Zaķis: es mācēju uzrunāt cilvēkus • IR.lv

Zaķis: es mācēju uzrunāt cilvēkus

32
Dzintars Zaķis. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Zane Mače

Dzintars Zaķis intervijā skaidro savu pēkšņo popularitāti Latgalē, kur līdz šim nevienam “Vienotības” kandidātam nebija tā veicies

Saeimas vēlēšanas šogad izceļas ar antirekordu – par iespējamu balsu pirkšanu Drošības policija sākusi sešus kriminālprocesus. Visskaļāk izskanējis gadījums par iespējamu balsu pirkšanu Latgalē, kur Vienotības sarakstā par līderi ar lielu plusu skaitu kļuvis Saeimas frakcijas ilggadējais vadītājs Dzintars Zaķis. Aizdomas par balsu pirkšanu Zaķa labā pirmais publiski pauda Vienotības Viļānu nodaļas vadītājs Juris Vidiņš, pēc viņa iesnieguma arī ierosināts viens no kriminālprocesiem. Zaķis stingri noliedzis savu saistību ar balsu pirkšanu, taču Ir veiktā iecirkņu datu analīze rada aizdomas par masveidīgu vēlētāju organizēšanu, tāpēc aicinājām Zaķi uz klātienes sarunu, kas notika otrdien, 14.oktobrī.

Kad jūs pats uzzinājāt, ka Latgalē tiek pirktas balsis?

Cik man bija tā informācija, tad Vidiņa kungs jau vēlēšanu dienā… Īstenībā tas bija starp to [24.septembrī publicēto Agneses] Margēvičas rakstu Dienā, ka Zaķis ir bijis karjeros makšķerēt, un to brīdi, kad Vidiņš pēkšņi sāka izpausties, ka kaut kādas aktivitātes notiek. Pagāja ļoti neliels laika sprīdis. Līdz tam Dienas rakstam nekādu aktivitāšu nebija, bet kā Dienas raksts, tā uzreiz bumerangs atpakaļ. 

Vai painteresējāties, kas notiek? 

Pagātnē mēs no medijiem un dažādām publiskām izpausmēm jau zinām, ka ne viss tur [Latgales] reģionā ir kārtībā ar priekšvēlēšanu procedūru. Īsi pirms vēlēšanām bija arī viens tiesvedības process, kurš noslēdzās par politisko oponentu problēmām šājā jomā (Latgales apgabaltiesa oktobrī ar 960 eiro sodīja Artūru Ornicānu (SC), kurš apsūdzēts balsu pirkšanā 2009.gada Viļānu novada domes vēlēšanās – red.). Bet man nekad nevienā komunikācijā ar cilvēkiem uz vietas nav bijis jāsaskaras ar tādiem aicinājumiem vai idejām. Kā tur kurš ko ir organizējis vai darījis, tas līdz manām ausīm pagaidām ar pierādījumiem nav nonācis.

Drošības policijā esat bijis? Aicināts vai pats gājis?

Paturēsim šo pagaidām starp mani un Drošības policiju. Es daru visu, lai palīdzētu pēc iespējas ātrāk atklāt.

Kāda šobrīd jums pašam ir attieksme pret notikušo? Joprojām pastāvat uz to, ka neesat neko organizējis, citus mudinājis orgnizēt balsu pirkšanu Latgalē?

Nedod Dievs, ka jūs jau tagad atnākat uz interviju ar gatavu spriedumu, ka Zaķis ir vainīgs un tagad parunāsimies, cik vainīgs viņš ir. Nepareiza attieksme! Es droši varu pateikt – šī ir provokācija no maniem politiskajiem oponentiem. Pilnīgi droši varu pateikt, ka priekšvēlēšanu periodā es izdarīju milzīgu darbu. Es izbraukāju krustu šķērsu Latgali, visu pierobežu izbraukāju. Piemēram, pēc garām diskusijām mūsu starpā arī Zilupes vadība pamainīja savu politisko kursu (septembrī no SC izstājās Zilupes novada mērs Oļegs Agafonovs – red.). Es domāju, ka politiskajiem konkurentiem tas ļoti nepatika. 

Tad, jūsuprāt, “Saskaņa” organizēja šo provokāciju?

Politisko konkurentu ir daudz. 

Juris Vidiņš? 

Redziet, es, atšķirībā no Vidiņa kunga, medijiem vai daudziem citiem, nevienu par vainīgu neuzskatīšu tikmēr, kamēr man nebūs tam pierādījumu. Šobrīd man nekādu pierādījumu nav. Pie pierādījumu bāzes es strādāju, lai es zinātu precīzi – kas un kā notika. Es nemīlu situāciju, ka pa priekšu ir blīkšķis un pēc tam ir šāviens. Ja es kaut ko daru, es daru otrādi, es sākumā nodrošinos ar faktoloģiju un tikai tad varu kaut ko droši apgalvot. 

Mēs pētījām ieskanētos vēlēšanu biļetenus šaubīgajos Latgales reģionos, kur jums plusus ir pievilkusi vairāk nekā puse Vienotības vēlētāju. Es jums dažus piemērus parādīšu. Kā jūs skaidrojat to, ka ļoti daudzi cilvēki ir vienādi aizpildījuši vēlēšanu zīmes?

Vēl vairāk cilvēku iemet vispār neaizpildītas – kā to var paskaidrot? No 16 000 laikam 11 000 ir iemesti vispār neaizpildītas. (Patiesībā ir otrādi: no 16 187 zīmēm, kas Latgalē nodotas par Vienotību, 11 963 ir grozītas un 4224 negrozītas – red.) Jūs esat atlasījuši informāciju un ar to mēģināt man kaut ko pierādīt! Jūs paskatieties, vismaz divas pašvaldības būs tādas, kur ir pretēji rādījumi, kur tieši atsevišķi cilvēki no saraksta gala ir sastrīpoti, riktīgi sastrīpoti, bet ne Zaķis un Matīss! Ja objektīvi, tad objektīvi skatieties – skatieties uz abām pusēm vienādi, nevis atlasiet tikai pusi no informācijas. Skatieties visu! Vēlēšanas notika visā Latvijā, visā Latgalē. Paskatieties arī atsevišķas pilsētas, kur rezultāts ir apgriezts. 

Bet jūs domājat, ka cilvēki var vienādi aizpildīt biļetenus?

Es teikšu tā, ir divi vēlēšanu apgabali, par kuriem arī Vidiņa kungs ir ļoti skaļi iztiecies, tas ir Rikava un Sakstagals. Aizbrauciet, apskatieties! Kad nogriežas Viļānos pa kreisi, iet ceļš uz Rikavu, tālāk iziet uz šoseju Rēzekne – Gulbene. Tas ceļš simts gadus ir bijis putekļains un cilvēki, kuri dzīvo ceļa malā, ir rijuši putekļus. Tagad tur ir dubultā virsmas apstrāde uzlikta, šobrīd tur ir normāli. Tas nav asfalts, tā ir krietni lētāka tehnoloģija, bet ir uzlikta un lieliski strādā. Es mācēju paskaidrot, arī vietējiem tai skaitā, ka ne bez manas aktīvas darbības tas ceļš ir uzlikts. Paskatieties to pašu Sakstagalu! No Sakstagala līdz Ciskādiem, tālāk pa kreisi līdz Rēzeknei, ir uzlikts tieši tāds pat dubultās virsmas ceļš. Es domāju, ka cilvēki redzēja mani, viņi zināja, ka es tur esmu kaut ko labu centies darīt un cilvēki ar savu vērtējumu to vēlēšanās izpauž. Ja skatīsimies tālāk, Mākoņkalns – tas pats stāsts, Mežvidi – tas pats stāsts, tādu stātu ir daudz. Paskatieties Rēzeknes novadu kopumā, tas dabūja kopumā visvairāk no Latgales programmas naudiņas. Tur bija gan skolu remonti, gan daudz kas cits praksē realizēts. Tāda ir cilvēku izpratne Latgalē par lietām – to, kurš spēj piepalīdzēt sakārtot kādas saimnieciskās lietas, viņi pamana. 

Rēzeknē pie varas pašvaldībā ir SC. Vai saimnieciskās lietas nav arī SC nopelns?

Rēzeknes pašvaldībā es daudz laika ziedoju darbam tieši ar Rēzeknes augstskolu, ar to cilvēku grupu, kas grozās ap Rēzeknes augstskolu. Es biju uz dažādām diskusijām ar garīgajiem līderiem. Mana stratēģija vispār bija tāda, ka es izvēlējos visos reģionos līderus – nevis tos, kuri twitterī māk vairāk sarakstīt, bet tos, kuri pēc būtības ir līderi. Zilupe ir visklasiskākais piemērs, jo Zilupes mērs ir tāda autoritāde, kāda otra vispār Latgalē nav. Es strādāju tieši ar līderiem, tai skaitā ar garīgajiem, tai skaitā pašvaldību vadītājiem, tai skaitā ar uzņēmējiem. Es gāju tajās vietās, kur agrāk mums vispār nekāda elektorāta nav bijis. 

Jā, piemēram, Kruki, kur parasti uzvar SC, bet šoreiz Zaķis sasniedza plusu rekordu – 75%.

Kā jūs zināt, ka medību kolektīvs tur no rīta neiegāja nobalsot? Tā forma, kādā tagad tiek pasniegts, ka jūs mani jau tagad esat notiesājusi un mēģināt pasniegt kā teju vai spriedumu! Bet es tiešām tikos, tai skaitā, neticēsiet, pat ar medību kolektīviem runāju! Bet es tiešām tā darīju, es atradu cilvēkus, kuri ir tie līderi kolektīvos un ar viņiem man bija diskusijas! 

Par ceļu sakārtošanu Latgalē sākāt runāt. Šobrīd Pērtnieku karjers un tā apsaimniekotājs, jūsu paziņa Andris Kozulis, notikušā sakarā medijos tiek locīts.

Es šobrīd esmu procesā, lai savāktu visu informāciju un dalītos ar tiesībsargājošajām iestādēm. 

Bet privāti esat runājis?

Tīri privāti esmu prasījis un labi zinu, ka nekādas manipulācijas ar balsīm nav bijušas. To, ka darbinieki mani pazīst un ir tur redzējuši, par to es nebrīnos. Pat, ja kāds no viņiem ir aizbraucis kaut vai uz to pašu Rikavu, kas ir vistuvākais iecirknis, nobalsot par mani, es nebrīnos. Būtu pat pateicīgs, ja darbinieki būtu tā darījuši! Bet tā nav manipulācija ar vēlētājiem, ar vēlētāju brīvu gribu un tās izpausmi. 

Kāpēc kandidējāt tieši Latgalē?

Pēdējo trīs gadu laikā es daudz darīju, lai Latgalē situācija uzlabotos. Iepriekš četras Saeimas pēc kārtas kandidēju no Zemgales, es biju devis solījumus vēlētājie arī par ceļu infrastruktūras sakārtošanu. Lai vai cik tas dīvaini nebūtu, Daugavas kreiso krastu – ticiet vai nē – , bet tagad daudzi saukā par “Zaķa ceļu”, ne jau tāpēc, ka Dzintars Zaķis, bet tāpēc, ka ceļš līkumains. Bet ceļš caur Sunāksti uz priekšu caur Staburagu un Seci ir noasfaltēts, sakārtots. Aknīste, Nereta – ir sakārtots. Vesela virkne lietu ir izdarīta. 

Man šķita, ka ir problēmas ar to, pozitīvā nozīmē, [Vienotības] ietekmi tieši Latgalē. Sevišķi redzot, kas tur notiek ar mūsu politiskajiem oponentiem. Daudzos gadījumos man pat rodas sajūta, ka oponentiem situācija “jo sliktāk, jo labāk” ir izdevīga. Respektīvi, ka Latgale ir Latvijas daļa, kur īsti nekas neattīstās un tas spēks, kurš mūžīgi tur vēlēšanās vinnē, ar to ir gana apmierināts un nemēģina prioritizēt Latgali, tikai galvaspilsētu. Man šķiet, ka tā nebija normāla sitācija, sevišķi kontekstā ar Ukrainas notikumiem. Es uzskatīju – ja jau es daudzas lietas varu praksē realizēt un esmu pierādījis, ka man tā veiktspēja pietiekami jaudīga, tad man ir tiesības mēģināt palīdzēt arī Latgalei. 

Tātad ceļi ir viens no plusiņu iemesliem?

Viens no, jā! Rīgas švītiņiem daudziem lieks, ka pasaule grozās tikai ap Rīgas centru, bet tā nav! Latgalē tās lietas cilvēki redz citādāk. 

Televīzijās ir rādīti reāli cilvēki, kuri stāsta, kā viņi vesti, kā atrādījuši biļetenus un saņēmuši naudu.

Šāda veida provokāciju ir ārkārtīgi viegli uztasīt. Ārkārtīgi viegli! 

Jūs domājat, ka šie cilvēki melo?

Nē! Es neizslēdzu, ka kārtējiem politisko konkurentu polittehnologiem šis ir bijis viens no gājieniem, kā destabilizēt situāciju. To izdarīt nav sarežģīti. Ja tādas prasmes un iemaņas ir, kur tad problēma tādu provokāciju uztaisīt? 

Jūs pašu vēlēšanu rezultāti pārsteidza, ka ir tik daudz plusu?

Tik daudz? Cik tik daudz? Tik daudz, cik pagājušajās vēlēšanās otrajam cilvēkam? Tik daudz, cik aizpagāšajās vēlēšanās pirmajam cilvēkam? Tas vilnis ir uzdzīts daudz lielāks nekā tas ir patiesībā. 

Mums iecirkņu cilvēki, kuri katrās vēlēšanās strādā, sacīja, ka viņus pārsteidza Vienotības un Zaķa izrāviens.

Bet milzīgs darba apjoms tika izdarīts! Ja jūs ar viņiem runātu situācijā, kad nav masu medijos uzdzīts tāds vilnis par šo jautājumu, jūs būtu pārsteigti, ka šādas cēloņsakarības, iespējams, nemaz nepamanītu.

Otrkārt, pabraukājiet pa tiem iecirkņiem, kur, kā jau es teicu, Zaķis ir pamatīgi sastrīpots. Tad jums pēkšņi atvērsies acis, ka nav tikai tā, kā jūs gribat interpretēt. Ka situācija tomēr ir tāda, kāda tā dzīvē īstenībā ir! 

Kāpēc vispār kandidējāt? Pēc skandāla ar Volvo pirkšanu [apejot nodokļu nomaksu] jūsu popularitāte kritās.

Es sākumā konsultējos ar cilvēkiem. Sabiedrības viedoklis pārsvarā bija negatīvs Rīgā. Kad pakonsultējos ar cilvēkiem reģionā, tanī pat Latgalē, man lielākā daļa, ar ko es runāju, teica: “Turies, nāc, palīdzi, strādāsim kopā! Attīstam reģionu”. 

Kā jūs tālāk redzat savu politisko karjeru? Paziņojāt, ka mandātu nenoliksiet. 

Es vērtēšu to, ko varēs mums darīt zināmu Drošības policija. Skatīšos notikumu eskalāciju. Bet es zinu, ko es esmu un ko neesmu darījis, sirdsapziņa man ir tīra. Ja kāds tagad ir uztaisījis provokāciju, aizvedis autobusu, nobalsojuši un pēc tam padarījuši par publisku notikumu, vai tas nozīmē, ka man tagad jāiet prom? Es pagaidām to tā neuzskatu. 

Bet ir cilvēki, kuri notikušajā saskata negodīgumu. Tas met ēnu uz visu partiju.

Kādā ziņā jūs domājat negodīgs, tādā ziņā, ka kāds ir uztaisījis provokāciju? 

Negodīgs, jo, iespējams, ir pirktas balsis. Mēs jau nezinām, vai tā tiešām bija kāda organizēta provokācija, to jūs sakāt.

Atkārtošu to, ko teicu pirms trim teikumiem: es zinu, ko esmu un ko neesmu darījis! Es saku, ka tā ir provokācija. Es saku, ka es neko tādu praksē neesmu darījis – nedz organizējis, nedz vedinājis kādu uz tādām domām. Esmu par saviem vārdiem atbildīgs! 

Ar Vidiņa kungu esat runājis?

Ko man ar viņu runāt? Viņš mani jau ir notiesājis, nosodījis un es esmu viņa izpratnē velns ar asti. Tas ir trešais vai ceturtais mēģinājums no Vidiņa kunga puses pastumt mani malā no frakcijas vadītaja amata.

Kāda ir Vienotības attieksme?

Ir dažādi, ir daudzi, kuri zvana un saka “Turies, tā ir povokācija”, ir daudzi, kuri vispār šobrīd neuzskata par vajadzīgu ar mani runāt. Attieksme ir dažāda. Šis notikums ir smagākais “uzbrauciens” vispār manā mūžā – es tagad ļoti labi redzu, kuri ir draugi un kuri ir tikai tā. Kuri ir draugi, kad kaut ko no manis vajag, kuri ir draugi pēc būtības. Divainā kārtā, ticiet vai nē, bet izrādās vienlīdz daudz man ir draugu manā partijā, kā arī, piemēram, ZZS. Arī tur ir cilvēki, kuri daudz vairāk pārdzīvo par manu likteni, nekā dažs labs partijas biedrs.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu