Raimonds Valters, piedalās vēsturisku kauju attēlojumos • IR.lv

Raimonds Valters, piedalās vēsturisku kauju attēlojumos

7
Raimondam ir vismaz 30 Pirmā un Otrā pasaules kara laiku formas tērpu, ko viņš uzšuvis pats, liekot lietā tēva atstāto kājminamo Singer šujmašīnu.
Gunita Nagle

 

Latvijā nekad nevar savākt padomju karaspēka karavīrus pietiekamā daudzumā – latvieši negrib tēlot krievu zaldātus, sausi secina Raimonds Valters no biedrības Latviešu karavīrs. Arī 5.jūlijā Tērvetes pilskalnā atainotajā Jelgavas ieņemšanas kaujā, kādas pilsētas ielās notika 1944.gada vasarā un rudenī, sarkanās armijas karavīriem vajadzētu būt vismaz trīs reizes vairāk nekā vācu armijniekiem. «Bet rēķinu, ka būs 30 vāciešu un tikpat krievu. Rādīsim, ka krievi uzbrūk, vācieši un latvieši (kaujās piedalījās 15.latviešu SS mācību un papildinājumu brigāde) aizsargājas,» īsi paskaidro Raimonds. «Konkrētu kauju neizspēlēsim. Improvizēsim.»

Sarkanās armijas uzbrukumi Jelgavai sākās 1944.gada 27.jūlijā ar padomju aviācijas uzlidojumiem dzelzceļam. Pēc vēsturnieka Andra Tomašūna stāstītā, kaujas Jelgavas ielās turpinājās līdz pat 10.oktobrim, un to laikā pilsēta tika gandrīz iznīcināta – aizgāja bojā 90% dzīvojamo un 80% industriālo ēku. 

Raimonds biedrības rīkotajā kaujas iestudējumā tēlos latviešu leģionāru. Vēstures rekonstrukcijā viņš darbojas kopš 1993.gada. «Ideja tāda – savācas veči, kurus interesē kara vēsture un kuri grib paspēlēt kariņu,» saka Raimonds. Viņa maizes darbs ir Jelgavas pašvaldības policijā, taču aizraušanās ar vēsturi kļuvusi par dzīvesveidu un devusi pašu svarīgāko – interesi dzīvot. «Pirmajā kara vēstures klubā sapulcējās visi, kuri interesējās gan par Pirma un Otrā pasaules kara laiku, gan par senvēsturi un viduslaikiem. It kā labi, bet mums ar krustnešiem nebija viegli atrast kopēju valodu,» atminas Raimonds. «Galu galā klubs sāka jukt pa frakcijām – Napoleona kauju attēlotāji aizgāja savu ceļu, bruņinieki, senlatvieši – savu. Mēs, kurus interesē Pirmais un Otrais pasaules karš, apvienojāmies klubā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu