Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Haiti iedzīvotāju līksmošana Ziedu festivālā Portoprinsā. Festivāls norit trīs dienas Haiti galvaspilsētas centra ielās.

Nedēļas notikumi pasaulē

ASV ir konstatējušas, ka Krievija pārkāpusi 1987.gada ieroču kontroles līgumu, izmēģinot uz zemes bāzētu spārnoto raķeti. Līgumslēdzējas puses apņēmās neuzglabāt, neražot un neizmēģināt uz zemes bāzētas ballistiskās un spārnotās raķetes ar vidēju darbības rādiusu – no 1000 līdz 5500 km – vai mazu darbības rādiusu – no 500 līdz 1000 km. ASV prezidents Baraks Obama nosūtījis vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Vašingtona esot gatava nekavējoties apspriest šo jautājumu ar Maskavu augsta līmeņa divpusējās sarunās. Ziņas par šo pārkāpumu apstiprinātas laikā, kad attiecības starp ASV un Krieviju ir saspīlētas Ukrainas krīzes dēļ.

Demisionējis Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, savu lēmumu pamatojot ar valdošās koalīcijas izjukšanu un to, ka tiek bloķētas valdības iniciatīvas. Par pagaidu premjeru iecelts līdzšinējais vicepremjers un reģionālās attīstības ministrs Volodimirs Groismans. Valdošā koalīcija Eiropeiskā izvēle oficiāli pārtrauca darbību, paverot ceļu pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanai. Ja 30 dienu laikā netiks izveidota jauna valdība, prezidents var izsludināt jaunas parlamenta vēlēšanas.

Cīņas starp Kijevas valdības spēkiem un Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem atkal pārtraukušas starptautisko izmeklētāju darbu notriektās Malaysia Airlines katastrofas vietas izmeklēšanā. Kauju dēļ starptautiskie izmeklētāji nevar piekļūt katastrofas vietai. Nīderlandes premjers Marks Rute otrdien telefonsarunā aicināja Ukrainas prezidentu Petro Porošenko pārtraukt kaujas katastrofas vietā, un Porošenko viņam apsolīja darīt visu, lai izmeklētāji varētu veikt savu darbu. Jau ziņots, ka katastrofas vietā vēl atrodas bojāgājušo mirstīgās atliekas. Savāktas un  nosūtītas identificēšanai uz Nīderlandi ap 200 cilvēku mirstīgās atliekas, bet upuru skaits bija 298.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu