Nobela prēmiju literatūrā ieguvis franču rakstnieks Patriks Modiano • IR.lv

Nobela prēmiju literatūrā ieguvis franču rakstnieks Patriks Modiano

22
Rakstnieks Patriks Modiano. Foto: AFP/LETA

Prēmija pasniegta par viņa darbu, kas atzīts par vienu no svarīgākajiem postholokausta literārajiem darbiem

Nobela prēmiju literatūrā šogad ieguvis franču rakstnieks Patriks Modiano, kurš savos darbos bieži pievērsies Otrā pasaules kara un 40.gadu tēmām, vēsta LETA.

Prēmija pasniegta “par atmiņu mākslu, ar kuru viņš atmodināja visneaptveramākos cilvēku likteņus un atklāja okupācijas dzīvotni”, paziņoja Zviedrijas akadēmija.

Modiano dzimis 1945.gadā. Literārajā pasaulē viņu ieveda romāna “Zazie dans le métro” (“Zazī un metro”) autors Reimons Keno.

Modiano pirmais romāns “La Place de l’Étoile” iznāca 1968.gadā. 2010.gadā tas tika apbalvots ar vācu radiostacijas SWR balvu, raksturojot to kā vienu no svarīgākajiem postholokausta literārajiem darbiem.

Tulkojums vācu valodā iznāca 42 gadus pēc grāmatas iznākšanas, jo tajā aprakstīti strīdīgi temati un satīriskā manierē lietoti antisemītiski izteikumi.

Modiano saņēmis prestižas literatūras balvas no vairākām valstīm, tai skaitā Francijas un Austrijas. Tā 2012.gadā viņš saņēma Austrijas balvu Eiropas literatūrā. Vācu „Hanser Verlag” izdevniecībā pēdējos gados iznākuši tādi Modiano darbi kā “Place de l’Etoile” (2010), “Im Café der verlorenen Jugend” (2012) un “The Horizon” (2013).

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu