Valsts, kuras vairs nav • IR.lv

Valsts, kuras vairs nav

3
Grupējuma Irākas un Sīrijas islāma valsts kaujinieki pēc Irākas armijas kontrolposteņa pārņemšanas valsts ziemeļos

Džihādistu grupējums Irākas un Sīrijas islāma valsts ir salīdzinoši jauns teroristu formējums, taču tam bijis pa spēkam ātri nostiprināt savas pozīcijas Sīrijā un sākt asiņainu ekspansiju Irākā. Diezgan reāla ir varbūtība, ka tas novedīs pie jaunas robežu pārvilkšanas Tuvajos Austrumos

Karstā jūnija dienā Irākas armijas «operāciju centrā» Bagdādē ģenerāļa Sāda Māna soļi ir smagi. Laiku pa laikam kāds pienāk un iečukst viņam ausī vai iespiež plaukstā lapiņu ar jaunāko informāciju. Nemitīgi zvana mobilais. Ģenerālis Māns ir valsts drošības dienesta publiskā seja. Vēl pavisam nesen viņa darbs lielākoties bija izskaidrot, kā armija un policija vēršas pret terora apdraudēto Bagdādi. Taču pēdējās nedēļās viņš vairs nelieto vārdus «atsevišķi incidenti». Irākas armija ir iesaistījusies jaunā karā, un Māns tagad runā par «plašu fronti».

Operāciju centrā viņš kartē norāda līniju. «Lielākās briesmas nav ziemeļos, bet gan dienvidos un rietumos – ap lauku saimniecībām un kanāliem Bābilas provincē un palmu birzīm ap Anbāru.»

Uz ceļiem, kas ved uz Bagdādes lidostu, veidojas lieli sastrēgumi, jo daudzi iedzīvotāji steidz pamest galvaspilsētu. Vēstniecības ir evakuējušas savus darbiniekus. Privātās apsardzes firmas ir dubultojušas savas cenas. Uzlēkušas arī degvielas un pārtikas cenas, jo islāma kaujinieki ir ielenkuši Beidžī rūpnīcu, kas ir svarīgs naftas pārstrādes uzņēmums valsts ziemeļu daļā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu