Kalnmeiers: Ģeopolitiskā situācija diktē paaugstinātas prasības valsts noslēpumam • IR.lv

Kalnmeiers: Ģeopolitiskā situācija diktē paaugstinātas prasības valsts noslēpumam

25
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto: Raitis Plauks, F64

Vēlas prokuroru algu palielinājumu par 8%, tomēr īsti uz to necer

Pašreizējā ģeopolitiskā situācija diktē paaugstinātas prasības pielaides valsts noslēpumam izsniegšanai, tāpēc Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pārbaudes veic ļoti skrupulozi, otrdien telekanālā LNT teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Pielaižu izsniegšana valsts noslēpumam ir kļuvusi par politisko debašu objektu, jo divi Laimdotas Straujumas (Vienotība) vadītās valdības ministri, kas pārstāv Nacionālo apvienību, – tieslietu ministre Baiba Broka un pašvaldību lietu ministrs Romāns Naudiņš – nesaņēma pielaides un faktiski ir beiguši ministru karjeru. Pēc šiem gadījumiem politiķi ir sākuši diskutēt par nepieciešamību reformēt pielaižu izsniegšanas kārtību.

Ģenerālprokurors pieļauj, ka varētu mēģināt paātrināt lēmumu pieņemšanu par atļauju izsniegšanu, savukārt citām izmaiņām nav pamata, piemēram, nebūtu pamata ļaut pārsūdzēt negatīvus lēmumus tiesā, jo pielaide valsts noslēpumam nav vispārējās cilvēktiesības, raksta LETA.

Lai jaunā valdība varētu sākt pēc iespējas pilnvērtīgāku darbu, Kalnmeiers aicināja savlaicīgi drošības iestādēm sniegt informāciju par ministru kandidātiem, lai iespējami ātrāk varētu sākt un pabeigt pārbaudes, kas gan negarantējot, ka visiem ministriem uzreiz būs pielaides. Ģenerālprokurors atzīmēja, ka arī SAB trūkst līdzekļu un līdz ar to arī kapacitātes ātrākai pārbaužu pabeigšanai.

Runājot par Naudiņa gadījumu, Kalnmeiers atteicās skaidrot iemeslus pielaides atteikumam, bet uzsvēra, ka Naudiņš pats tos zina. Ģenerālprokurors ir ticies ar viņu un situācija tikusi pārrunāta. “Tās šaubas, kuras bija radušās, tās netika novērstas,” piebilda Kalnmeiers.

Starp nākamā gada budžeta jaunajām politikas iniciatīvām tiek virzīts arī piedāvājums palielināt prokuroru algas par 8%, pastāstīja Kalnmeiers.

Pēc ģenerālprokurora vārdiem, prokuroru algu pieliekums esot nepieciešams, lai atalgojums nozarē ietu līdzi algu palielinājumam valsts pārvaldē, kur tas pārsvarā gadījumu pēdējos gados jau noticis. “Domāju, ka nepieliks,” iespējas panākt algu palielinājumu novērtēja Kalnmeiers.

Kalnmeiers informēja, ka šogad prokuratūras kopējais budžets bijis 22,5 miljoni eiro, no kura lielāko daļu veidojot atalgojums. Ar šo summu pamatfunkciju veikšanai pietiekot, taču būtiski būtu atrisināt telpu jautājumu, kas Rīgas prokuratūras iestādēs esot sasniedzis krīzes situāciju.

Četri gadi ir pagājuši un tālāk par papīru bīdīšanu no viena kantora uz otru neesam tikuši, sūrojās Kalnmeiers, atgādinot, ka 31.oktobris ir noteikts par termiņu, kurā “Valsts nekustamajiem īpašumiem” ir jāiesniedz kārtējais ziņojums par iespējamajiem risinājumiem telpu problēmām.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu