Cietumi nelīdz • IR.lv

Cietumi nelīdz

5

Latvijas cietumos kārtību nosaka nevis likums, bet kriminālo autoritāšu hierarhija un dūres spēks. Sabiedrība pieprasa bargus sodus un maldīgi domā, ka dzīvo drošībā. Patiesībā mēs par savu naudu uzturam cietumus, kas rada jaunus noziedzniekus. Rezultātā ievārījuma burkas zaglis kļūt par laupītāju un slepkavu. Kā to mainīt?

Bija seši no rīta, un Centrālcietuma kamerā seši vīri pie kopgalda dzēra kandžu. Par apsardzi neviens nesatraucās, jo naktī Latvijas lielākajā cietumā uz 400 ieslodzītajiem mēdz palikt tikai viens sargs.

Pēc brīža ieslodzītie Kots un Maks sāka ķildu. «Varbūt tu vēl piecelsies?» Maks izaicināja uz gultas sēdošo Kotu. «Piecelšos, ja vajadzēs,» viņš atteica. Maks ieķērās pretinieka apakškreklā un novilka viņu uz grīdas. Saniknotais Kots pielēca kājās, norāva kreklu un tuvojās uzbrucējam. Tad strīdā iejaucās trešais – Rižijs, kurš ar elkoni iebelza Kotam pa seju. 34 gadus vecais vīrietis sabruka. Taču Maks vēl nerimās, kādu brīdi valkāja nesamaņā esošo aiz drēbēm pa kameru. Kad pārējie Kotu iecēla gultā, viņam bija pārsistas lūpas, nobrāzti ceļi un elkoņi, un asiņojoša brūce aiz auss.

Apsardze astoņos no rīta neko aizdomīgu nemanīja. Visi seši stāvēja kājās. Kotu pieturēja Rižijs. Tikai pirms pusdienām apsargs izsauca ārstu, jo Kots murgoja un nevarēja piecelties no gultas. Pēc divām stundām «ātrie» viņu aizrāva uz Gaiļezera slimnīcu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu