Uzmanību, gatavību, rakstīt! • IR.lv

Uzmanību, gatavību, rakstīt!

4
Rakstniece Laura Dreiže (24) novembrī rūpējas par Latvijas NaNo romāna rakstītāju labklājību, par ko pienākas īpašs krekliņš.

Daudzviet pasaulē novembris ir romāna rakstīšanas mēnesis – 30 dienu maratonā jāuzraksta 50 000 vārdu. Laura, Andris un Sandra stāsta, kāpēc iesaistījušies avantūrā

Vairāk nekā simt Latvijas autoru 1.novembrī piesēdās pie papīra lapas vai datora, lai sāktu rakstīt romānu. Nu jau visā pasaulē populāro pasākumu sauc par Nacionālo romānu rakstīšanas mēnesi, taču dalībnieki visbiežāk izmanto no angļu valodas iegūto saīsinājumu NaNoWriMo jeb, vēl vienkāršāk, NaNo. Trīsdesmit novembra dienās viņi cenšas uzrakstīt 50 tūkstošus vārdu jeb aptuveni 200 grāmatas lappušu. Daudzi to dara pirmo reizi dzīvē, bez balvām vai grantiem, lielākoties sava prieka vai nākotnes vārdā. Daži no darbiem vēlāk, krietni pārstrādātā veidā, patiešām nonāk izdevniecībās un grāmatveikalos, taču ne vienmēr tas ir rakstītāju galvenais mērķis. 

Laurai, Andrim un Sandrai ir atšķirīga dzīves un rakstīšanas pieredze, bet novembri viņi sāka uz vienas starta svītras. Neslēpjot pagātni, tomēr lielākoties ar segvārdiem, jo iepriekšējie sasniegumi tik un tā nepalīdzēs pievilināt tekstu datorā vai uz papīra lapas. Neviens no trijotnes neslēpj, ka labprāt galadarbu redzētu drukātu, taču lielākais azarts jaušams tieši viņu stāstos par romānu sižetiem, tēliem un pasaulēm. Rakstīšana un NaNo viņiem ir hobijs, aicinājums, spēku pārbaudījums un motivācijas iegūšana reizē.

Rakstīšanas vīruss noķerts

«Es meklēju internetā rakstnieku forumus, un visu laiku ārā leca NaNo. Pavadīju 40 minūtes urbjoties un jau pēc stundas paziņoju blakussēdētājam, ka nākamgad rakstīšu romānu. Viņš uz mani paskatījās kā uz viegli tērētu,» stāsta rakstniece un tulkotāja Laura Dreiže (24). Tagad viņa ir pasākuma koordinatore Latvijā, un arī viena no pieredzējušākajām dalībniecēm. Grāmatas Naktstauriņš sākotnējo versiju viņa uzrakstīja tieši NaNo laikā, un pašlaik sagatavošanā izdevniecībā Zvaigzne ABC ir jauna fantasy triloģija, kuras sākotnējais teksts arī tapis novembrī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu