Izraēla pieņem Ēģiptes piedāvāto Gazas konflikta pamieru • IR.lv

Izraēla pieņem Ēģiptes piedāvāto Gazas konflikta pamieru

31
Protests pret konfliktu Gazas joslā pie Izraēlas vēstniecības Madridē 14.jūlijā. Foto: AFP-LETA

Otrdien konflikta zonā ievēro uguns pārtraukšanu

Izraēlas drošības jomas ministru kabinets otrdien atbalstījis Ēģiptes piedāvātos priekšlikumus Gazas joslas konflikta apturēšanai, vēsta armijas radio. “Kabinets nolēma pozitīvi atbildēt uz ēģiptiešu iniciatīvu par pamieru, sākot šodien no plkst.9,” LETA-AFP/DPA citē premjerministra Benjamina Netanjahu biroja paziņojumā pausto.

Ēģipte pirmdien vakarā ierosināja otrdien no plkst.9 Gazas joslas un Izraēlas konfliktā ievērot ugunspārtraukšanu. Priekšlikumos pausts aicinājums pārtraukt karadarbību gaisā, uz sauszemes un jūrā, kā arī atvērt robežšķērsošanas punktus, lai sekmētu cilvēku un preču pārvietošanos, pavēstīja Ēģiptes Ārlietu ministrija. Pēc tam Kairā varētu tikt uzņemtas augsta ranga delegācijas netiešām Izraēlas un palestīniešu sarunām.

Tomēr, ja Izraēlas teritorijas apšaudīšana ar raķetēm no Gazas joslas turpināsies, Izraēla atbildēs iedarbīgi, teikts paziņojumā. Izraēlas pozitīvā un šobrīd vienpusējā apņemšanās ievērot pamieru zināmā mērā uzskatāma par mēģinājumu gūt starptautisku atbalstu tam gadījumam, ja apšaudīšana ar raķetēm turpināsies, bet Izraēla paplašinās ofensīvu un Gazas joslā iesūtīs sauszemes spēkus, skaidro komentētāji.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass pozitīvi novērtēja Ēģiptes iniciatīvu, tomēr Gazas joslā faktiski valdošās kustības “Hamas” amatpersona pauda, ka ēģiptiešu iniciatīva ir “tuvu jokam”. Drīz pēc pamiera priekšlikumu izziņošanas palestīniešu kustības “Hamas” bruņotais spārns tos noraidīja, solot konfliktu ar Izraēlu “intensificēt”, ja pamiera noteikumi būs neapmierinoši.

“Hamas” vēlas, lai pamiera līgumā būtu paredzēta Izraēlas blokādes izbeigšana, kā arī Rafahas kontrolpunkta atvēršana uz robežas ar Ēģipti. “Hamas” prasa, lai Izraēla atbrīvo palestīniešus, kas izlaisti no cietumiem pēc sagūstītā izraēliešu karavīra Gilada Šalita atbrīvošanas, bet tad atkal no jauna arestēti. Kā sacīja “Hamas” Gazas joslas līderis Ismails Hanija, “mēs tiešām vēlamies, lai šī agresija un šis karš beidzas”.

Kopš Ēģiptē valsts apvērsumā gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Muhameds Mursi, kustībai “Hamas” nav sakaru ar Kairu. “Hamas” ir Musulmaņu brālības palestīniešu atzars, bet Mursi bija viens no vadošajiem Musulmaņu brālības biedriem.

ASV prezidents Baraks Obama pozitīvi novērtējis Ēģiptes priekšlikumus. Jau vēstīts, ka Izraēla 8.jūlijā uzsāka Gazas joslas bombardēšanu, šādi cenšoties apturēt Gazas joslas kaujinieku raķešu uzbrukumus. Izraēlas uzlidojumos nogalināti 186 palestīnieši, arī daudzas sievietes un bērni. Neviens izraēlietis palestīniešu raķešu triecienos nav gājis bojā.

Komentāri (31)

inta_s 15.07.2014. 13.56

Sads pamiers kad okupejosais agresors – izraela – turpina okupaciju un blokadi nozime lenu navi palestiniesiem. Kapec viniem to pienemt? Pat 80% udens nav dzerams, piekluve dzremam liegta, imports un eksports blokets – tas ir naves spriedums 1.8 milj. iedzivotaju.

Partraukt palestinuesu okupaciju un blokadi!

http://www.youtube.com/watch?v=5Om8E5ZvTGI&feature=youtube_gdata_player

+2
-2
Atbildēt

0

jtozolins 15.07.2014. 18.32

ОБЯЗАТЕЛЬНО ПОСМОТРИТЕ!]]

Ребята, я чуть с ума не сошла, зашла на 5 минут, зара ботала 20 баксов, теперь всем советую. Уже и деньги получила на карточку, можно смело работать (авторизация через вк) –> http://urle.ml/2c

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu