Kozlovskis pieļauj būtiskas izmaiņas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē • IR.lv

Kozlovskis pieļauj būtiskas izmaiņas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē

52
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto: Kaspars Krafts, F64

ENAP ministram jāiesniedz plašāks redzējums par pārvaldes darbības uzlabošanu

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) neizslēdz iespēju, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi (ENAP) gaida būtiskas izmaiņas kadru jautājumā, kas varētu notikt pēc iepazīšanās ar pārvaldes priekšnieka Gata Gudermaņa iesniegto plānu darbības uzlabošanai.

Intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” ministrs atkārtoti uzsvēra, ka viņš nav apmierināts ar pārvaldes darbu, jo tā ar savu darbību var sniegt būtisku ieguldījumu valsts budžeta papildināšanā, kas šajos apstākļos ir visvairāk nepieciešams.

“Esmu devis uzdevumu iesniegt plašāku redzējumu par minētās pārvaldes darbības uzlabošanu, tāpēc neizslēdzu, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi gaida būtiskas izmaiņas. Protams, šajā sakarā neizslēdzu iespēju, ka var notikt būtiska kadru maiņa, pat augstākajā līmenī,” sacīja Kozlovskis.

Savukārt komentējot Gudermaņa dalību uzņēmumos, kas nodarbojas ar atkritumu un kontrabandas cigarešu iznīcināšanu, Kozlovskis sacīja, ka šāda rīcība neesot ētiska.

“Es saprotu, ka Gudermanis nav slēpis savu iesaisti šādā komercdarbībā, jo to uzrādījis savā amatpersonas deklarācijā, kā arī nav iedzīvojies uz tā rēķina, jo ienākumi no šīs rūpalas nav lieli, tomēr šādu rīcību par ētisku nevar nosaukt,” skaidroja ministrs.

Kozlovskis tāpat piebilda, ka pašlaik Gudermanis no dalības uzņēmumā ir izstājies.

Jau ziņots, ka Kozlovskis lūdzis Valsts policijas (VP) vadītāju Intu Ķuzi izvērtēt Gudermaņa piemērotību amatam.

ENAP darbu kritizējis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, tāpēc Kozlovskis ar Ķuzi pārrunājis uzlabojumu nepieciešamību, tostarp esot spriests, vai šos uzlabojumus būtu spējīgs veikt pašreizējais Ekonomikas policijas vadītājs Gudermanis.

Gudermanis piekrīt, ka ENAP darba kvalitāti nepieciešams uzlabot, taču pašreizējais vājais sniegums neesot nolaidības sekas, bet gan saistīts ar to, ka policijā esot niecīgas algas, kas liedz darbam piesaistīt kvalificētus darbiniekus.

Savukārt žurnāls “Ir” vēsta, ka Gudermanis un pašreizējais VP koledžas direktors Rauls Kviesītis, kurš arī savulaik vadīja ENAP, ir saistīti ar uzņēmumiem, kas nodarbojas ar atkritumu un arī kontrabandas cigarešu iznīcināšanu.

Abas minētās policijas amatpersonas 2007.gadā tieši vai pastarpināti kļuvušas par līdzīpašniekiem divos Vangažos reģistrētos uzņēmumos – atkritumu pārstrādes firmās “Regreen” un “Entalpija”. Gudermanis kapitāldaļas reģistrējis neslēpjoties, ar savu vārdu, savukārt Kviesīšu ģimeni firmā pārstāv Raula dzīvesbiedre Kristīne.

Gudermanis žurnālam piekritis runāt par savu dalību šajos uzņēmumos, taču nav atklājis, kas un par kādu summu piedāvāja viņam iegādāties kapitāla daļas. Turpretim Kviesītis nav atradis laiku, lai žurnālam atbildētu uz jautājumiem par sievas biznesu.

Kā raksta “Ir”, savulaik iegādājoties “Entalpiju”, jaunie īpašnieki pārņēma kompāniju ar nepilnu 10 000 latu (14 229 eiro) apgrozījumu un divtik lieliem zaudējumiem, bet “Regreen” situācija bija vēl bēdīgāka – uzkrāti 128 000 latu (182 128 eiro) iepriekšējo gadu zaudējumu, negatīvs pašu kapitāls 145 000 latu (206 316 eiro) apmērā un parādi kreditoriem vairāk nekā 370 000 latu (526 463 eiro) apmērā.

Kopš iegādes “Regreen” tā arī nekad neesot sākusi darbību, tikai turpinot krāt parādu slogu. “Entalpija” lēni rosījusies, par dažiem tūkstošiem eiro gadā iznomājot zemi un sniedzot kanalizācijas pakalpojumus, līdz beidzot kaut cik vērā ņemama darbība sākusies pērn, kad firma sākusi jaunu virzienu – dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu dedzināšanu, kas ienesa 12 000 latu (17 074 eiro) un ļāva gadu noslēgt ar 445 latu (633 eiro) peļņu.

Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka šogad “Entalpija” ar panākumiem startē valsts iepirkumu konkursos. Firma šogad jūlijā uzvarējusi nelielā Valsts nekustamo īpašumu aģentūras iepirkumā par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu iznīcināšanu 21 000 eiro apmērā, bet jūnijā – Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošās Nodrošinājuma valsts aģentūras iepirkumā par kontrabandas cigarešu iznīcināšanu 69 950 eiro apmērā. Šajā iepirkumā gan ir divi uzvarētāji. Nekādu lielo peļņu “Entalpijai” gan šie darbi nesola, raksta “Ir”.

Gudermanis žurnālam skaidri nav atbildējis, kā uzņēmums savelk galus un kur īsti slēpjas šī biznesa pievilcība, taču viņš norādījis, ka firma turpina strādāt “ar cerību uz rītdienu”.

Jautāts, vai nevarētu būt, ka veiksmes atslēga slēpjas nevis tajā, ko valsts samaksā par cigarešu iznīcināšanu, bet gan tajā, kas aiziet garām krāsnij un nonāk atpakaļ tirgū, Gudermanis atbildējis, ka viņam vajadzētu būt “pilnīgi stulbam, lai ar kaut ko tādu nodarbotos”. “Ja ar šādu mērķi kaut kādas darbības tiktu darītas, pasarg’ Dievs, es tur nekad nebūtu klāt,” žurnālam sacījis ENAP priekšnieks.

Nodrošinājuma valsts aģentūras direktors Ēriks Ivanovs skaidro, ka “Entalpija” tiesības iznīcināt kontrabandas cigaretes ieguvusi konkursā, kas organizēts atbilstoši visiem likumiem un normatīviem. “Mēs neuzticam iznīcināšanu ne Kviesītim, ne Gudermanim, mēs uzticam firmai, kura atklātā konkursā ir uzvarējusi,” saka Ivanovs, norādot, ka nevienam iepirkumu organizatoram neesot pienākums iepazīties ar to, kas ir firmu īpašnieki.

Tādu cilvēku iesaistīšana kontrabandas iznīcināšanā, kas labi pārzina šo nelegālo tirgu un atbild par tā izskaušanu, met ēnu uz tiesībsargu centieniem apkarot šo rūpalu, raksta “Ir”. Ētisku problēmu tajā, ka kontrabandas apkarotājs iesaistīts kontrabandas iznīcināšanas biznesā, gatavs atzīt arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

 

Komentāri (52)

dzeris49 15.12.2014. 09.50

“Ir”, kārtējo reizi, pierādījis, cik svarīga brīvās preses loma korupcijas un dažādu citu nebūšanu novēršana valstī, un ko valsts un pilsoņu labā var izdarīt tiešām neatkarīga un objektīva žurnalistika.

Ar to rakstu par augsta policijas ierēdņa “biznesu” Ir iemantojusi kārtējos ienaidniekus, pie kam bīstamus ienaidniekus, blakus NA ģenerālsekretāra vietniekam Lūsim, tam MNA administratoram Sprūdam, blakus Lembergam, aiz kuriem, faktiski, stāv veselas politiskās partijas, kas tos aizstāv, nerunājot par daudziem sīkākiem, vai tādiem, kuru būtību Ir parādījis, tos intervējot, bez komentāriem, jo tur nekādus komentārus nevajag, Bickovicu, vēl dažiem mūsu augsta ranga tiesībsrag. sistēmas pārstāvjiem, utt., ļoti daudzi šinī valstī Ir labāk redzētu ejam, nekā nākam, daudziem ietekmīgiem cilvēkiem Ir traucē.

Cepuri nost Ir žurnalistu priekšā, kamēr valstī pastāv Ir, pastāv reālā preses brīvība un demokrātija.

Slikti tikai, ka Latvijā daudzi vispār nesaprot, ka preses brīvība un viņu dzīves līmenis ( jo kaut kas cits tos, it kā, neintersē), ir cieši saistīti lielumi.

+17
-7
Atbildēt

1

    klusais > dzeris49 15.12.2014. 10.04

    dzeris – šīs ir tikai redzamās odziņas :) Ja paskatītos uz spēka struktūru sistēmu kopā , tad rastos ļoti daudz jautājumu . Ir tāda sajūta ,ka kāds koriģē vertikālos procesus, lai Latvijā būtu tie augstie pelēkās ekonomijas procenti :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

idaho 15.12.2014. 11.28

Šaurleņķa domāšana. Papildināt budžetu, kura naudu tāpat tērē visnotaļ apšaubāmi. Partija nomaina partiju, bet problēmu rast tur – pašiedomātās “valsts” augstumos – nevienam nav prātā ienācis… Tuvredzīga un stulba politika.

0
0
Atbildēt

0

andrejs 15.12.2014. 17.10

dzeris49 Vari nosaukt to reālo cenu

———————————–

palasi DB ekspertu viedokli.

kaut cik necik pareizu īsto cenu uzzināsi, kad valsts jau tuvākajā laikā no ERAB atpirks 25% akciju. Runā, ka vairāk nekā 100 miljoni eiro būs jānošķinķo… Citadeles ERAB 25 proči būs dārgāki par valsts 75 procentiem…

Te jau aivarsK ielika saiti uz to, cik ir maksājusi pati Citadeles galvenā ēka… tie ir 72 miljoni… Un tad sāc domāt, kas notika darījuma aizkulisēs un kāpēc jūsu tik nīstā lembja ZZS balsojumā par parlamentāro komisiju bija tik vienota ar Vienotību?

+2
-5
Atbildēt

3

    andrejs > andrejs 15.12.2014. 17.58

    …oho!!!…tad jau valsts kļūs par Citadeles akcionāru un….varēs savas akcijas pārdot!…. :))

    —————————-

    protams, tikpat veiksmīgi kā Dombrovskis un Zaķis to izdarīja ar Citadeles valsts daļām

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > andrejs 15.12.2014. 17.59

    zanE. ERAB saņems līgumā noteikto summu. Vai vari apgalvot, ka to segs jaunie īpašnieki, viņiem saistību ar ERAB nav?:)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE > andrejs 15.12.2014. 17.47

    … – “[…] pareizu īsto cenu uzzināsi, kad valsts jau tuvākajā laikā no ERAB atpirks 25% akciju.”

    ——————————-

    …oho!!!…tad jau valsts kļūs par Citadeles akcionāru un….varēs savas akcijas pārdot!…. :))

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu