DP sākusi divus kriminālprocesus par iespējamu balsu pirkšanu • IR.lv

DP sākusi divus kriminālprocesus par iespējamu balsu pirkšanu

27
Bijušais lidotājs, kurš vēlējās nobalsot ar savu Krievijas pilsoņa pasi, ieradies uz 12. Saeimas vēlēšanām 56. vēlēšanu iecirknī Rīgas 72.vidusskolas telpās. Foto: Edijs Pālens, LETA

Cimdars: Nav informācijas par nopietniem pārkāpumiem, kas varētu iespaidot Saeimas vēlēšanu rezultātus

12.Saeimas vēlēšanu diena ir aizvadīta salīdzinoši mierīgi un nav informācijas par nopietniem pārkāpumiem, kas varētu atstāt iespaidu uz rezultātiem, sestdien preses konferencē norādīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Savukārt Drošības policija (DP) saņēmusi 30 signālus par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem 12.Saeimas vēlēšanās un par diviem gadījumiem sākusi kriminālprocesu.

Šajās parlamenta vēlēšanās saņemto signālu skaits par iespējamo balsu pirkšanu ir lielāks nekā iepriekšējās. Informācija par iespējamo balsu pirkšanu nākusi no dažādiem Latvijas reģioniem, bet pamatā – ārpus Rīgas.

Saņemtā informācija liecina, ka vēlētājiem tiek piedāvātas dažādas materiālas vērtības, tai skaitā nauda. DP iepriekš arī apstiprināja, ka pārbauda aģentūras LETA novēroto gadījumu Kuldīgā, kur kāds vīrietis treniņbiksēs uz soliņa sēdošai cilvēku kompānijai piedāvājis naudu par balss atdošanu vienai no varas partijām.

Pagājušā gadā pašvaldību vēlēšanās DP saņēma 25 signālus par iespējamiem vēlētāju balsstiesību ietekmēšanas gadījumiem. 2011.gadā Saeimas vēlēšanās par balsu pirkšanu DP bija saņēmusi desmit signālus.

Cimdars teica, ka ir novēroti atsevišķi pasīvās aģitācijas gadījumi, kad kādā vietā bija izlīmēti kādu politisko spēku atbalstoši plakāti. Dažos no šiem gadījumiem ir sastādīti pārkāpuma protokoli.

Saņemta informācija, ka kādam vēlētājam pasē nav iespiests spiedogs, tādejādi pastāv teorētiska iespēja, ka pilsonis var nobalsot vēlreiz. Tā ir vājā vieta pasu spiedogu sistēmā, tāpēc jāatgriežas pie tā, ka vēlētāju reģistrācijas kārtība ir jāgroza un ir jāpāriet uz vēlētāju reģistra veidošanu, norādīja CVK vadītājs.

Saņemtas arī ziņas par iespējamiem vēlētāju uzpirkšanas gadījumiem, taču pagaidām neviens no šiem gadījumiem nav apstiprināts. Vēlēšanu laikā kādā iecirknī ir bijusi vajadzība pēc papildus urnas iekārtošanas.

Cimdars izteica pateicību visiem, kas ir iesaistīti vēlēšanu norises procesa nodrošināšanā, kas vēl turpinās. Vēlēšanas turpinās vairākās ārvalstīs, un pēdējie iecirkņi Sietlā un Vankūverā aizvērsies ap plkst.6 no rīta pēc Latvijas laika.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu