Logi uz pasauli • IR.lv

Logi uz pasauli

4
Māris Bušs un dēls Juris stāsta, ka viņu uzņēmumam ir spēcīga tehnoloģiskā daļa. «Tas ļauj pieņemt sarežģītus pasūtījumus. Šajā ziņā apsteidzam pat daudzas vācu un itāļu kompānijas.»

Rīgā uzņēmuma Flora ražotos logus var redzēt Melngalvju namā, Rietumeiropā –  neskaitāmās privātmājās un birojos, bet Maskavā uzņēmuma pārstāvniecība atrodas 800 metru no Kremļa, un tā klienti ir krievu miljonāri

Viens no lielākajiem Latvijas koka logu ražotājiem Flora ir ģimenes uzņēmums, kas pieder jelgavniekam Mārim Bušam, viņa dēlam Jurim un meitai Ilzei Zviedrītei. Turklāt visi trīs nevis iztālēm pārrauga ražošanu, bet diendienā tajā arī strādā, lai gan Māris jau kādu laiciņu ir pensijā. Tiesa, todien, kad bijām Jelgavā, Ilzi satikt neizdevās, jo pēc trešā mazuļa piedzimšanas viņa atradās atvaļinājumā. Kā smej Juris, kamēr abi ar tēvu gādā par ražošanu, māsa rūpējas par demogrāfisko situāciju.

Florai, kas 90.gadu sākumā radās uz Jelgavas SCO galdniecības bāzes, apgrozījums pērn bijis ap trim miljoniem eiro. Māris gan iebilst, ka tas neko neizsakot. Varot izkult kaudzi labības un iegūt tikai sauju graudu. Galvenais esot peļņa. Kāpēc uzņēmēji par to lāgā negrib runāt? Acīmredzot kaut kas neesot kārtībā – vai nu ar peļņu, vai ar to, kā tā iegūta. Flora pērn nopelnījusi aptuveni 120 tūkstošus latu, un Māris uzreiz piebilst – uz 140 strādājošajiem tas neesot pārāk daudz.

Zinātnieks par grāmatvedi

Sākuši ar Vācijas tirgu 90.gados, pašlaik jelgavnieki savu produkciju eksportē uz visu Rietumeiropu. Mazāk varbūt vienīgi uz dienvidu galu – Spāniju un Itāliju. Toties pēc krīzes strauji audzis noiets Krievijas tirgū. Pērn tie bijuši pat līdz 30% no visiem saražotajiem logiem, durvīm un stikla konstrukcijām. Šogad Ukrainas krīzes un rubļa vērtības krituma dēļ apjomi samazinājušies, tomēr joprojām esot iespaidīgi. «Liekot akcentu nevis uz kvantitāti, bet gan uz kvalitāti un tehnoloģiski sarežģītiem produktiem, mēs esam sasnieguši līmeni, kad reklāma faktiski nav vajadzīga, jo klienti gan Latvijā, gan Krievijā un Rietumeiropā mūs tāpat pazīst,» saka Juris Bušs. Vislabāk to varot redzēt Maskavā, kur pasūtītāju vidū ir, piemēram, LUKOIL valdes locekļi un citi cilvēki no Forbes bagātāko biznesmeņu saraksta.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu