Notriekta Ukrainas armijas lidmašīna • IR.lv

Notriekta Ukrainas armijas lidmašīna

56
Foto: LETA-AFP

Plāno veidot kopīgu Ukrainas – Polijas – Lietuvas kaujas brigādi

Prokrieviskie separātisti, kas darbojas Ukrainas austrumos, pirmdien paziņoja, ka notriekuši armijas transporta lidmašīnu, vēsta LETA-AFP. Ukrainas varasiestādes savukārt vēsta, ka lidmašīnu, visticamāk, notriekuši šāviņi, kas izšauti no Krievijas teritorijas.

“Apkalpes locekļi no lidmašīnas “AN-26″ (..), kas tika notriekta, nodibinājuši kontaktus ar ģenerālštābu,” teikts Ukrainas prezidentūras mājaslapā. Kas noticis ar astoņiem lidmašīnas apkalpes locekļiem, paziņojumā nav teikts. Pēc trāpījuma lidmašīnai pie Luhanskas bija redzami trīs izpletņi un tika nosūtītas patruļas lidmašīnas apkalpes sagūstīšanai, apgalvoja separātistu kaujinieki.

Ukrainas prezidentūras mājaslapā publiskotajā paziņojumā norādīts, ka lidmašīnai tādā augstumā, kādā tā lidoja, varējušas trāpīt tikai raķetes, kas, visticamāk, izšautas no Krievijas teritorijas. Transporta lidmašīna lidojusi pārāk augstu, lai to varētu notriekt ar pārvietojamām raķešu sistēmām, kādas izmanto separātisti.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes preses pārstāvis norādīja, ka lidmašīnu, viņuprāt, notriekusi no zemes izšauta raķete “Greyhound” vai raķete, kura izšauta no iznīcinātāja, kas pacēlies gaisā Krievijā. Ukrainas armijas preses pārstāvis informēja, ka viņiem izdevies sazināties ar diviem notriektās lidmašīnas apkalpes locekļiem.

Aģentūras AFP žurnālisti, kuriem izdevās piekļūt lidmašīnas vrakam Luhanskas reģionā, ziņoja, ka redzējuši pārogļojušās cilvēku mirstīgās atliekas. Tikmēr separātisti paziņojuši, ka viņiem izdevies sagūstīt četrus apkalpes locekļus, kurus pašreiz nopratina.

Portāls Delfi.lv ziņo, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko telefonsarunā ar Polijas premjeru Donaldu Tusku apspriedis kopīgas Ukrainas, Polijas un Lietuvas militārās brigādes izveidošanu. Vienošanās varētu tikt parakstīta jau tuvākajā laikā, vēsta “Korrespondent.net”.

“Puses lielu vērību veltīja jautājumam par poļu – lietuviešu – ukraiņu militārās vienības “UkrPolLitBrig” izveidošanu, tai skaitā piekrita tuvākajā laikā parakstīt atbilstošu vienošanos,” teikts Ukrainas prezidenta preses dienesta paziņojumā. Porošenko piedāvājis Polijai iesaistīties darbavietu radīšanas programmā separātistu pamestajās teritorijās Donbasā.

Par to, ka Ukraina, Polija un Lietuva varētu veidot kopīgu kaujas brigādi, jūnijā paziņoja toreizējais Ukrainas Aizsardzības ministrijas vadītājs Mihails Kovaļs. Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijā cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Ukrainas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā pirmdien atklātā vēstulē vērsies pie ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna, raksturojot pašreizējo situāciju Ukrainā un aicinot pastiprināt spiedienu uz Krieviju, lai panāktu mieru, vēsta LETA-UKRINFORM.

Dokumentā norādīts, ka pēdējā laikā Ukrainā aktivizējušies nelikumīgie bruņotie grupējumi un līdz ar to pieauguši upuri gan mierīgo iedzīvotāju, gan pretterorisma operācijā iesaistīto ukraiņu karavīru vidū. To noteicis tiešs un neslēpts atbalsts, ko separātisti saņem no Krievijas Federācijas puses, teikts vēstulē.

“Lai gan oficiālā Maskava nemitīgi turpina apgalvot, ka nav saistīta ar notikumiem Donbasā, vairāki nepārprotami fakti liecina par pretējo – tieši Krievijas Federācijas pilsoņi veido teroristisko bandu vadību, tieši no Krievijas robežas puses joprojām pieplūst liels daudzums smagā bruņojuma un tehnikas, tieši Krievijas teritorijā notiek algotņu vervēšana, netiek pārtraukta teroristu finansēšana, tiek nolaupīti un nelikumīgi izvesti uz Krieviju bērni bāreņi, gūstekņi, aktīvisti un gūstā saņemtie Ukrainas Bruņoto spēku karavīri,” teikts vēstulē, apliecinājumam minot arī konkrētus faktus un uzvārdus.

Kā uzsvēris Sergejevs, Ukraina turpina pieprasīt, lai Krievija nekavējoties izbeidz provokācijas pie robežas. “Aktīvā pretterorisma operācijas fāze turpinās tādēļ, ka teroristi nevēlas nolikt ieročus un pildīt Ukrainas prezidenta miera plānu. Ukraina ir gatava atgriezties pie spēka nelietošanas režīma valsts austrumos, bet vienīgi ar nosacījumu par abpusēju uguns pārtraukšanu,” viņš norādījis.

Ukrainas pārstāvis vērsies pie ANO ģenerālsekretāra un visām Drošības Padomes dalībvalstīm ar aicinājumu censties ietekmēt Krievijas vadību, lai “piespiestu to izbeigt finansēt un visādā veidā atbalstīt teroristus, kuri neļauj ukraiņu tautai dzīvot mierā un saskaņā, sēj kara, asinsizliešanas un naida sēklu un grauj reģiona un visas Eiropas drošības pamatus”.

Komentāri (56)

dzintarz 15.07.2014. 10.44

Житель Славянска Д.И. Хармс рассказал Первому каналу о старушках, которых каратели выбросили из окна многоэтажного дома

Днем украинские военные спят в гробах, а по ночам летают над Славянском и пьют кровь жителей, сообщает Первый канал со слов очевидцев

=====

Žiķeļ Latvii, ļochmeļis.

+11
-1
Atbildēt

5

dzintarz 15.07.2014. 09.55

Jauns polittermins “Nereāli naglijs”.

Speciāli priekš atslēdznieka, ēzeļgalvas, urbja, bezgodmeņa, zaķīša u.c. pārtijām.

===========

Касательно военной техники под российскими флагами – «реалистический» комментарий Петра Олещука. Он вводит новый политологический термин для описания российской стратегии, а именно «демонстрация нереальной наглости»

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=873472432680796&id=100000541433652&fref=nf

+9
0
Atbildēt

1

Ansis 15.07.2014. 12.05

Diezgan pagrūti sekot līdzi ATO notikumiem.

Ukrainas puse publisko ļoti maz realu ziņu – parādās ziņas par apdzīvotu ieņemšanu un par zaudējumiem, ko publicējusi aculiecinieki.

Un diezgan lielu putru vāra Nacionalās gvardes preses dienests, kas balstās uz “aculiecinieku” stāstiem.

Krievijas mēdijos objektīvu informāciju nevar iegūt nemaz.

Teroristu publikacijās …

1) puse ir vienkārsi propagandas raksti

2) ceturtdaļa daudzmaz reāli kauju reaultātu atspoguļojumi

3) ceturtdaļa pašu teroristu sapīšanās savos melos

Par Luganskas pievārtes kaujām …

Ukrainas puse ziņoja, ka gandrīz aplenkuši, atbloķējuši lidostu un tad … vairs ne ziņas, ne miņas;

Teroristi – ziņo, ka atsituši uzbrukumu un atbrīvojusi Roskošnij un vēļ pāris miestus

Zināmas aizdomas, ka Ukrainas armija tur spilgtus panakumus nav gan guvusi – un tie stāsti par teroristu masveida bēgšanu gluži patiesi vis nav. Jo sodienas Ukraiņu ziņa, ka teroristu kolonna brauc pa Luganskas-Doņeckas šoseju … ir pretrunā ar pārējo Ukrainas puses informāciju.

Manuprāt – Ukrainai lielā mērā traucē viņu obligata militārā dienesta negatīvās puses:

1) karastāvoklis nav izsludināts – kareivjus mobilizē uz pāris mēnešiem

2) tiklīdz ka viņi iemācījušies karot, ta viniem pienāk rotacija un viņus aizsūta mājās

Tas gadījums pie Zeļenopoļjes – kur apšāva 19 beigtus uzreiz un ap 90-100 ievainotus viena apšaudē …

Problema tā, ka Ukrainas kareivji bija sajutušies pārdroši – izveidojuši nometni bez ierakšanās, bez maskēšanās (atklatā stepē)

Būtu viņiem līdzi ekskavators un būtu ierakušies – zaudējumi būtu minimāli.

Tas, ka Ukraina ik pa brīdim paziņo, ka noslēgusi robežu – un atbilstoši droši uzvedas … arī maldina tikai viņus pašus.

Vajadzēja mazak koncentrēties uz Doņecku – vairāk uzmanības veltīt koridora paplasinašanai gan robežu. Luganska … to gan nepieciešams aplenkt, lai robežu noslēgtu, jo tur ar ceļiem gan robežu švaki.

+3
0
Atbildēt

3

    Ansis > Ansis 15.07.2014. 23.16

    Bet tāpēc jau Baltieši un nedaudz arī poļi pukst, jo skaidri saprotam, ka būsim nakošie, ko tāpat atspārdīs, kad Ukraina būs piebeigta.

    Vai var paļauties uz NATO ?

    Grūti pateikt.

    Bet, ja paši nespēsim pretoties kautvai nedaudz, tad … vismaz Eiropā neviens pat nepamanīs. Klanīs galvu, kas “referendumā” būsim “nobalsojuši” par pievienošanos federācijai ar 99.9% par un dalību 99.8 (pēc opolčenču izpīpētajiem datiem)

    Nu un ja Krievija pabeigs savu pārapbruņošanos, bet Eiropa turpinās savu līdzšinejo kursu … respēktīvi – ja vairumam Eiropas valstu nebūs kaujasspējīgas armijas … vai nu ASV vieni pasi gribēs mūs te visus glābt, kad Eiropieši nespēs pat vienoties par 3. paketi?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Ansis 15.07.2014. 20.26

    Diemžēl, Ukraina izskatās pēc knapi dzīva, bet simpātiska miroņa, kuru naidnieks spārda kā vien grib.

    Skatītāji ir bagāti, stipri un morāli pietiekami izturēti, lai secinātu, ka tā nav smuki, bet svarīgi, lai bandīta sitieni pašus neķer. Nu, nospārdīs tos ukraiņus ? Nu, un ? Vai tad tādi pirmo reizi pasaules vēsturē ? Galvenais, lai kuģi un automobiļi Krievijā pārdodas un lai pašu partiju reitingi nekrīt. Kas būs pēc tam – par to lai uztraucas nākamie “politiķi”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Ansis 15.07.2014. 12.08

    Vēl – es parēķinaju – pēc teroristu avotiem, viņi ir notriekusi jau vairāk Su-25 nekā Ukrainai vispār bija, bet kautka Ukrainai vēl ir palikusi SU-25 un joprojām lido

    :P

    Un abu pušu stāsti, ka vienā kauja nogalinajuši 500-1000 pretiniekus … ir fantastika.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu