Aptauja: 31% nelatviešu neiegūs pilsonību, jo nejūt pēc tās vajadzību • IR.lv

Aptauja: 31% nelatviešu neiegūs pilsonību, jo nejūt pēc tās vajadzību

71
Latvijas pilsoņa pase. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Tie, kas vēlas iegūt pilsonību, uzskata, ka Latvija ir viņu dzimtene

Latvijas mazākumtautību iedzīvotāji, kuri nav Latvijas pilsoņi un kuri nevēlas iegūt pilsonību, uzskata, ka bez tās var iztikt, liecina pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti.

Pēc Valsts kancelejas pasūtījuma maijā veiktās aptaujas noskaidrojies, ka 31% Latvijas pilsonību nevēlas, jo bez tās var iztikt un nejūt vajadzību, 25% atzinuši, ka pilsonības iegūšanu apgrūtina vecums, bet 11% savas valodas zināšanas novērtējuši kā nepietiekamas, lai iegūtu pilsonību. Tikmēr 9% uzskata, ka pilsonību vajadzēja piešķirt automātiski, ziņo LETA.

Tie, kas plāno iegūt Latvijas pilsonību, vairākums norādījuši, ka to darīs, jo Latvija ir viņu dzimtene – tā uzskata 36% nelatviešu, kuriem nav pilsonības. Nedaudz mazāk – 25% līdz ar pilsonības iegūšanu saskata iespēju brīvām pārvietošanās iespējām, bet 19% tā ir svarīga, lai varētu piedalīties vēlēšanās.

Mazākumtautību iedzīvotāji aptaujāti arī par problēmām, kas, viņuprāt, valdībai būtu jārisina pirmkārt. Visvairāk bija tādu, kuri uzskata, ka starp galvenajiem jautājumiem ir sociālā aizsardzība, sociālā politika – tā uzskata 38% respondentu, 34% šķiet, ka svarīga ir bezdarba problēmas risināšana, 27% vēlas redzēt, ka valdība rīkojas, lai celtu dzīves līmeni. Savukārt 19% svarīga ir veselības aprūpes sistēmas sakārtošana, bet 18% kā galveno risināmo jautājumu minējuši ekonomikas attīstību.

Aptauja veikta šā gada maijā, aptaujājot 801 mazākumtautību pārstāvi Latvijā vecumā no 18 gadiem, no tiem aptuveni 40% bez Latvijas pilsonības.

 

Komentāri (71)

Alise 27.08.2014. 08.02

Vai tiešām 31% no nelatviešiem? Vai tomēr 31% no nepilsoņiem negatavojas iegūt pilsonību? Tā ir milzu atšķirība sacītā jēgā un milzu atšķirība skaitļos. Atšķirība jēgā tādēļ, ka ja 31% no nelatviešiem, tad sanāk, ka pilsonību par nevajadzīgu uzskata arī liela daļa no tiem, kas jau to ieguvuši.

Manā skatījuma nepilsoņu problēma kā tāda vispār nav aktualitāte, jo nepilsoņu skaits visus gadus samazinās un nav vairs nemaz tik liels. Nepilsoņu skaitu drīzāk varētu palielināt, daļai pilsoņu atņemot pilsonību. Ja to nevar pēc likuma, tad likumā jāveic grozījumi.

Problēma ir nelatviešu neatkarīgi no tā vai viņi ir pilsoņi vai nepilsoņi, nesapratne par to, kas ir nacionāla valsts, ka Latvija ir latviešu nācijas valsts, nevis daudznacionāla valsts, un tā rezultātā – pilnīga nelojalitāte gandrīz no 100% nelatviešu. Tie, kas saka, ka ir lojāli un patriotiski Latvijai, vēl ir jautājums, kā viņi izprot Latviju. Lielākā daļa absolūti ne tāpat kā latvieši. Latviskas Latvijas patrioti ir ļoti maz nelatviešu.

+17
-2
Atbildēt

6

    Alise > Alise 27.08.2014. 12.08

    Kļūdas labojums – esošo procedūru IEVĒROŠANA nevis iegūšana

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Alise 27.08.2014. 10.55

    pilsonības iegūšanas kārtībā nekas mainīts netiks.

    ———————-

    es gan domāju, ka prasības pret pilsonības pretendentiem būtu jāpaaugstina.

    Piemēram, nav skaidrs, kā pie pilsonības tikuši Ušakovs, Klementjevs un citi Krievijas patrioti

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Alise 27.08.2014. 09.33

    Problēma ir ar terminu “nacionāls” un “etnisks” tīšu jaukšanu. Neviens neiebilst, kad tiek lietoti tādi vārdu savienojumi kā German president, French Institute utml. Angļu valodā tā saka, tas nav nepareizi un iztulkots arī tiks pareizi – Vācijas prezidents, Francijas institūts. Un tagad pamēģini – Latvian president, Latvian University… ups… Nē, nedrīkst. Jo uzreiz atradīsies gudrinieks, kas pateiks, ka Latvijas prezidents ir arī krievu prezidents un Latvijas universitāte nav domāta tikai latviešiem. Jāsaka the President of Latvia, University of Latvia. Ar nacionālo/etnisko jēdzienu tiek vienkārši manipulēts.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > Alise 27.08.2014. 11.37

    Andrejs, piekrītu. Bet sākumā jau būtu labi skaidri un gaiši pateikt, ka nekādas procedūru mīkstināšanas nebūs. Tad otrkārt būtu jānodrošina stingra un precīza esošo procedūru iegūšana. Un kad jau tik daudz būtu izdarīts, būtu ļoti labi.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > Alise 27.08.2014. 10.13

    Nepilsoņu skaits Latvijā:

    – 1995. gadā – apm. 730 000 cilvēku;

    – 2011. gada tautskaitē – 290 660 cilvēku, t.i., 14,1% no iedzīvotājiem. Turklāt 43% no nepilsoņiem vecāki par 60 gadiem, bet vecuma grupā no 15 līdz 20 gadiem ir tikai 4,5% nepilsoņu.

    Tādēļ nepilsoņi (kā institūts) nav problēma. Un lai nepalielinātos prokrieviskais elektorāts (Ždanoka, Saskaņa), labāk lai nepilsoņi arī nenaturalizējas. Tāpat ilgtermiņā viņi izmirs, kā var redzēt pēc skaitļiem.

    Nepilsoņu problēma vispār būtu jāatliek malā kā neaktuāla, pasakot – negribat būt pilsoņi – jūs brīva izvēle, bet pilsonības iegūšanas kārtībā nekas mainīts netiks. Tas izbeigtu visādas muļķīgas diskusijas. Diskusiju uzturēšana no mūsu pašu puses par nepilsoņu institūtu arī rada liekas problēmas ap to visu. Ir jāpasaka, ka nekas mainīts netiks, un punkts.

    Jāuztraucas būtu vispār par jebkuru nelatviešu – gan pilsoņu, gan nepilsoņu – lojalitātes līmeni Latvijai. Tas būtu jāpēta, kā arī jau zemāk minētā dubiltpilsonība ar Krieviju, un jāatņem pilsonību tiem, kam konstatēta dubiltpilsonība.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Alise 27.08.2014. 09.04

    > Austras koks

    Mani apmierinātu, ja visi 100% nepilsoņu tādi arī paliktu. Kļūstot par pilsoņiem diez vai vairoros viņu lojalitāte valstij.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 27.08.2014. 09.37

Man ir jautājums, kad Drošības policija pasūtīs pētījumu, cik Latvijas nepilsoņu de jure ir citas valsts pilsoņi un cik Latvijas pilsoņiem faktiski ir Krievijas dubultpilsonība.

Kaktiņam ar pētījumiem labi veicas. Varbūt vismaz šādā veidā DP iegūs kādu priekštatu par patieso ainu valstī :)

+15
-1
Atbildēt

13

    ILZE > silvija_vitina 27.08.2014. 12.03

    Austras koks

    un Krievija vienkārši ir pateikusi, lai aizmirst, nekādu info tā nedos.

    __________________

    Gaidi ar maisu!!!

    Tūlīt kremlis atklās, ka visiem SC, LPP/LC, ZRP un pusei Vienotības pocu ir arī Krievijas pases

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ILZE > silvija_vitina 27.08.2014. 11.05

    andrejs

    Šis jautājums acīmredzot tiek uzskatīts par pārāk bīstamu

    _______________

    Pārāk bīstams tas ir čekas savaņģotiem valsts ienaidnieku integratoriem un

    UA dalītājiem.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 27.08.2014. 12.34

    sorry, ja aizvainoju [netīšām]. Komentējot nekad nekomentēju sarunu biedru, bet tikai tēmu. Tāpēc mans komentārs bija par “diplomātu atrunām”, nevis par Austras koku.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > silvija_vitina 27.08.2014. 11.15

    -> andrejs

    Tieši tāda arī bija doma. Pārāk bīstams, lai nopietni kustinātu, jo gan krievijai nāktos info pieprasīt (nedos tik vienkārši), gan iespējamos dubultpilsoņus “patirināt” (cilvēktiesības, pasarg dies), gan dienestiem iespringt nāktos.

    Un kas zin, kas vēl tur atklātos? Atkal jāiespringst…

    Tāpēc visiem atbildīgajiem vieglāk paslaucīt jautājumu zem paklāja.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > silvija_vitina 27.08.2014. 12.59

    uz robežas (pačekot Iedzīvotāju reģistra datubāzi).

    ////////////////////////

    tieši tā – ja izbrauc ar Krievijas pasi – pārbaudīt vai nav arī LR pilsoņu reģistrā. Ja izbrauc ar Latvijas pasi – lai uzrāda derīgu Krievijas vīzu.

    Varianti ir – ar tām pašām bankām, var pafilmēt tos, kas stāv pie KF vēstniecības vēlēšanu dienās utt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > silvija_vitina 27.08.2014. 11.52

    >>>>Krievija vienkārši ir pateikusi, lai aizmirst, nekādu info tā nedos.>>>

    Nu re. Es jau arī teicu, ka nebūs tik vienkārši:) Bet droši vien ka ir veidi, kā tomēr to info dabūt – ar starpt. institūciju palīdzību vai aplinkus, vai vienkārši attiecīgajiem dienestiem noskaidrojot krievijas pensiju saņēmējus / balsotājus krievijas vēlēšanās utt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > silvija_vitina 27.08.2014. 12.45

    Es nemaz nedomāju, ka rakstījāt ko par mani :)

    Tikai nepareizi iztulkojāt manis rakstīto – kā diplomātu atrunu. Es to nepasniedzu kā diplomātu atrunu, un arī man netika tā pasniegta kā atruna – tipa – krievi neko nedos, tādēļ izdarīt neko nevaram. Es tikai uzrakstīju, ka šis info ievākšanas veids jau ir mēģināts, un tas neder, ir jāmeklē citi veidi.

    Es nezinu vai citi tiek meklēti vai nē. Bet kā atruna manis rakstītais nebija jāuztver, tikai kā info par viena veida neiespējamību.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > silvija_vitina 27.08.2014. 12.20

    traductrice: uuu, cik diplomātiski mums ir tie diplomātiem tuvu stāvošie! RU nedod savu datubāzi salidzināt. Ak, vai vai!

    ________________________

    Cienītā, vai es ko runāju par alternatīviem info iegūšanas veidiem vai arī par to, ko vēl dara vai nedara diplomātiskajā korpusā un valsts iestādēs šajā jautājumā? Es neapspriedu to, ko kurš dara vai nedara, un ko kuram vajadzētu darīt vai nedarīt šajā jautājumā.

    Nevajag tā satraukties, es tikai Raicham atbildēju par to, ka RU pati oficiāli neko nedos, un viss. Nevajag manos tekstos lasīt vairāk, kā tur ir uzrakstīts :)

    Bez tam es pats šeit esmu runājis par čekošanu caur RU pensiju izmaksu saņēmējiem un tiem, kas piedalās RU vēlēšanās un tādā garā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 27.08.2014. 12.08

    @Austras koks

    uuu, cik diplomātiski mums ir tie diplomātiem tuvu stāvošie! RU nedod savu datubāzi salidzināt. Ak, vai vai!

    Bet ir tak alternatīvas iespējas. OK, ne 100procentīgas, bet sietu izveidot var. Piemēram, ja mēs zinām, ka galvenie iemesli ir a) RUS pensijas saņemšana “agrīnā” vecumā un b) bezvīzu ceļošana, tad droši vien kādas lauskas var salikt no a) RUS valsts kases regulārajiem pārskaitījumiem (banku datubāzes), b) uz robežas (pačekot Iedzīvotāju reģistra datubāzi).

    Šo masveidību rada ne jau RUS datubāzu nepieejamība, bet gan LV iestāžu nespēja meklēt alternatīvas. Šajā vispārējā “survaillence” laikmetā inkognito dzīve ir neiespējama. Jautājums ir par gribu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > silvija_vitina 27.08.2014. 11.00

    Šis jautājums acīmredzot tiek uzskatīts par pārāk bīstamu

    ———————

    par bīstamu tādā nozīmē, ka tas prasītu no drošības institūcijām uzsākt kaut kādu reālu rīcību? Citu bīstamību es nesaskatu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 27.08.2014. 11.25

    Bīstamība ir kaut vai iekš tā, ka ir pieņemts Pilsonības likums, kura (ne)ievērošanu valsts nekontrolē, turklāt masveidīgi! Kurā valstī tas vēl ir iespējams?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > silvija_vitina 27.08.2014. 11.40

    Raicha: krievijai nāktos info pieprasīt (nedos tik vienkārši)

    ______________________

    Cik nācies runāt ar vienu cilvēku no diplomātiem tuvu stāvošām aprindām, tad jautājums ir bijis kustināts, nu vismaz tik daudz, ka interesējušies par LV un RU pilsoņu datu bāzu salīdzināšanas iespējām vai info iegūšanu par RU pilsoņiem, kas dzīvo Latvijā, un Krievija vienkārši ir pateikusi, lai aizmirst, nekādu info tā nedos.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > silvija_vitina 27.08.2014. 09.47

    Šis jautājums acīmredzot tiek uzskatīts par pārāk bīstamu, jo ne velti plašākai publikai nav pieejama nekāda informācija.

    DP un SAB cerams aptuveni nojauš situāciju.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

dro 27.08.2014. 09.34

Ja visi nepilsoņi iegūtu pilsonību, tad mūsu valdības vīri un sievas paši varētu aizmirst valsts valodu:)

+12
-1
Atbildēt

3

    Ivars Ozols > dro 27.08.2014. 12.02

    Man liekas, ka, ja cilvēkam pilsonības iegūšana rūp tik daudz, lai pieteiktos tās saņemšanai un vēstures/valodas eksāmeniem, jau tad cilvēks atšķiras no tiem, kas bļauj par diskrimināciju. Tas vien jau liek domāt kritiskāk un līdz ar to būt mazāk pakļaujamiem demagoģiskiem saukļiem.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 27.08.2014. 12.11

    Ak, paldies viņiem par to, ka tie vēlas iegūt pilsonību, lai aizvestu mūsu valsti atpakaļ – Back to the USSR. Tas nu patiešām slavējāmi:(

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 27.08.2014. 11.20

    Drīzāk par valdības vīriem un sievām kļūtu tie, kas balsoja par otro valsts valodu.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu