Izraēla sāk plašu militāru invāziju Gazā • IR.lv

Izraēla sāk plašu militāru invāziju Gazā

35
Mediķi Gazas joslā palīdz Izraēlas apšaudē ievainotajam. Foto: AFP-LETA

Civilo upuru skaits aug; 100 000 palestīniešu brīdināti pamest mājas

Izraēla ceturtdien vakarā sākusi militāru sauszemes operāciju pret Gazas joslu, ziņo aģentūras LETA-AFP. «Pēc kustības «Hamas» desmit uzbrukumu dienām no zemes, gaisa un jūras un pēc vairākkārt noraidītiem situācijas deeskalācijas piedāvājumiem Izraēlas Aizsardzības spēki ir sākuši sauszemes operāciju Gazas joslā,» teikts armijas paziņojumā.

Armija paskaidroja, ka operācijas mērķis ir aizsargāt izraēliešu dzīves un satriekt «Hamas», kas kontrolē Gazas joslu. Jau vēstīts, ka Izraēla 8.jūlijā uzsāka pret Gazas joslu bruņoto operāciju «Nesatricināmā klints» ar mērķi apturēt palestīniešu kaujinieku raķešu uzbrukumus un sagraut «Hamas» militāro infrastruktūru.

Izraēlas uzlidojumu 11 dienās Gazas joslā nogalināti 260 cilvēki, arī daudzi bērni, ziņo ārkārtas dienestu amatpersonas un Gazas joslas mediķi. 80% Izraēlas uzbrukumos nogalināto palestīniešu ir mierīgie iedzīvotāji, liecina Palestīniešu cilvēktiesību centra apkopotā informācija, vēsta Tvnet.lv, atsaucoties uz BBC un Reuters.

Vismaz 1920 palestīniešu ir ievainoti. 80% Izraēlas uzbrukumos nogalināto palestīniešu ir mierīgie iedzīvotāji, liecina Palestīniešu cilvēktiesību centra apkopotā informācija. Kopš vakardienas vien Izraēlas triecienos nogalināti septiņi cilvēki, arī kāds piecus mēnešus vecs bērns, kurš gājis bojā triecienā Rafahā, Gazas joslas dienvidos, pavēstīja palestīniešu anklāva ārkārtas dienesta preses pārstāvis Ašrafs al Kudra.

Kopš operācijas sākuma Izraēlā trāpījušas vismaz 1150 no Gazas joslas izšautas raķetes, bet vēl 311 pārtvērusi pretgaisa aizsardzības sistēma “Dzelzs kupols”. Izraēlas pusē ir viens bojāgājušais un četri ievainotie.

Komentāri (35)

efeja60 18.07.2014. 19.00

Nu re, visi cepās par bojāgājušiem lidmašīnas pasažieriem, kopskaitā 298. Tikmēr Izraēla jau pirmajā uzbrukuma dienā ir nogalinājusi praktiski tikpat, turklāt lielāko daļu civiliedzīvotāju. Ja nu kādam bija izdevīga lidmašīnas notriekšana, tad te nu redzam, kam.

+7
-2
Atbildēt

0

inta_s 18.07.2014. 10.54

“Vismaz 1920 palestīniešu ir ievainoti. 80% Izraēlas uzbrukumos nogalināto palestīniešu ir mierīgie iedzīvotāji” tas ir kara noziegums, ja uzbrukumos bojā gājušo civilo ir vairāk kā militārie.

http://www.huffingtonpost.com/marjorie-cohn/israel-palestine-collective-punishment_b_5589208.html

+6
-2
Atbildēt

1

    ILZE > inta_s 18.07.2014. 11.04

    Viedoklis_lv

    Pārāk biezs ir palicis palestīniešu teritorijā, kā reiz būtu pienācis laiks izsludināt moratoriju uz 60 gadiem uz arābu vairošanos.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

inta_s 18.07.2014. 10.37

Iemesls kāpēc Izraēla, kas realizē blokādi un okupāciju pret palestīniešiem, ir uzsākusi šo slaktiņu ir tāds, ka politiskie spēki Gazā un Rietumu krastā ir piekrituši ES un ASV izvirzītiem nosacījumiem veidojot vienotu valdību. Tādējādi nav vairs nekādu šķēršļu, lai nevestu sarunas ar šo vienoto valdību par Palestīnas robežām. Izraēla vienmēr piekopusi taktiku, kas paredz, ka līdz ko situācija stabilizējas un ir iespējams konflikta atrisinājums, tas ir, blokādes un okupācijas atcelšana – tā ir jāizjauc šis stāvoklis veicot vardarbības eskalāciju. Šai gadījumā tika izmantota 3 tīņu nolaupīšana, kur pat pēc ASV izmeklētāju viedokļa nav pierādījumu, ka to veicis Hamas. Taču Izraēlai nekādu pierādījumu nevajag, tā veica 750 palestīniešu arestu, 11 cilvēku nogalināšanu tai skaitā 4 bērnu – kā atriebību šo 3 tīņu nolaupīšanai. Protams, ka tas izsauca pretošanos no palestīniešiem kas ir upura lomā šai okupācijā. Un līdz ko palestīnieši pretojās tālākai patvaļai no izraēlas puses, tā arī bija rasts šis “attaisnojums” veikt slaktiņu un atkal visus saukt par teroristiem un nekādas sarunas par ojupācijas pārtraukšanu no izraēlas puses nav. Tas izraēlai ir izdevīgi jo var anektēt plašākas palestīniešu teritorijas un celt savu kolonistu nelegālās apmetnes, par kurām jau esat lasījuši citās ziņās. Tagad izraēla veic pamatīgu slaktiņu, lai sētu vēl vairāk bailes un naidu pret izraēlas okupantiem jo labi zina, ka tad būs nogalināto ģimenes kas vēlēsies atriebt savu bērnu nāvi (līdzīgi kā izraēla nogaliāja atklātā pludmalē 4 bērnus ar diviem triecieniem, vajājot tos bērnus kas bēga prom, bet tur jau nebija kur slēpties, tā bija pludmale). Un tad kad tiek mēģināts atriebt bērna nāvi, kas protams nav iespējams jo izraēliešiem nav cietušo vai šķiet vien pret tiem nu jau 250 cilvēkiem – tad atkal tiek saukti par teroristiem.

Iemesls kāpēc Hamas atteica šo “pamieru” (un es neatbalstu Hamas raķetes, uzsaktu ka viņiem vajadzētu ļaut sevi nogalināt Gandija stilā, tas vairāk izsauktu sašutumu pasaulē) ir tāds ka Izraēla pieprasa šī “pamiera” ietvaros turpināt blokādi un okupāciju, tas nozīmē, ka šiem palestīniešiem vēl ar vien būs liegta pieeja savam dzeramam ūdenim, nebūs iespēja eksportēt un importēt, it sevišķi tagad vajadzīgos medikamentus, vārdu sakot – vidusslaikos tā parasti nomērdēja cilvēkus lēnā nāvē. Tad priekš kam tāda lēnā nāve vajadzīga?

http://www.youtube.com/watch?v=yC2s6eMU3IA

+6
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu