Tiesnešu kolēģija atzīst Lietuvas tiesības apturēt Krievijā veidotu pārraižu retranslēšanu • IR.lv

Tiesnešu kolēģija atzīst Lietuvas tiesības apturēt Krievijā veidotu pārraižu retranslēšanu

14
Foto: Evija Trifanova, LETA

Šis tiesas lēmums rada precedentu arī citām analoģiskām lietām

Lietuvas galvenās administratīvās tiesas tiesnešu kolēģija atstājusi spēkā Viļņas apgabala administratīvās tiesas lēmumu noraidīt kompānijas “Nubo.tv” pārsūdzību pret Krievijā veidoto telekanāla “NTV Mir Lithuania” pārraižu retranslēšanas apturēšanu Lietuvas teritorijā. Šis tiesas lēmums rada precedentu arī citām analoģiskām lietām, kas šobrīd tiek izskatītas, ziņo LETA/ELTA.

Lēmumu uz trim mēnešiem apturēt minēto pārraižu retranslēšanu Lietuvas teritorijā Lietuvas radio un televīzijas komisija (LRTK) vienbalsīgi pieņēma martā, izvērtējot Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā pārraidītu raidījumu un atzīstot, ka tajā sniegta apzināti maldinoša informācija par 1991.gada 13.janvāra notikumiem, aizskarošā veidā noliedzot Lietuvas tiesu lēmumos un tiesību aktos atzīto 1991.gada PSRS agresiju pret Lietuvas Republiku.

“Mēs savā darbībā balstāmies uz Lietuvas Republikas likumiem, tādēļ pat nešaubāmies par sava lēmuma likumību. Mūsu pienākums ir ne tikai nodrošināt radio un televīzijas programmu daudzveidību, bet arī nepieļaut likumpārkāpumus. Nedrīkstam atļaut masu saziņas līdzekļos kurināt naidu,” norādījis Lietuvas radio un televīzijas komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vaitekūns.

8.oktobrī Viļņas apgabala administratīvā tiesa atzina, ka lēmumu uz laiku apturēt Krievijā veidoto telekanāla “NTV Mir Lithuania” pārraižu retranslēšanu LRTK pieņēmusi, balstoties uz likumu par sabiedrības informēšanu. Šis lēmums netika attiecināts uz konkrētiem saimnieciskajiem subjektiem un nav paredzēts vienam konkrētam gadījumam, bet vērsts uz attiecīgu tiesisko attiecību regulēšanu nākotnē. Šādu tiesību aktu likumība var tikt vērtēta vienīgi saskaņā ar speciāliem normatīvo administratīvo tiesību aktu izskatīšanas noteikumiem, tikmēr privātām fiziskajām vai juridiskajām personām nav paredzētas tiesības lūgt tiesu izvērtēt šādu normatīvo tiesību aktu likumību.

Kā norādījis juristu biroja “AAA Law” partneris Andrjus Iškausks, šis tiesnešu kolēģijas lēmums vēlreiz apliecinājis, ka kompānijai “Nubo.tv” nav tiesību pieprasīt atcelt komisijas lēmumu saskaņā ar normatīvo aktu, kas attiecas uz visiem Lietuvā darbojošamies retranslētājiem, nevis uz kādu vienu konkrētu kompāniju.

“Ņemot vērā, ka par citiem analoģiskiem LRTK lēmumiem uz laiku apturēt Krievijā veidotu televīzijas pārraižu retranslēšanu tiesā vērsušies arī citi retranslētāji, domājams, ka arī viņu sūdzības gaida līdzīgs liktenis,” piebildis advokāts.

 

Komentāri (14)

betijacelmale 15.11.2014. 12.04

Vai Dimants negrib aizbraukt pieredzes apmaiņā pie sava Lietuvas kolēģa?

+14
-1
Atbildēt

2

    KRUSTTEVS > betijacelmale 16.11.2014. 02.47

    dimantam kamer vina saimnieki no pll nepaveles sedes klusi la kurmis

    0
    0
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > betijacelmale 15.11.2014. 19.44

    es domāju ka Dimants nebrauks pie Lietuvas kolēģa, – var gadīties ka viņam negribās darīt to ko tas dara.

    es nezinu cik vīņš Latvijā pelna kā NEPLP – Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs.

    Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis Latvijā gadā pelna apmēram tikpat cik algu čempions AirBaltic priekšsēdētājs Martins Gauss, tas ir apmēram 360000 EUR.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Normunds 15.11.2014. 13.29

Tas ir vnk kaut kas fantastisks – Latvijas amatpersonas negrib apturēt kara propagandu. Jāprasa, vai atbildīgo amatpersonu pauti ir iespiesti Lubjankas seifu durvīs?

Vakar internetā noskatījos krievu seriālu Černoboļ – zona otčuždenija. It kā jauniešu fantastikas spriedzes filma, bet pēdējā sērijā nu tāāāda propaganda. Tas pats bija seriālā Geteri majora Sokolova – splošnaja kara propaganda. Kad tam pieliks punktu?

+12
-1
Atbildēt

0

andrejs 15.11.2014. 17.49

Vai latviešu politiķi vispār televizoru skatās? Valsts uzņēmums Lattelecom savās “paketēs”ir iekļāvis gandrīz tikai krievu kanālus. Pat Eurosportu (kas nu nekādi nav Krievijas tv programma) Lattelecokms piedāvā tikai ar komentārus krievu valodā, nevis latviski vai vismaz angliski. Ja LT nezin, kas ir valsts valoda Latvijā, varbūt kāds var atgādināt

+8
0
Atbildēt

2

    v_rostins > andrejs 15.11.2014. 19.52

    TantaSidra

    Kamēr Latvijā netiks atjaunota politiskā policija, kas izbeigs kremļjaģu, ZRP(v) vaļības, vari pat nesapņot.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > andrejs 15.11.2014. 18.55

    Dimanta vadītais NEPLP un Lattelecom valde ikdienu dara apzinātu kaitējumu Latvijas drošībai.

    ceru un gaidu kad to darbībai pievērsīsies SAB un Drošības policija.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu