Greste pārsūdzēs Ēģiptes tiesas spriedumu • IR.lv

Greste pārsūdzēs Ēģiptes tiesas spriedumu

22
Pēteris Greste (no labās) ar kolēģiem Ēģiptes tiesā. Foto: EPA-LETA

Caur oficiālajiem kanāliem apelācijas process var vilkties mēnešiem

Latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Pēteris Greste pārsūdzēs Ēģiptes tiesas spriedumu, saskaņā ar kuru viņam piespriesti septiņi gadi cietumā, piektdien paziņojusi Grestes ģimene, vēsta LETA/AFP. Pētera Grestes brālis paziņojis, ka gatavojas pārsūdzēt spriedumu, izmantojot Ēģiptes tiesu sistēmas oficiālos kanālus.

Viņš piebildis, ka tas nav bijis viegls lēmums, jo apelācijas process var vilkties mēnešiem ilgi. Kā ziņots, Grestem un viņa «Al Jazeera» kolēģim Muhamedam Fahmi, kuram ir Ēģiptes un Kanādas pilsonība, tika piespriesti septiņi gadi cietumā. Viņu kolēģim Ēģiptes pilsonim Baheram Muhamedam par «melu» pārraidīšanu no Kairas tika piespriesti desmit gadi cietumā.

Viņi bija apsūdzēti par sakariem ar aizliegto Musulmaņu brālību un melīgu ziņu pārraidīšanu. Savās reportāžās viņi vēstījuši, ka Ēģiptē noris pilsoņkarš. Vēl 11 apsūdzētajiem, kas tika tiesāti aizmuguriski, arī vienam Nīderlandes un diviem Lielbritānijas pilsoņiem, tika piespriesti desmit gadi cietumā.

Kopš valsts apvērsumā 2013.gadā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi, Kairas varasiestādes vairākkārt paudušas nepatiku par to, kā «Al Jazeera» atspoguļo režīma asiņaino izrēķināšanos ar apvērsuma pretiniekiem.

Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot. Sisi paziņojis, ka nevar apsvērt apžēlošanas lūgumu, kamēr tiesvedības process nav noslēdzies, tostarp izskatīta apelācijas prasība.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu