Koalīcija sola rast finansējumu skolotāju algu palielināšanai pēc atalgojuma reformas izstrādes (papild.) • IR.lv

Koalīcija sola rast finansējumu skolotāju algu palielināšanai pēc atalgojuma reformas izstrādes (papild.)

26
Izglītības ministre Mārīte Seile. Foto: Ieva Lūka, LETA

Pedagogi netic mutiskiem solījumiem, pikets netiks atcelts

Valdošās koalīcijas politiķi sola, ka finansējums skolotāju algu palielināšanai tiks rasts, bet tas notiks pēc tam, kad būs skaidrs atalgojuma reformas modelis.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka vispirms ir jāveic reforma un tad jāpalielina pedagogu algas. Viņa atkārtoti pauda, ka reformas piedāvājums Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) jāsniedz līdz nākamā gada vidum, pēc mācību gada noslēguma.

Līdzīgu viedokli pauda arī koalīcijas partneri. Politiķis Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) norādīja, ka izglītības nozares arodbiedrībām jādara viss, lai noritētu konstruktīvs darbs un līdz nākamā gada pirmajam pusgada beigām reforma būtu izstrādāta, nevis jāveic protesta darbības. Ja būs skaidrs atalgojuma modelis, tad valdība apņemas, ka līdzekļi tiks atrasti, akcentēja Parādnieks.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pauda, ka atalgojums ir jāpalielina, kad sistēma būs sakārtota. Viņš arī uzskata, ka valdībai un valdības vadītājai jāsniedz pedagogiem pārliecība, ka algas tiks palielinātas. ZZS trešdien plāno tikties ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvjiem.

Nauda jaunajam pedagogu darba samaksas modelim ir jārezervē valsts budžetā jau tagad, lai tad, ja modelis būs veiksmīgs, to uzreiz varētu piešķirt, pirmdien LTV raidījumam “Rīta Panorāma” pauda izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško.

Seile sacīja, ka premjere solījusi šo finansējumu piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, tomēr solījums dots tikai mutiski. “Bet es arī saprotu, ka tie ir ne pārāk stingri solījumi,” izteicās Seile.

Arī LIZDA vadītāja nav mierā, ka budžetā šī nauda nav paredzēta. Viņa uzsvēra, ka valsts nav pasargāta no dažādām ārkārtas situācijām, kurām vienlaikus ar pedagogu darba samaksas modeli varētu būt nepieciešami papildu līdzekļi, piemēram, plūdiem. LIZDA bažīga, ka pie šādiem apstākļiem un tikai ar mutisku finansējuma garantiju pedagogi varētu palikt bez papildu naudas, vēsta LETA.

“Pilnīgi nepiekrītu premjeres kundzei – uzceliet māju un tad mēs paskatīsimies, vai viņa ir laba – vai vajadzēja vienu, vai divus stāvus. Tā nenotiek arī biznesā, un tāpēc mēs esam apvainojušies un dusmīgi,” pauda Mikiško.

LIZDA vadītāja arī uzsvēra, ka pedagogu plānotais pikets netiks atcelts. Vispirms pedagogi 11.decembrī rīkos protesta akciju pie Saeimas, lai paustu savu nostāju par lēno procesu, un par tālāko rīcību lems pēc tam. Šāds lēmums pieņemts, jo pretēji politisko partiju priekšvēlēšanu solījumiem valdība nolēmusi jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai no IZM prasītajiem 36 miljoniem atvēlēt vien trīs miljonus eiro.

Savukārt Seile uzsvēra, ka arodbiedrība pārstāv 57% skolotāju intereses un viņai nav tiesību apšaubīt tās pieņemtos lēmumus. Vienlaikus gan Mikiško, gan Seile solīja turpināt aktīvu darbu, lai līdz šī mācību gada beigām jaunais pedagogu darba samaksas modelis būtu gatavs.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (26)

DD1 01.12.2014. 17.04

Tikko Druviete veikusi savu pēdējo ieguldījumu IZM stagnācijā,- ar draudiem izstāties no Vienotības nepieļāva Viņķeli parlamentārās sekretāres amatā.

Mikiško + Druviete = mūžīga stagnācija, pie tam skolotāju algām ceļoties un aizmirstot par skolotāju skaita samazināšanu.

+11
-1
Atbildēt

4

    Ēriks > DD1 01.12.2014. 20.40

    Es arī nesaprotu,tā būtu lieliska iespēja visiem skolniekiem iemācīt dzimumu vienlīdzību,vienādību un savstarpējo apmaināmību.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    v_rostins > DD1 01.12.2014. 21.10

    dzeris49

    Nē, jau bērnudārzā stāstīt, cik cool ir būt pidaram. Nez vai tie visi, kuri tev liek plusus, vēlētos, lai viņu dēli arī būtu ar īpaši īpašām vajadzībām, kā tu?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > DD1 01.12.2014. 21.02

    Nu ja tu bērniem spēj iemācīt seksa tehniku reizē ar atbildību un saprašanu,kad un kāpēc to pielietot…kaut kas līdzīgs,kā sešu gadu vecumā stāstīt,cik garšīgs ir saldējums un šokolāde,kuru varēsiet nogaršot pēc nieka desmit gadiem…cepuri nost.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 01.12.2014. 20.50

    Kādas muļķības, bērni un pusaudži par dzimumlietām un par kontracepciju vispār nedrīkst zināt, līdz 18 gadiem visiem jāsaka, ka bērnus atnes stārķis vai viņus atrod kāpostos.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Bet 01.12.2014. 13.54

Seile neizturēja skolotāju armijas spiedienu! Ka svairāk, tam lielākas tiesības!

Seile, samzini beidzot skolotāju skaitu, un tad arī pārējiem sanāks lielākas algas!

+10
-4
Atbildēt

3

    Ēriks > Bet 01.12.2014. 16.04

    Ino nav grūta dzīve,grūta dzīve ir ministriem ar viņu zemajām algām,ka pats Vilks nevar salabot jumtu.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 01.12.2014. 14.04

    Bet. Kādēļ gan Seilei vajadzētu kļūt par kārtējo Vienotības mocekli kā Circenei? Naudu nedeva un visas veselības nozares problēmas norakstīja uz neveiksmīgo ministru. Vai tad jau aizmirsts kā konsolidācijas laikā valdība solīja nesamazināt pensijas?

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 01.12.2014. 14.54

    Es nevaimanāju par pensiju samazināšanu tolaik, kad to valdībai uzspieda SVF! Ja citādi naudu nedeva, kā tikai tad, kad visiem samazināja algas, tad kāpēc gan pensionāri ir līdztiesiskāki par citiem?

    Es tevi nesaprotu? Vai esi pie vaimanātājiem par vecām lietām? Grūta dzīve, Tev, Lno!

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

dzeris49 01.12.2014. 20.03

Pie kam ar argumentiem, ka Viņķele, lūk, “sagraušot” mūsu izcilo IS ar savām reformām, nekādas reformas, tipa, nevajag, vecā stagnāte savā elementā.

Manuprāt, ja Druviete izstātos no V, V tikai iegūtu, kādas problemas, lai tik stājas ārā.

+7
-1
Atbildēt

1

    Lauris Grâvelis > dzeris49 01.12.2014. 23.14

    Nevis jāļauj pašai izstāties, bet jāizmet no partijas!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu