Jauna vecā bezatbildība • IR.lv

Jauna vecā bezatbildība

39
Ēka, kas atrodas pie sagruvušā lielveikala Zolitūdē un kurai drošības ekspertīzi veiks paši ieinteresētie ēkas īpašnieki „Homburg Zolitūde" speciālisti. Foto: Ieva Lūka, LETA
Sarmīte Ēlerte

Kāpēc ēkai pie Zolitūdes traģēdijas vietas ir vajadzīga neatkarīga ekspertīze

Zolitūdes traģēdijas vietā esošajai daudzstāvu mājai netiks veikts neatkarīgs pašreizējā stāvokļa novērtējums, apsekošana un ģeotehniskās izpētes ekspertīze, jo Rīgas pilsētas būvvaldes vadība nav spējusi atrast un piesaistīt šim darbam pietiekami kompetentu izpildītāju.

Ēkai, kas atrodas tieši blakus sabrukušajam tirdzniecības centram, ekspertīzi veiks ēkas īpašnieka, „Homburg Zolitūde” norīkotie speciālisti. Nav pamata apsūdzēt ēkas īpašnieku neobjektivitātē, tomēr ir acīm redzami, ka īpašnieks ir ieinteresēts ekspertīzes rezultātā, jo ēkā ir ieguldīti tā pārstāvēto investoru līdzekļi.

Ir pagājis gads, tomēr daudzas brūces vēl nav aizdzijušas un neaizdzīs nekad. Uz neskaitāmiem jautājumiem vēl nav saņemtas atbildes, izmeklēšana turpinās, tomēr kā izskaidrot nespēju nodrošināt neatkarīgu un profesionālu ēkas ekspertīzi! Ja arī Latvijā tādi speciālisti nebūtu atrodami, ir iespējams piesaistīt ekspertus no ārvalstīm, nevis bezatbildīgi paziņot, ka iepirkumā pieteikušies nepietiekami kompetenti dalībnieki, un tādēļ ekspertīzes nebūs!

Šāds lēmums ir Rīgas domes pārraudzībā esošās būvvaldes bezdarbības un bezatbildības ķēdes kārtējais posms. 

Būvvalde pieļāva, ka „Maximas” veikalu un tam cieši blakus esošo daudzdzīvokļu ēku var būvēt divās kārtās, neizvērtējot, kādu iespaidu uz lielveikala drošību atstāj šīs daudzstāvu ēkas celtniecība. Tas bija pretrunā gan ar veselo saprātu, gan būvniecības nozares normatīvo aktu prasībām.

Būvvalde mēdz aizbildināties ar inspektoru trūkumu kvalitatīvai būvuzraudzībai Rīgā. Lai situāciju uzlabotu, ierosināju šā gada budžetā iekļaut papildus finansējumu būvvaldei, izveidojot vēl 10 būvinspektoru štata vietas. Priekšlikums, kā jau visi opozīcijas priekšlikumi, tika noraidīts. Vienlaikus Rīgas domes vadība ar dāsnu roku paredzēja 252 000 eiro juridiskajiem pakalpojumiem, lai aizstāvētos pret „Maximas” traģēdijā cietušo prasībām tiesā.

Zem patlaban vēl neapdzīvotās daudzstāvu dzīvokļu ēkas Priedaines ielā 20 logiem ir traģēdijas vieta, kur bojā gāja 54 cilvēki. Bez neatkarīgas ekspertīzes slēdziena nav iespējams gūt pārliecību par ēkas drošību.

Autore ir Rīgas domes „Vienotības” deputātu frakcijas priekšsēdētāja

 

Komentāri (39)

Ebenemezers-3 22.11.2014. 08.25

Salduu tika uzbuuveeta daudzdziivoklu maaja , taa sauktaa vaacieša maaja ,kuru uzbuuveeja LPSR laikaa uz vaacu karaviiru kapiem , to taa arii neizdevaas apdziivot un naacaas nojaukt…

+14
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > 23.11.2014. 05.53

    Ebenemezers

    Šobrīd čekas kājslauķu, ZRP(v), sponsori būvē mājas ne tikai uz latviešu kauliem, bet arī dzīvām miesām.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

aivars15 22.11.2014. 14.22

-> Normundam

Droši vien balsoji par Sudrabu? Viņa arī domā, ka Latvijā ir par maz instrukciju, rīkojumu un citu papīru. Vajag saražot vēl vairāk papīru un vēlams vēl pielikt klāt ierēdņus, tas iestāsies laime.

Projektētājs nolīga konstruktoru par smieklīgu cenu, par kuru nekādu pārrēķinu veikt nevar. Tas, ka abi labi saprata, ka tikai izliekas veicam pārbaudi, ir sistēmas problēma. Tikai šādu problēmu nevar atrisināt pieliekot vēl vienu kontrolētāju, kas pārbaudītu pārbaudītājus.

+12
-4
Atbildēt

5

    aivarsk > aivars15 22.11.2014. 17.55

    Jo?

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivars15 22.11.2014. 19.21

    Normunds

    Vai es balsoju par NA, lai trekno gāzētāju valdības ministri atgriestos ?

    ________________

    Tici man, Rinkēvičs, Kozlovskis, Matīss, Reirs ir daudz ļaunāk. Man pat pārmaiņas pēc nebūtu iebildumu, ja tos aizstātu SC poci, shame shit. Šķēlei, Šļeseram un Lembergam pat sapņos nerādījās visas iespējas, ko dod vara, laikam blēžiem intelekta pietrūka.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    edge_indran > aivars15 22.11.2014. 15.11

    ——–aivars15:”(..) Tikai šādu problēmu nevar atrisināt pieliekot vēl vienu kontrolētāju, kas pārbaudītu pārbaudītājus.”

    ===============================================================================

    Tā jau 4.maija režīma uzturētāji nākamgad būs 25-us gadus jestri uzdzīvojuši – un droši zem NATO un ES jumta turpinās uzdzīvot. Viss notiek – ir demokrātija, ir tirgus, ir palīdzības programmas badacietējiem:

    “Trūcīgo skaits Latvijā pieaudzis par 2,6%, īstenos programmu Maizes rieciens” http://www.diena.lv/latvija/zinas/trucigo-skaits-latvija-pieaudzis-par-2-6-proc-istenos-programmu-maizes-rieciens-14077953

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Normunds > aivars15 22.11.2014. 16.09

    Nē, balsoju par NA un to nožēloju.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Normunds > aivars15 22.11.2014. 18.05

    Jo TB/LNNK ir atpakaļ valdībā ar Gerhardu un Rasnaču. Drīz arī Kalvītis būšot. Vai es balsoju par NA, lai trekno gāzētāju valdības ministri atgriestos ?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu