Lūsis iesaistās miljonu darījumos, deklarācija par to klusē • IR.lv

Lūsis iesaistās miljonu darījumos, deklarācija par to klusē

97
Aigars Lūsis. Foto: Edijs Pālens, LETA
Indra Sprance

Bijušā tieslietu ministra “labā roka” Aigars Lūsis neatklāj darījumus saistībā ar maksātnespējīga uzņēmuma vērtīgu zemi

Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs – advokāts un bijušais maksātnespējas administrators Aigars Lūsis iesaistījies vairākus miljonus vērtos darījumos, kas saistīti ar kāda maksātnespējīga uzņēmuma vērtīgas zemes iztirgošanu Ķīšezera piekrastē. Kaut arī daļa no darījumiem veikta pēc Lūša kļūšanas par Tieslietu ministrijas augstu amatpersonu, viņa publiskajā deklarācijā nekas par to nav lasāms, ceturtdien vēsta žurnāls Ir.

Kā liecina Zemesgrāmatas reģistra dokumenti, Aigars Lūsis 2011.gada augustā par 3,2 miljoniem eiro iegādājies Kiprā reģistrētā uzņēmuma “Velven Limited” prasījuma tiesības pret maksātnespējīgu uzņēmumu “Peltes īpašumi”, kas nodrošinātas līdz 10 miljoniem eiro apmērā ar pirmās kārtas hipotēku uz trim vērtīgiem zemes gabaliem Ķīšezera krastā kopumā 43 hektāru platībā.

Savukārt 2012.gadā Lūsis turpina darījumus ar šīm prasījuma tiesībām un kā nodrošinātais kreditors iesaistās zemes gabalu tālākā pārdošanā. Lai gan divi darījumi ir slēgti 2012.gada jūlijā un septembrī jau pēc tam, kad Lūsis kļuva par Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāru, informācija par tiem neparādās Lūša amatpersonas deklarācijā.

Uz Ir jautājumiem, kāpēc Lūsis iesaistījies šajos darījumos, kur ņēmis 3,2 miljonus vērienīgajam pirkumam un kāpēc nav deklarējis 2012.gadā veiktos darījumus, viņš pagaidām nav sniedzis atbildes – uz zvaniem un e-pasta vēstuli neatbild, kaut arī viņa advokātu biroja sekretāre un NA preses sekretāre apstiprināja, ka jautājumi saņemti.

Lūša iesaistīšanās darījumos ar šī maksātnespējīgā uzņēmuma parādiem raisa jautājumus, jo uzņēmuma “Peltes īpašumi” maksātnespējas procesu administrē Lūša kolēģis Māris Sprūds – abiem prakses vietas adrese ir Rīgā, Antonijas ielā 7.

Ar Lūša prasījuma tiesībām un firmas zemi veikta darījumu virkne, kuras rezultātā maksātnespējīgie “Peltes īpašumi” atbrīvojas kā no parādsaistībām, tā no zemes, un abus – kā parādu, tā zemi – pārņem firmas, kurās darbojas ar administratoru Sprūdu saistīti cilvēki.

Likums stingri aizliedz maksātnespējas administratoriem atrasties interešu konflikta situācijā. Maksātnespējas administrācijā ir iesniegta sūdzība par iespējamiem likumpārkāpumiem, interešu konfliktu un ļaunprātīgu pilnvaru izmantošanu šajā maksātnespējas procesā. Administrācijas vadītājs Ervīns Ābele apstiprina, ka tiks pieprasīti paskaidrojumi Sprūdam.

“Ja tas, kas sūdzībā rakstīts par interešu konfliktiem, tā arī ir, tad mūsu rīcība ir viennozīmīga – mēs sniegsim tiesā pieteikumu par administratora atcelšanu no konkrētā maksātnespējas procesa,” žurnālam Ir sacīja Maksātnespējas administrācijas vadītājs Ervīns Ābele. Savukārt Sprūds rakstiskā atbildē žurnālam Ir norādīja, ka uz viņu nav attiecināms neviens no Maksātnespējas likumā noteiktajiem interešu konflikta gadījumiem.

Vairāk par NA ģenerālsekretāra Lūša lomu maksātnespējas administratora Sprūda vadītā maksātnespējīgā uzņēmuma “Peltes īpašumi” darījumos lasiet žurnālā Ir.

 

Komentāri (97)

Bet 23.10.2014. 09.10

Tas, ka Lūsis jau labu laiku ir NA ģenerālsekretārs, nedara godu NA jau labi sen. Var jau lepni it kā izstāties no maksātnespējas administratoru rindām, bet pēc būtības palikt tas pats nekustāmo īpašumu aizdomīgs tirgonis, pie tam, ne par dažiem tūkst, bet par miljonu vērtiem īpašumiem. Lūsis ar niekiem nekrāmējas!

Kā tur ir ar tiem miljoniem pretstatātā Zaķa dažiem tūkst ( 7)PVN? Starp citu Zaķis tos dažus tūkst samaksāja kā privātpersona, bet kā ar Lūsi un deklarēšanu? Kā ar samērību cienītie līdzpilsoņi?

Izskatās, ka atliek tikai runāt “nacionāli pareizi”, un vairāk no tevis nekā neprasa NA elektorāts.

+25
-7
Atbildēt

1

    v_rostins > Bet 23.10.2014. 13.33

    Bet

    Kādi lūši, ja vēl joprojām dombrovski un zatļeri maitā mūsu mīļās planētas gaisu?

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

dzeris49 23.10.2014. 08.41

Kārtējais blēdis, jau vienreiz pieķertais, kas pēkšņi kļuvis “navcionāli orientēts”, un ko savākusi NA, kura savāc visas pabiras, kas nav vajadzīgas nevienai citai partijai, acīmredzot, ne jau par “pliku velti”.

Un Lūsis mums, īstenībā, ietekmē situāciju tieslietās, korumpē tiesas, kopā ar MNA, un, īstenībā, nevienu politiķi tas viss neintersē, šis lauciņš atdots NA, un tā tur var darīt, ko grib, normālā valstī NA ar visiem lūšiem – bērziņiem – rasnačiem tieslieām pat tuvu nelaistu.

Un, intersanti, ka šī blēža kārtējā shēmošana interesē žurnalistus, bet, ne politiķus un att. iestādes, visiem pilnīgi pie vienas vietas, shēmo, cik uziet, galvenais, netraucē mums darīt to pašu, tā ir Latvijas politikas kvintesence.

Un viņš taču NA ģenerālsekretārs, it kā, jābūt ārpus katrām aizdomām, jebkurā normālā valstī partija no cilvēka ar tādu biogrāfiju kratītos vaļā, kā no mēra, tikai, ne Latvijā, un tikai ne NA.

Acīmredzot, vienīgā reakcija, ko var sagaidīt totāli korumpētajā muļķuzemē, būs kārtējā tiesu prāva pret Ir, ko “godavīrs” Lūsis apsūdzēs apmelošanā, analoģiski “godavīram” Sprūdam.

+27
-11
Atbildēt

5

    andrejs > dzeris49 23.10.2014. 12.27

    Kampars sievas “tumbočkā” naudu atrada, Ašeradens bija aizmirsis deklarēt kādus nieka 200 000 latu (vai eiro), Ēlerte – ilgstoša Šķēles vadītās privatizācijas (lasi – valsts nozagšanas) atbalstītāja.

    Par Zaķi jau laikam jautājumu nav…

    Viņi taču visi joprojām ir V spicē.

    +8
    -12
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 23.10.2014. 19.13

    andrejs. Ja nav atbides, tad jāpieliek mīnuss:)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    tonijs > dzeris49 24.10.2014. 12.53

    andrejs teica: Ēlerte – ilgstoša Šķēles vadītās privatizācijas (lasi – valsts nozagšanas) atbalstītāja.

    ….

    Vai par šo varētu palūgt pastāstīt sīkāk? Riebjas, ka bļauri apmelojuši tik gudru un godīgu cilvēku, kas varētu tik daudz dot valsts labā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 23.10.2014. 12.04

    No Kampara, Zaķa, Ašerādena un Ēlertes taču neviens neatkratās…

    ————————————-

    Un viņš taču NA ģenerālsekretārs, it kā, jābūt ārpus katrām aizdomām, jebkurā normālā valstī partija no cilvēka ar tādu biogrāfiju kratītos vaļā

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 23.10.2014. 12.16

    Nezinu gan, ko tur Kampars tādu izdarījis, bet, Lūsim būtu sen jātraodas aiz restēm, ja šeit nebutu Latvija ar savu tiesu sistēmu.

    Tā vietā, viņš ir NA “spicē” citi “vadoņi”, kas nav tik apsmērējušies, jums tiešām nav?

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

otra puse 23.10.2014. 08.09

NA ir jāatbrīvojas no šī shēmotāja.

+17
-5
Atbildēt

8

    dzeris49 > otra puse 23.10.2014. 12.15

    Nauda no TUA iet V kabatā, vai valsts kasē?

    Ko jūs darītu, ja nebūtu tie TUA, kas, vispār, valstij ienesa miljonus, par ko tad bļautu?

    +8
    -13
    Atbildēt

    0

    andrejs > otra puse 23.10.2014. 12.06

    Vēlies lai nauda ir tikai V, kura to saņem no TUA spekulantiem un “konkursu” uzvarētājiem?

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    zanE > otra puse 23.10.2014. 18.45

    …Tante Sidra…nu, Tu tak arī esi gudra meitene, tomēr spēj noticēt pirmsvēlēšanu reklāmas kampaņai = atliks apturēt TUA un nekādu krievu te vairs nebūs un NĪ neviens nepirks….pirks tāpat kā līdz šim un par lētākām naudiņām, jo lielie TUA apkarotāji nevienu brīdi nav iebilduši par nekustamā īpašuma izpārdošanas apturēšanu…

    …protams, paceltā cena par TUA iegādi apturēja uzturēšanās atļauju pieprasīšanu, taču nekustamā īpašuma izpārdošanu neierobežoja..

    …varētu Tev ieteikt izpētīt to IM ziņojumu, lai pati ar savu aci pārliecinātos, cik naudiņas ienākušas valsts budžetā, taču apzinos, ka Tu to nedarīsi, jo tad vairs nevarēsi tik vieglprātīgi ietekmēties no mīļotās partijas reklāmas saukļiem…

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > otra puse 23.10.2014. 18.31

    dzeris49 “…TUA…valstij ienesa miljonus…”

    ~~~~~

    Dzeri, Tu esi gudrs cilvēks, nu ko Tu tādas klišejas te rečitē, vēl dzīvokļu pircējus par investoriem sauksi.

    manā izpratnē TUA patika visiem politiskiem spēkiem, arī tiem kas pret tām lampu gaismā cīnījās vai pareizāk – tizli iebilda, tiem tas bija neverending process ar ko uzturēt savu publicitāti.

    tagad, – ja vieni beigs krieviskot Latviju, otri beigs izpārdot Latviju tad arī trešiem tēva dēliem nebūs par ko kunkstēt un uz to audzēt savu elektorātu.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > otra puse 23.10.2014. 19.09

    zanE,

    paldies Zane par atbildi, bet, – pašlaik nav man mīļotas partijas, man visi ir sliktie;)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    angry > otra puse 23.10.2014. 17.10

    Dzeri tu joko? Kada nauda valsts kasee pie privatiem nekustamaa ipashuma pardoshanas darijumiem?!

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > otra puse 23.10.2014. 12.35

    Kā tu to zini, ka vispār kko ienesa? :)

    ———————————

    TUA, kas, vispār, valstij ienesa miljonus

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > otra puse 23.10.2014. 08.51

    Nauda svarīgāka par principiem, Lūsis ir NA naudas avots.

    +18
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu