neliksies.

    _________________

    Tici man, pietiks rīt evakuēt karaspēku no Afganistānas, lai jau parīt krieva pārkarsušā ķobī Ukraina nonāktu otrā plānā, neliela humānā(«Игла» u.c.) palīdzība krievu paverdzinātām tautām un ap nākošiem Jāņiem Starptautiskā tiesa par katru noķerto krievu jau maksās 50 000 €

    p.s. edge_indran nepārdošu, lai nebūtu risks, ka tiesa pret to fašistu mēslu varētu izrādīt neadekvātu humānismu.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 09.08.2014. 13.08

…Paliek vēl neuzdots jautājums: ko darīt? Galvenais, jāsaprot, ka Putins ar Ukrainu neaprobežosies….+++ vispirms ir jāieved kārtība katram savās mājās (valstīs). Ir jānovelk skaidra robeža starp demokrātiski domājošiem pilsoņiem un putinistiem. Ir jādefinē, kas tas ir – kremlins, putinists – sauciet viņus kā gribat, bet viņi visi ir ienaidnieki. Nav pieļaujamas nekādas diskusijas par šo tēmu gluži vienkārši tādēļ, ka mēs taču nediskutējam, neapspriežam slepkavas, izvarotājus. Starp slepkavas, izvarotāja un putinista morāli nav nekādas starpības, tikai putinists, tas ļaunums nesalīdzināmi plašākā mērogā, kurš apdraud ne tikai atsevišķas personas, bet arī veselas valstis.

Rīgas centrā organizē palīdzību putinistu teroristiem. Kā redzam fotogrāfijā, Rīgas centrā tiek zaimoti Latvijas, Lietuvas, un Igaunijas valsts karogi, kuri ir novietoti vienā rindā ar Doņeckā iesūtīto bandītu ” karogu”. Jautājums, kādēļ šie LR un reizē Ukrainas ienaidnieki, kuri darbojas galvaspilsētas centrā, nesēž aiz restēm? Kādēļ krieviski rakstoši komentētāji Latvijas medijos vēl joprojām dzied savas slavas dziesmas kolorado seperātistiem un apvaino ukraiņu tautu? Kādēļ neviens līdz šim nav sodīts par šādām pretvalstiskām darbībām?

Manā uztverē tā ir kļūda – jaukt demokrātiju ar visatļautību. Neatšķirt “aptaurētu prātvēderu” no valsts ienaidnieka, un par šo kļūdu nāksies dārgi maksāt, jo kā jau rakstā autors saka – putinista rijība nav apmierināma. Tā ir jāierobežo. Ja trūkst attiecīga likuma, tad tāds ir jāpieņem :)

+36
0
Atbildēt

5

    ILZE > buchamona 09.08.2014. 13.21

    rinķī apkārt

    vispirms ir jāieved kārtība katram savās mājās (valstīs). Ir jānovelk skaidra robeža starp demokrātiski domājošiem pilsoņiem un putinistiem.

    ______________

    Vai domubiedrus ceri atrast starp čekas piesmietiem, nopirktiem un sakompromitētiem vienotībniekiem, kuru higiēnas prasību līmenis jau ir nolaists līdz spitālīgiem, ZRP?

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    ILZE > buchamona 10.08.2014. 11.53

    dzeris49

    Vācijā, kurā tu, cik saprotu, uzturies, tiek atļauti arī neonacistu marši, un tur viņus par to cietumā neviens nesēdina,

    _______________

    Ja sifiļis vai prostata(who’s first?) nepagūs tevi, latviešus nīstošo fašistu mēslu nobeigt, vēl piedzīvosi, ka šabaša rīkošana, vai piedalīšanās tajā, 9. maijā, tiks pielīdzināta noziegumam pret cilvēci un vainīgo sodīs par desmitiem miljonu zvēriski nogalināto cilvēku.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 09.08.2014. 13.22

    ——

    Putrojās tikai tie,kas nezina,ka demokrātija būs 4.oktobrī,kad pilsonīši vēlēs 12. Saeimu – varēs likt krustiņus un mīnusus uz nebēdu.

    Pietiek ar satversmes Preambulu,jo tāpat lielākā daļa no 12 000 likumiem netiek pildīti:

    “Likumdošanas šizofrēnija: Virkni tiesību aktu nepilda un nekontrolē”

    http://www.la.lv/likumdosanas-sizofrenija-virkni-tiesibu-aktu-nepilda-un-nekontrole-2/

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 10.08.2014. 09.28

    Un vēl piemirsu – Vācijā taču arī ir politiķi, kuri atbalsta Putinu un uzskata, ka vainīga Ukraina, un arī tos neviens par valsts ienaidniekiem nepasludina, un cietumā likt netaisās.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 10.08.2014. 08.53

    Tādēļ, ka Latvija ir demokrātiska valsts, un šeit ir vārda un uzskatu brīvība, ja tā nebūs, mēs ne ar ko neatšķirsiemies no tās pašas Krievijas, Rietumu pasaulē cietumā sēdina par darbiem, nevis, par vārdiem, tas lielais plusu skaits tavam komentāram liecina tikai par to, ka mums, īstenībā, nekādu demokrātiju nevajag, un mēs gribam dzirdēt tikai viedokļus, kas sakrīt ar mūsu viedokļiem un uzskatiem, un visu pārējo gatavi apzīmēt ar “pretvalstisko darbību”.

    Un, tā ka Latvijas Saeima un valdība, tomēr, nepieņem likumus, kas ierobežo demokrātiju ( neskaitot likumu par referndumu), tas liecina, ka politiķi mums, tomēr, adekvātāki par pilsoņu vairākumu, un tas priecē.

    Starp citu, Vācijā, kurā tu, cik saprotu, uzturies, tiek atļauti arī neonacistu marši, un tur viņus par to cietumā neviens nesēdina, ja kāds izteiktu tādu domu, viņu noturētu par ne visai gudru, jo tā būtu atteikšanās no demokrātijas pamatpostulātiem.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 09.08.2014. 15.36

Gandrīz visā piekrītu autoram. Ukrainā šobrīd izšķiras ne tikai ukraiņu un mūsu, bet arī visas pasaules nākotne. Jukušais Vladimirs Khuilo ir jāaptur tagad – pēc pāris mēnešiem var būt par vēlu.

+30
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu