FOTO: Cilvēktiesību aizstāvji: Doņeckas gūstekņu gājiens ir Ženēvas konvencijas pārkāpums (papild.) • IR.lv

FOTO: Cilvēktiesību aizstāvji: Doņeckas gūstekņu gājiens ir Ženēvas konvencijas pārkāpums (papild.)

29
Ukrainas armijas karavīri parādē Kijevā. Foto: EPA/LETA

Teroristi Doņeckas ielās izrāda gūstā turētos Ukrainas karavīrus

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija „Human Rights Watch” norāda, ka svētdien Doņeckā separātistu sarīkotais gūstā saņemto Ukrainas karavīru gājiens pilsētas centrā ir Ženēvas konvencijas pārkāpums. Konvencija prasa humānu un cieņpilnu attieksmi pret kara gūstekņiem, ziņo BBC.

„Ukrainas karavīru gājiens Doņeckā pārkāpj Ženēvas konvencijas aizliegumu pazemot un aizvainot gūstekņus, tas ir viņu cieņas aizskārums,” savā tviteralapā raksta „Human Rights Watch” reģionālās nodaļas vadītāja Reičela Denbera.

Ženēvas konvencijas 3.pants, kas pieņemts pēc Otrā pasaules kara un tiek attiecināts uz visiem bruņotiem konfliktiem, kas nav starptautiski, ietver kategorisku aizliegumu visādā veidā aizskart cilvēka cieņu, tai skaitā ar aizvainojošu un pazemojošu attieksmi.

Šis gājiens ir skaidri redzams šī aizlieguma pārkāpums un var tikt uzskatīts kā kara noziegums, vēsta cilvēktiesību organizācijas pārstāvis Ole Solvengs.

Savukārt Ukrainas varas iestādes apšauba, vai visi Doņeckas gājienā izdzītie ļaudis, kurus apsargāja konvojs ar suņiem, patiešām bijuši Ukrainas karavīri.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko paziņojis, ka pieļauj – daļa no gājiena dalībnieku patiešām bijuši Ukrainas karavīri, taču viņš neizslēdz, ka „tur bija arī statisti, kas paņemti no tuvākajām ieslodzījumu vietām pēc principa – „gribi dzīvot, ne tā vien locīsies””.

Jau rakstīts, ka Ukraina svētdien svinēja neatkarības 23.gadadienu, kas šogad aizrit Krievijas agresijas ēnā, valsts austrumos turpinoties Ukrainas spēku un brīvprātīgo vienību kaujām pret Krievijas apmācītajiem un apbruņotajiem kaujiniekiem. Savukārt teroristi svētdien Doņeckas ielās izrādīja gūstā turētos Ukrainas karavīrus, ciniski to dēvējot par veltījumu Ukrainas neatkarības dienai.

24.augustā pirms 23 gadiem Ukrainas PSR Augstākā padome nobalsoja par Ukrainas neatkarības pasludināšanu no PSRS, vēsta LETA/UNIAN/DPA.

Par godu svinībām Kijevas centrā notika militārā parāde, kurā piedalījās 145 bruņutehnikas vienības, 2500 karavīru, kā arī 120 Ukrainas pretterorisma operācijas dalībnieki. Kā vēsta Ukrainas mediji, pēc parādes bruņutehnika tiek sūtīta uz pretterorisma operāciju Donbasā.

Šī bija pirmā militārā parāde Ukrainā kopš 2009.gada, jo promaskaviskais iepriekšējais prezidents Viktors Janukovičs tās aizliedza.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko uzrunā tautai svētdien solīja nākamo gadu laikā valsts bruņoto spēku attīstībai iedalīt 40 miljardus grivnu (2,3 miljardus eiro).

Ukrainas prezidents brīdināja, ka valsts iedzīvotājiem jāgatavojas dzīvei pastāvīgas ārējās agresijas apstākļos. “Ukrainas vēsturiskajai nākotnei vienmēr pastāvēs militāri draudi. Un ar to ne tikai jāiemācās sadzīvot, bet arī vienmēr jābūt gatavam mūsu valsts neatkarības aizstāvēšanai,” sacīja Porošenko.

Ukrainas prezidents arī norādīja, ka “pēdējo mēnešu notikumi izvērtušies par īstu karu. Iespējams, tā ieies vēsturē kā 14.gada Tēvijas karš. Par Tēvijas karu tas kļuvis tādēļ, ka Tēvzemes aizstāvībai cēlušies visi – no maziem līdz veciem, tā kļuvusi par visas tautas kustību, skar visus un ikvienu”.

Porošenko pavēstīja, ka Ukrainā vairs netiks svinēts 23.februāris – Tēvzemes aizstāvja diena, jo tie ir “kaimiņvalsts militārās vēstures kalendāra svētki”. “Mēs paudīsim cieņu savas dzimtenes aizstāvjiem, nevis svešas valsts,” sacīja prezidents.

Militāro parādi Kijevas ielās vēroja tūkstošiem cilvēku, daudzi bija tērpušies tradicionālajos ukraiņu izšūtajos kreklos un rokās turēja Ukrainas karogu.

Ukrainas neatkarības dienā sācis darboties arī Ukrainas pirmais starptautiskais ziņu telekanāls “Ukraine Today”.

Tikmēr teroristi svētdien Doņeckas ielās izrādīja gūstā turētos Ukrainas karavīrus, ciniski to dēvējot par veltījumu Ukrainas neatkarības dienai.

Kā novēroja aģentūras AFP korespondents, ielās tika izvesti vairāki desmiti teroristu sagūstītie Ukrainas karavīri. Viņus aizveda uz Ļeņina laukumu Doņeckas centrā, kur tie tika grūstīti un uz viņiem izkliegti apvainojumi, saucot par “fašistiem”. Daļa gūstekņu bija tērpti armijas formās, daļa civildrēbēs.

Parādi Doņeckas ielās vēroja daži simti iedzīvotāju.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (29)

Jānis Derkusovs 25.08.2014. 13.55

Nu vāciešus izdzina caur Maskavu, un? Kā dzīvo krievi, kā vācieši

Latviešus vispār caur Sibiriju…Kas mūs nenogalina, padara stiprākus.

Krievi palaikām kā bērni…Nežēlīgi, bet ne gudri.

Jo kā krievi iedomājas nākotnē ar ukraiņiem sadzīvot?

Bet brīnīties par seperātistiem…Pēc tam , kad šie civilo lidmašīnu notrieca, bojāgājušos apzaga,pat skropstu tušu, un ilgi mēģināja līķus neatdot…

Par ko jūs brīnaties?

+5
0
Atbildēt

2

    Andris Jautriņš > Jānis Derkusovs 25.08.2014. 20.53

    atbilde jautajumam_4

    Ir tāds pārspīlēts teiciens – sit, značit mīl. Tas nav par gadījumu, kad sit sadistiski. Tas ir par gadījumu – pati vainīga un zina to. Pamēģini tādu skandālu izšķirt! Kā čečenus tagad piemin krievu pusē, tā pēc pāris gadiem hoholi var parādīties krievu anklāvu aizsargu rindās… uzminiet kur?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > Jānis Derkusovs 25.08.2014. 14.19

    jautajums_4

    Jo kā krievi iedomājas nākotnē ar ukraiņiem sadzīvot?

    _______________

    Tiem fašistu izdzimteņiem vairs nav atlicis ilgi sadzīvot ne ar ukraiņiem, ne kādu citu. Varbūt vēl kremļa mauku, RP/V, pārvaldītā Latvijā tie vēl drusku noturēsies, bet arī ne pārāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dro 24.08.2014. 18.14

Vai Bērziņš, Āboltiņa, Straujuma apsveikuši Ukrainu neatkarības dienā?

+8
-4
Atbildēt

5

    Inese > dro 24.08.2014. 19.35

    В адрес Президента Украины Петра Порошенко поступили приветствия от лидеров иностранных государств с Днем Независимости Украины.

    Главу государства поздравили:

    Президент Словацкой Республики Киска,

    Президент Туркменистана Гурбангулы Бердымухамедов,

    Президент Республики Казахстан Нурсултан Назарбаев,

    Президент Республики Таджикистан Эмомали Рахмон,

    Президент Республики Бенин Яи Бони,

    Президент Республики Сингапур Тони Тан Кенг Йам,

    Президент Мексиканских Соединенных Штатов Энрике Пенья Ньето.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > dro 25.08.2014. 15.38

    Un šajā situācijā PROTOKOLAM būtu jāparedz cits uzmundrinājums, ne apsveikums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vegan > dro 25.08.2014. 01.23

    “Главу государства поздравили король Испании Фелипе VI, король Швеции Карл XVI Густав, император Японии Акихито, федеральный президент Австрии Хайнц Фишер, президент Словакии Андрей Киска, президент Туркменистана Гурбангулы Бердымухамедов, президент Казахстана Нурсултан Назарбаев, президент Таджикистана Эмомали Рахмон, президент Хорватии Иво Йосипович, президент Португалии Анибал Каваку Силва, арезидент Республики Бенин Яи Бони, президент Сингапура Тони Тан Кенг Йам, президент Мексиканских Соединенных Штатов Энрике Пенья Ньето”, – говорится в сообщении.

    Как сообщалось, ранее поздравления с 23-й годовщиной независимости в адрес П.Порошенко поступили также от президента США Барака Обамы, королевы Великобритании и Северной Ирландии Елизаветы ІІ, президента Польши Бронислава Коморовского, президента Грузии Гиорги Маргвелашвили и Папы Римского Франциска.

    Domāju, pilns saraksts būs rītā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > dro 24.08.2014. 20.48

    lno. Vai Bērziņš, Āboltiņa, Straujuma apsveikuši Ukrainu neatkarības dienā?

    ————————-

    Arī es gribētu zināt! Kaut kā nekur neparādās šāda informācija:(

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > dro 24.08.2014. 20.51

    Ločmelim. Paldies! Prieks zināt, ka turkmēņi, kazahi un tadžiki zārkā redzējuši to krievu pasauli!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 25.08.2014. 09.10

Ženēvas konvencija attiecas tikai uz regulāro armiju, nevis uz teroristiskiem grupējumiem. Tāpēc jau Krievija izvēlējās šādu taktiku- lai nebūtu ierobežoti un varētu darīt jebko, kas vien viņu slimajos prātos var ienākt.

+4
0
Atbildēt

1

    gundega_heiberga > daina_tabuna 25.08.2014. 14.47

    Rakstnieks Viktors (Suvorovs) piebilst, ka Ženēvas konvencijas izpratnē procedūra ar šiem bandītiem ir atvieglota – pirms soda izpildes tie nav jātiesā. Šī iemesla dēļ viņi ir bīstami dzīvi atgriežoties Krievijā, jo viņu vervētāji stāstot par nopelnamajiem doļariem šo faktu “aizmirsa”. Varam iztēloties, ka faktiski pasākumu ielenc vēl viens apsardzes loks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu