Likumīgie zagļi • IR.lv

Likumīgie zagļi

5
Vents Sīlis.
Gunita Nagle

Ministrijas atzinušas, ka plaģiātisms ir likumīgs, taču RSU pasniedzējs Vents Sīlis uzskata – cīņa pret izglītības viltošanu ir augstskolu prestiža jautājums

Rīgas Stradiņa universitātes ēdnīcā pusdienās notiesājis «viltoto zaķi», Vents Sīlis garšīgi smejas par savu un kolēģu ideju pasūtīt Akademika.lv uzdevumu – doktora darbu par kādu specifisku tēmu, piemēram, viduslaiku autoru sacerējumiem. Portāla izveidotāja, uzņēmuma AKCL vadītāja Aivara Platonova atzīšanās, ka pāris nedēļu laikā tas nav iespējams, būtu īsta medusmaize pasniedzējiem, kuri sašutuši par viņa biznesu.

Vents zina vismaz piecas interneta vietnes, kas piedāvā skolēniem un studentiem nokopēt referātus, esejas, kursa darbus un uzdot tos par savējiem. Viņš tās uzskaita kā riekstus manās Studentu brokastīsSlinkoju.lv, Refiki.lv, Gudrinieks.lv, Nospied.lv, Beststudent.lv, arī Atlants.lv, kura vadītājs ir Saeimas deputāts Gatis Sprūds (NA). «Zīmīgi, ka Saeimas deputāts uztur plaģiātismu veicinošu portālu,» saka Vents.

Līdz šim katrs no pasniedzējiem bija mēģinājis samierināties ar šādu uzņēmējdarbību – galu galā, plaģiātisms eksistē jau gadu simtiem un ne tikai Latvijā. Taču Akademika.lv, kas darbu sāka tikai šāgada septembrī, radītājs Platonovs nekaunībā pārspēja visu minēto portālu izveidotājus. Akademika.lv piedāvā nevis gatavus darbus, bet sola izstrādāt studenta vietā jaunus, «oriģinālus darbu paraugus» un sauc šo biznesu par «akadēmiskajām konsultācijām».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu