Sirdsapziņas ausis • IR.lv

Sirdsapziņas ausis

3
Nellija Ločmele

 

Brīvību Baltijai! Ar šo prasību gandrīz divi miljoni cilvēku Latvijā, Lietuvā un Igaunijā 23.augustā pirms 25 gadiem sadevās rokās, izveidojot 600 kilometrus garu dzīvo ķēdi – Baltijas ceļu, un tā liekot pasaulei sevi sadzirdēt. Diena, kurā Staļina PSRS un Hitlera Vācija 1939.gadā parakstīja nāves spriedumu Baltijas valstīm un savā slepenajā paktā kā laupījumu sadalīja Eiropu, kopš 1989.gada ir ierakstīta pasaules vēsturē kā unikāls apliecinājums tautas garīgam spēkam, kas nav salauzts pēc asiņaina kara, cietsirdīgām represijām, deldējošas trimdas un notrulinošas okupācijas.

Pirms 25 gadiem mēs saucām palīgā pasauli. Mums nebija ieroču un vienīgais trumpis – taisnīga prasība atbrīvoties no svešas varas. Baltiešu balsis uzrunāja pārtikušās un drošās pasaules sirdsapziņu, lūdzot nostāties patiesības, nevis stiprākā pusē.

Ceturtdaļgadsimta laikā, kopš atguvām brīvību, pasaule ir turpinājusi mainīties. Kremļa ēna, no kuras mūs izveda Baltijas ceļš, tagad stiepjas garumā un karš Ukrainā to iekrāso asinssarkanu. Bet arī mēs esam mainījušies – no plikiem lūdzējiem kļuvuši par dalībniekiem spēcīgākajās pasaules valstu savienībās, kurās pēc aizstāvības nu vēršas citi netaisni apspiestie. Pirms 25 gadiem baltieši lika lietā balsi, tagad ir laiks arī mūsu sirdsapziņai ieklausīties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu