FOTO: Rīgas arhitekts: Āra kafejnīcu platība Līvu laukumā jāsamazina par 20% • IR.lv

FOTO: Rīgas arhitekts: Āra kafejnīcu platība Līvu laukumā jāsamazina par 20%

23
LMA studentes kopā ar Gvido Princi (no kreisās) un LMA rektoru Alekseju Naumovu (pa labi) izstādes atklāšanā. Foto: Madara Rudzīte
Madara Rudzīte

LMA maģistra studentes iepazīstina ar Līvu laukuma labiekārtošanas koncepcijām

Āra kafejnīcu platības Vecrīgas Līvu laukumā jāsamazina par 20%, lai dotu vietu zaļajai zonai un vasaras koncertzālei. Šāda doma izkristalizējusies sarunās ar Līvu laukumā esošajiem uzņēmējiem un projekta izstrādātājiem – Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas studentiem, pirmdien, atklājot projektu izstādi, teica Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis. 

LMA maģistra studentes kopā ar darba vadītāju Sandru Levāni pirmdien prezentēja trīs dažādas Līvu laukuma labiekārtošanas koncepcijas, lai risinātu kafejnīcu izvietojumu un laukuma labiekārtojumu vasarā un ziemā.

Levāne uzsver, ka doma bija mērķtiecīgi pārveidot Līvu laukuma blīvo āra kafejnīcu apbūvi. “Vasarā rīdzinieki izvairās no Vecrīgas, jo atpūtas objekti pilsētvidē ir slikti sakārtoti un pilsētas centru ir pārpildījuši tūristi,” viņa teica. Viņasprāt, rīdziniekiem nepieciešama tāda pilsētvide Vecrīgā, lai pilsētas iedzīvotāji vēlētos uzturēties Rīgas vēsturiskajā centrā un veidotu autentiski latvisku vidi.

Projekta darbu izstrādātāji īpašu uzmanību pievērsuši restorāna “Rockabilly” stikla paviljona pārstrādei, jo tagad tas traucē laukuma uztveri no gājēju noslogotās Kaļķu ielas puses.

LMA studentes un priekšlikumu autores atzina, ka lielākais izaicinājums bijis saprast, kā dažādu elementu izmantošana maina visu Līvu laukuma telpu. Viena no trijām piedāvātajām koncepcijām – “Līvu kvartāls” – koncentrējas uz ēku vēsturisko fasāžu atsegšanu un jaunu ārtelpas mēbeļu izmantošanu.

“Mums katrs kvadrātmetrs svarīgs” ierosina izmantot 3x3x3 metru lielus tērauda moduļus, kurus dažādi izmantot daudzveidīgajām laukuma vajadzībām. Savukārt cita darbu autore Liene Pirktiņa teic, ka koncepcija „Buras – Vējš – Plūdums – Kustība” paredz Līvu laukuma pārveidi, piešķirot lielu nozīmi gājēju plūsmai un tādiem sezonāliem pilsētvides elementiem kā, piemēram, saulessargiem vai svētku eglītēm.

Princis teica, ka sarunās ar Līvu laukumā strādājošajiem uzņēmējiem un projekta izstrādātājiem izkristalizējusies vajadzība pēc āra kafejnīcu platības samazināšanas par 20%, lai dotu vietu zaļajai zonai un vasaras koncertzālei.

Savukārt Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Sandra Graikste atzina, ka uzņēmējiem ir svarīga “kvalitāte, ne tikai kvantitāte” un kafejnīcu skaita samazinājuma apmērus var noskaidrot diskusijā starp pilsētu un uzņēmējiem.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzsvēra, ka vissvarīgāk ir atrast kompromisu starp uzņēmēju un pilsētas apmeklētāju vēlmēm. Turklāt būtu jāveic tūristu analīze, lai saprastu, vai pilsētas viesi meklē autentiski latvisku vai tūristisku vidi. Princis atzina, ka šim projektam nav ne izpildes termiņa, ne skaidru finansiālo apmēru un par to tiks domāts pēc diskusijas sabiedrībā.

Projekts veidots sadarbībā ar Rīgas pilsētas arhitekta biroju, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju un Līvu laukuma kafejnīcu īpašniekiem. Izstādi var aplūkot līdz 18.augustam Rīgas domes otrā stāva vestibilā.

 

Komentāri (23)

Una Grinberga 07.07.2014. 18.00

Vecrīga izskatās pēc miskastes vasaras laikā ar masīvajām, krieviski lētajām un nesaskaņotām āra kafejnīcām… Kā tā var būt, ka uz Kaļķu ielas abas gājēju ietves ir aizbūvētas un gājējiem ir jāiet pa brauktuvi??? Tallinā gan vecpilsēta izskatās gaumīga – tur nevalda Mr. 20% un galvenais arhitekts, kas nav arhitekts!

+3
0
Atbildēt

0

vērtīgs relikts 07.07.2014. 20.02

Nekur nav rakstīts, jeb neesmu manījusi, par Rīgas 2014.dārgāko renovācijas projektu, kas velkas jau kopš agra pavasara (vai pat ziemas).

Tas noteikti būs dārgāks pat par Saktas puķu tirdziņu, ja rēķinās uz kvm.

Katru dienu braucu garām tam mazajam kioskiņam, kas pie Bastejkalna, pretī franču kafejnīcai…

Dažreiz agri no rītiem tur pat skan mūzika, tad padomāju, ka kādi “bomži” vispār iemitinājušies. Kā grāmatā par nemirstīgo dronti…

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu