KNAB par krāpšanu lūdz apsūdzēt Stradiņa slimnīcas amatpersonu • IR.lv

KNAB par krāpšanu lūdz apsūdzēt Stradiņa slimnīcas amatpersonu

34
KNAB logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

Slimnīcas atbildīgā amatpersona noslēgusi līgumu ar kādu fizisku personu par it kā dokumentu reģistrēšanu un iesniegšanu Patentu valdē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu.

KNAB paziņojumā presei, neminot amatpersonas vārdu un statusu, norāda, ka 2012.gada novembrī atbildīgā slimnīcas amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, veikusi tīšas darbības, ar kurām radījusi būtisku kaitējumu slimnīcai, vēsta LETA.

KNAB uzskata, ka slimnīcas atbildīgā amatpersona noslēgusi līgumu ar kādu fizisku personu par it kā dokumentu reģistrēšanu un iesniegšanu Patentu valdē. Par šo pakalpojumu slimnīca apņēmusies fiziskai personai veikt samaksu 1821 eiro apmērā. Taču izmeklēšanā noskaidrots, ka fiziskā persona šos darbus nav veikusi. Dokumentu reģistrēšanu un iesniegšanu Patentu valdē veikusi slimnīcas amatpersonas radiniece. Daļa no minētajiem budžeta līdzekļiem – 1505 eiro – nodoti slimnīcas amatpersonai, daļu saņēmusi fiziskā persona kā samaksu par izpildītajiem darbiem.

Slimnīcas atbildīgā amatpersona, zinot, ka līgums par pakalpojumu sniegšanu neatbilst faktiskajiem apstākļiem un maldinot slimnīcas darbiniekus, panāca attiecīgo maksājumu dokumentu sagatavošanu un naudas pārskaitīšanu, uzskata KNAB.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības slimnīcas amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu, kā arī slimnīcas amatpersonas radinieci par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu.

KNAB un prokuratūra neatklāj amatpersonas statusu un vārdu. Pagājušā gada nogalē gan izskanēja ziņas, ka KNAB pērn decembrī veica kratīšanu Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājas Rūtas Valteres darba kabinetā. Tajā pašā mēnesī Stradiņa slimnīcas dalībnieku sanāksmē tika nolemts Valteri atstādināt no amata, savukārt valdes locekļi Eva Strīķe un Guntis Bahs atkāpās paši.

Kā pagājušā gada nogalē vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”, iespējams, pret Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāju Valteri sākta krimināllieta par fiktīva līguma slēgšanu.

Raidījums vēstīja, ka iesniegums par iespējami fiktīvu līgumu Veselības ministrijā bija saņemts jau pagājušā gada vasaras vidū. Vienlaikus ar dienesta izmeklēšanas sākšanu, ministrija informāciju sniedza arī KNAB.

Viena no Veselības ministrijā pārbaudītajām epizodēm, kas tika nodota izmeklēšanai KNAB, bija saistīta ar pērnā gada novembrī slēgtu līgumu starp Valteri un kādu personu par dokumentu sagatavošanu un pārstāvību, Patentu valdē reģistrējot Stradiņu slimnīcas preču zīmes.

Līgums paredzēja 1280 latu (1821 eiro) lielu atlīdzību. Raidījuma rīcībā esošā informācija liecināja, ka Veselības ministrijā pagājušā gada vasarā saņemtajā iesniegumā norādīts, ka šis līgums bijis fiktīvs, jo lielākā daļa no saņemtās naudas bijis jāatdod slimnīcas vadītājai Valterei.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu