''Saskaņas'' premjerministra kandidāts būs Nils Ušakovs • IR.lv

”Saskaņas” premjerministra kandidāts būs Nils Ušakovs

30
Jānis Urbanovičs (no kreisās) un Nils Ušakovs. Foto: Lauris Aizupietis, F64

Rīgas mērs kā valdības vadītājs varēšot labāk pildīt solījumus vēlētājiem

Partijas “Saskaņa” dome šodien nolēma, ka tās Ministru prezidenta amata kandidāts 12.Saeimas vēlēšanās būs Rīgas mērs Nils Ušakovs, vēsta aģentūra LETA. Šī būs pirmā reize, kad partija Saeimas vēlēšanās startēs kā “Saskaņa”, nevis partiju apvienība “Saskaņas centrs”.

Starp iespējamiem “Saskaņas” premjera amata kandidātiem bija arī Saeimas deputāti Jānis Urbanovičs un Andrejs Elksniņš, bet divas trešdaļas reģionālo organizāciju atbalstījušas Ušakovu. Urbanovičs domes sēdē sacīja, ka Ušakova izvirzīšana “nav priekšvēlēšanu gājiens, tas ir pa īstam”, turklāt “Saskaņai” ir izredzes ne tikai izvirzīt savu kandidātu premjera amatam, bet arī vadīt valdību. Viņš uzsvēra, ka nevar atrisināt visas rīdzinieku problēmas, ja pastāv Latvijas tautas intereses ignorējošā valdība.

Savukārt Ušakovs pauda – ja komanda nepārprotamā formā pasaka, ka tas jādara, tad viņš to darīs. Taujāts par solījumu tieši vai netieši kā premjera amata kandidātam nepiedalīties Saeimas vēlēšanās, Ušakovs atbildēja, ka varēs lielākā mērā izpildīt solījumus rīdziniekiem, ja kļūs par premjeru. Ja kādam “Saskaņas” pārstāvim, tas ir man, pateicoties vēlētāju atbalstam, radīsies iespēja kļūt par premjeru, šī iespēja ir obligāti jāizmanto, savā profilā sociālajā tīklā “Facebook” norādījis Ušakovs, vēsta Delfi.lv.

“Ja es kļūšu par premjeru, varēšu izdarīt vairāk gan rīdziniekiem, gan citu reģionu iedzīvotājiem atbilstīgi partijas programmai,” piebilda politiķis. Viņš akcentēja, ka pašlaik viņa galvenais uzdevums kā partijas līderim ir pirmā vieta Saeimas vēlēšanās un darbs pie tā, lai “Saskaņa” būtu valdībā. Taujāts par iespējamo Rīgas domes vadību, ja viņš kļūs par premjeru, Ušakovs pauda, ka par to ir pāragri runāt. Pāragri esot arī apspriest, ar kādām partijām koalīcijā varētu strādāt “Saskaņa”, jo vispirms jāsagaida vēlēšanu rezultāti.

Politiķis piebildis, ka visi viņa panākumi ir bijuši iespējami tikai pateicoties lielas komandas darbam. „Ja komanda man šodien pateica „tev ir pienākums”, man nevar ienākt pat galvā doma atbildēt – „es to nedarīšu”,” atzīmējis Ušakovs. ”Tāpēc biedriem es saku – paldies par atbalstu! – un dodos strādāt. Priekšā ir daudz darba. Darbs ir arī pārliecināt vēlētāju vairākumu nobalsot par „Saskaņas” idejām,” sacījis Ušakovs.

Pērn īsi pirms Rīgas domes vēlēšanām Ušakovs intervijā aģentūrai LETA sacīja: “Es varu ļoti skaidri pateikt, ka pēc vēlēšanām, kurās plānojam dabūt 55-56% vēlētāju atbalstu, es noteikti nepiedalīšos Saeimas vēlēšanās ne kā Saeimas deputāta kandidāts, ne arī netiešā veidā kā premjerministra amata kandidāts. Tā kā plānojam, ka saņemsim vairāk nekā pusi rīdzinieku atbalsta, tas nozīmē, ka mums ir ne tikai mandāts strādāt, bet arī pienākums nostrādāt tos četrus gadus, līdz ar to man ir ļoti skaidra vīzija, ko es darīšu nākamos četrus gadus.”

“Saskaņas” dome šodien apstiprināja deputātu kandidātu sarakstus, kā arī priekšvēlēšanu programmu. 4000 zīmju programmā partija izvirza divas galvenās prioritātes – valsts aktīvu līdzdalību ekonomikas attīstībā un taisnīgu nodokļu sistēmu.

Domes sēdē pieņemtajā partijas programmā ir iezīmēti ekonomiskās attīstības finansējuma avoti – “ražošanā, zinātnē un reģionu attīstībā jāiegulda daļa no otrā pensiju līmeņa uzkrājumiem, budžeta dotācijas un daļa no Latvijas bankas līdzekļiem, kas vairs nav nepieciešami lata stabilitātes uzturēšanai, kā arī jāpiesaista papildu finansējums finanšu tirgos”. Programma arī paredz būtiskas izmaiņas nodokļu sistēmā, vairākās pozīcijās tos samazinot.

Kā ziņots, “Saskaņas” sarakstu līderi 12.Saeimas vēlēšanās būs deputāti Urbanovičs, Elksniņš, Ivars Zariņš, Valērijs Agešins, kā arī bijušais LPP/LC politiķis Krišjānis Peters. Rīgā aiz Urbanoviča sarakstā sekos Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs, bijušais Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs, kā arī parlamentārieši Boriss Cilevičs un Sergejs Mirskis.

Vidzemē, kur ar pirmo numuru startēs Zariņš, saraksta priekšgalā būs arī Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs, bijušais deputāts, tagad Ostu asociācijas vadītājs Kārlis Leiškalns, kā arī parlamentārieši Jānis Ādamsons un Aleksandrs Sakovskis. Latgalē ar pirmo numuru startēs Elksniņš, bet aiz viņa sekos Saeimas deputāti Jānis Tutins un Ivans Ribakovs, kā arī “Rīgas ūdens” valdes loceklis Vitālijs Aizbalts un parlamentārietis Raimonds Rubiks.

Zemgalē saraksta līderis ir Peters, otrais numurs ir deputātam Vitālijam Orlovam, tāpat saraksta augšgalā ir arī Rīgas Brīvostas valdes loceklis Ivars Jakovels, Jelgavas domes deputāts Valentīns Grigorjevs un Aizkraukles domes deputāts Nikolajs Sokols. Kurzemē aiz Agešina startēs Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Raimonds Rublovskis, jurists, Saeimas deputāta palīgs Indulis Jankovskis, “Ventamonjaks servisa” Ražošanas-tehnoloģiskās daļas dispečers Aleksejs Medvedevs, kā arī Liepājas domes deputāts Romans Miroslavskis.

Sadarbojoties ar “Saskaņu”, no tās sarakstiem Saeimas vēlēšanās startēs 20 “Gods kalpot Rīgai” pārstāvji, piemēram Geduševs, Leiškalns, Aizbalts, bijusī Rīgas domes Labklājības departamenta direktore, pašreizējā “Rīgas satiksmes” valdes locekle Inese Švekle, bijušais žurnālists, pašreizējais Rīgas pašvaldības struktūru sabiedrisko attiecību pārstāvis Ivo Kiršblats, bijušais “Rīgas dārzu un parku vadītājs” Agnis Kalnkaziņš, Vladimirs Žuks no Futbola federācijas vadības, “Rīgas namu” valdes loceklis Andrejs Kondratjuks, kā arī citi.

No partijas sarakstiem startēs arī vairāki sabiedrisko organizāciju biedri – arodbiedrības LABA līderis Raimonds Gailis, organizācijas “Stop drugs” aktīvisti Sandris Bergmanis un Andris Morozovs un Zolitūdes traģēdijā cietušo un bojāgājušo tuvinieku biedrības “Zolitūde 21.11.” vadītāja Regīna Ločmele-Luņova.

Individuālā kārtā, pēc partijas līdera Nila Ušakova aicinājuma, startēs arī pieci Latvijas Sociālistiskās partijas biedri, tostarp Artūrs Rubiks, Raimonds Rubiks un Igors Zujevs, kuri visi trīs jau ir Saeimas deputāti.

Komentāri (30)

buchamona 17.07.2014. 05.29

Piedaloties starptautiskā kora festivāla svinīgajā atklāšanas pasākumā, Ušakovs savā runā iepina frāzi – “…kad Latvija atguva neatkarību…”, vai kaut kā līdzīgi, citēju pēc atmiņas. Tā tad kārtējo riezi, vienpersoniski uzrunājot latviešu auditoriju, Ušakovs it kā atzina LR okupācijas faktu. Protams, viņš to darīja pirms tam nekonsultējoties ne ar savu partiju, nedz vēlētāju. Saskaņai šāds Ušakova paziņojums nav saistošs.

Pirms ES vēlēšanām Ušakovs aicināja savus krievu valodā runājošos vēlētājus aktīvi piedalīties vēlēšanās, lai Briselē būtu mazāk deputātu, kuri atbalstītu sankcijas pret Krieviju.

Saistībā ar SC līgumu ar ” Vienotu Krieviju Ušakovs paziņo:” Tas ir mūsu partijas stiprākais punkts….” , jo ir pārliecināts, ka šis līgums Latvijas interesēs ļauj SC veidot sadarbību ar „Vienotās Krievijas” līderiem…”

Latvijā radio programmas jau sāk drillēt Saskaņas pirmsvēlēšanu skaitāmo pantiņu, kur aicina uz ” šķiru cīņu” :), sola visu labumu taisnīgu pārdali

SC, kā apvienība praktiski it kā ir beigusi pastāvēt, jo šī spēka ideoloģija pamatos tiek pēkšņi itkā kārtējo reizi mainīta. Viņi no Latvijas krievu tiesību aizstāvjiem ir atkal kļuvuši par latviskiem ” kopējā kriņģeļa pārdalītājiem :) “, bet tajā pašā laikā ” ….individuālā kārtā, pēc partijas līdera Nila Ušakova aicinājuma, startēs arī pieci Latvijas Sociālistiskās partijas biedri..” :)

Ja visas šīs manis uzskaitītās lietas savelk kopā un pasaktās uz ” jauno Saskaņu” , tad, pēc kā tas viss izskatās? Var nonākt tikai pie vienas atziņas – it kā viss ir mainīts, bet nekas nav mainījies – tik pat melīgi, tik pat divkosīgi.

Saskaņa ir tas pats vecais LR ienaidnieks, kurš pirms vēlēšanām ir janeitralizē :), jāizolē no iespējas tik pie politiskās varas, bet, vai tas izdosies – tas viss ir to ļaužu rokās, kuriem ir pa spēkam veidot sabiedrisko domu, tieši viņi – latviskās info telpas ” radošie ļauži” šobrīd ir atbildīgi par Latvijas valsts drošību. Vai viņi paši to saprot? Diez vai.

+15
0
Atbildēt

4

    Kaspars Špūle > buchamona 17.07.2014. 10.46

    Es nešaubos, bet gan uzskatu, ka gan plašsaziņas līdzekļiem, gan Vienotībai ir vieni un tie paši saimnieki. Tāpēc ir iespējams viss viņiem vajadzīgais :(

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > buchamona 17.07.2014. 10.30

    Fretka?!

    Kā, Vienotībai taču vēl nesen viss radošums bija Maijas Celmiņas potenciālā un Kampara melnā PR meistarībā.

    Tu saki/šaubies, ka nesaprot? Un kā vēl saprot! Rīgu Ušakovam jau JL pēdējās lēkmes laikā atdeva, tagad uzdevums — smalki atdot Latviju, vienīgi Ushax pats visu samaitāja, nereizē skaļi aicinot uz valodas referendumu, citādi viss tik gludi gāja! :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 17.07.2014. 06.35

    R.A.: latviskās info telpas ” radošie ļauži” šobrīd ir atbildīgi par Latvijas valsts drošību

    —-

    “Radošie” ir tikai algoti darbinieki.

    Viss atkarīgs no latviešu plašsaziņas līdzekļu īpašniekiem. Kā tie nolems, tā būs.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 17.07.2014. 07.13

    Ir jau ietekme īpašniekiem, bet nevajag to pārspīlēt. Preses ļaužu uc līdzīgu profesiju pārstāvju tieksme uz jebkura notikuma fona demonstrēt savu ” domāšanas patstāvību un secinājumu orģinalitāti :), tas nav nekas jauns

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Ansis 16.07.2014. 22.43

SC iet “uz visu banku”

+9
0
Atbildēt

1

    dace_ampermane > Ansis 16.07.2014. 23.00

    Edgars Avotiņš

    Jā, tikai viņiem vienmēr kaut kas visu sajauc, šoreiz Putļers ar savu ārprātīgo karu, kamēr tiksim līdz vēlēšanām būs jau traka eskalācija notikusi. Ušakam tas nekādi nepalīdz arī tas, ka viņš šo karu nenosoda [tas karš viņam pat varētu patikt]

    +19
    0
    Atbildēt

    0

marchaeva 17.07.2014. 00.03

Droši vien par finanšu ministru aicinās Mr. 20, bet ja vajadzēs dalīties amatos ar ZZS, tad Mr. 20 ieliks ekonomikas ministra amatā, lai turpina pieskatīt būvniecības procesu ne tikai Rīgā, bet nu jau plašāk.

+10
-1
Atbildēt

2

    ILZE > marchaeva 17.07.2014. 12.02

    sniega_roze

    Droši vien par finanšu ministru aicinās Mr. 20, bet ja vajadzēs dalīties amatos ar ZZS

    _________________

    Uztraucies vairāk par to, lai nelieši: SC un RP/V, kopā nesavāc vairāk, kā 50% balsu, jo tad zanE, klusais un dzēris paskaidros, kāpēc Latvijai tāda koalīcija vitāli nepieciešama, tāpat, kā par UA, Matīsu ministra amatā, gāzes tirgus liberalizācijas un pārejas uz mācībām valsts valodā atlikšanu uz nenoteiktu laiku.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    marchaeva > marchaeva 21.07.2014. 22.19

    Es nu galīgi neuztraucos par to. Viss kārtībā! Vienīgi ceru, ka beidzot tauta sāks iet uz vēlēšanām un attaps, ka kaimiņos jau mums nav Šveice, Andora vai Luksemburga.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu