Piecas valstis pievienojas ES sankcijām pret Krieviju • IR.lv

Piecas valstis pievienojas ES sankcijām pret Krieviju

32
Norvēģijas gāzes ieguves platforma Ziemeļjūrā. Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas valdība bloķēs vācu gāzes uzņēmuma pārdošanu krievu oligarham

Piecas valstis – Melnkalne, Islande, Albānija, Lihtenšteina un Norvēģija – pievienojušās Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Krieviju, vēsta UNIAN. Savukārt Lielbritānijas valdība šo sankciju iespaidā nevēlas dot piekrišanu naftas gāzes ieguves uzņēmuma „RWE Dea” pārdošanai investīciju fondam, ko kontrolē Krievijas oligarhs Mihails Frīdmans, ziņo Dw.de.

ES Padomes izplatītajā paziņojumā teikts, ka vēl piecas valstis ir pievienojušās ES sankcijām pret Krieviju. „ES kandidātvalstis Melnkalne, Islande un Albānija, kā arī EEK valstis Lihtenšteina un Norvēģija pievienojušās šim lēmumam,” teikts ES paziņojumā.

Kā zināms, ES septembrī ieviesa papildu sankcijas pret Krieviju, ierobežojot vairākām Krievijas bankām piekļuvi ES kapitāla tirgum, tika ieviests aizliegums Krievijai piegādāt tās Arktikas projektiem un slānekļa gāzes ieguvei nepieciešamo aprīkojumu un paplašināts aizliegums eksportēt dubultās izmantošanas produktus.

ES arī paplašināja kritērijus, pēc kuriem sankcijas var vērst pret Krievijas juridiskajām personām, kas sniedz atbalstu Donbasa separātistiem. Septembrī ES arī paplašināja juridisko un fizisko personu sarakstu, pret kurām vērstas ES sankcijas.

Tikmēr Lielbritānijas valdība nolēmusi bloķēt Vācijas naftas gāzes ieguves uzņēmuma „RWE Dea”, kas ir koncerna „RWE” meitas firma, pārdošanu investīciju fondam „LetterOne”, ko kontrolē Krievijas oligarhs Mihails Frīdmans, 15.oktobrī ziņo laikraksts „Financial Times”.

Pēc laikraksta vēstītā, britu enerģētikas ministrs Edvards Deivijs, īstenojot sankcijas pret Krieviju, negrasās atbalstīt uzņēmuma pārdošanu. Lielbritānijai uzņēmumā „RWE Dea” pieder piektā daļa iegūstamās gāzes.

“RWE” atteikusies komentēt šo vēsti, raksta „Reuters”, tomēr norāda, ka turpina strādāt, lai šo darījumu pabeigtu vēl šogad.

Investīciju fonds „LetterOne” martā paziņoja, ka par 5,1 miljardu eiro pērk “RWE Dea”, kas veic gāzes ieguvi Ziemeļjūrā. Lai arī viens no pretendentiem uz uzņēmumu bija cits vācu koncerns – BASF, Vācijas valdība darījumu ar investīciju fondu atbalstīja šogad augustā.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu