Brisele atļauj kūpināt gaļu pēc līdzšinējām metodēm • IR.lv

Brisele atļauj kūpināt gaļu pēc līdzšinējām metodēm

31
Foto: Kaspars Krafts, F64

Šogad 1.septembrī beigsies Briseles noteiktais trīs gadu pārejas periods benzopirēna u.c. vielu normām

Briselē noslēdzoties kārtējām sarunām par benzopirēna normām kūpinājumos, arī zivīs un gaļā, panākta vienošanās par Latvijai labvēlīgu risinājumu, liecina Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas pārstāvja Didža Šmita ieraksts viņa kontā sociālajā tīklā “Twitter”.

“Nu ko. Maratona distance sprinta režīmā būs noskrieta. Kūpinājumi ir aizstāvēti! Regula izmainīta! Paldies visai komandai – Zemkopības ministrijai, “BIOR” utt.” raksta Šmits.

Lai veiksmīgāk aizstāvētu Latvijas gaļas ražotāju intereses sarunās ar Briseli par stingro normu mīkstināšanu kūpinājumiem, Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācija problēmas risināšanu deleģējusi Šmitam, ziņo “Nozare.lv”.

Šmits kā Latvijas Zivrūpnieku savienības vadītājs iepriekšējos trīs gados veiksmīgi koordinēja īpašas atrunas iekļaušanu Eiropas Komisijas regulā, kas ļāva arī turpmāk saglabāt iepriekšējo benzopirēna pieļaujamo līmeni Latvijas šprotēs.

Šā gada 1.septembrī beigsies trīs gadu pārejas periods, ko EK noteica 2011.gadā, nosakot izmaiņas benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normai.

EK izmaiņas paredz, ka atļautā benzopirēna norma tiks samazināta no pieciem mikrogramiem uz diviem mikrogramiem uz kilogramu, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa – no 30 mikrogramiem uz 12 mikrogramiem uz kilogramu.

 

Komentāri (31)

silvija_vitina 02.07.2014. 09.45

Pilnīga putra. Vispirms, kas ir “līdzšinējās metodes”?

Gaļa, kuru uzmetot uz pannas, saturs pārvēršas par smirdīgu šķidrumu – tā ir gatavota pēc kādām metodēm. Līdzšinējām? Ir tiktāl, ka es vairs nevaru saņemties veikalā nopirkt t.s. žāvēto/kūpināto gaļu. Tā gaļa žāvēšanas procesam nav tuvu stāvējusi. Tā ir sutināta ar “alkšņu dūmu aromātu”. Sver 2x vairāk par svaigu. Un tādu gaļu man tiešām nevajag! Un nevajag liet par “tradicionālajām” metodēm! Šādai gaļai “tradicionāls” ir tikai ārējais izskats, ne garša, ne metode.

Es gribu pirkt kūpinātu gaļu. Žāvētu speķi, ar kuru sacept treknus kartupelīšus. ai, neveselīgi. Bet šad tad ļoti gribas. Tikai veikalā tāda nemaz nav nopērkama. jāiet uz tirgu un jātic mājražotāju godaprātam. Un gribās jau arī ticēt. Vienīgais, kas man vieš bažas – no kurienes šie mājražotāji ņem izejmateriālu. Skaidrs, ka ne jau paši audzē. Un skaidrs, lai kaut attālināti spētu konkurēt cenas ziņā ar piesūcinātajiem “izstrādājumiem”, jēlā gaļa jādabū maksimāli lēti, lai varētu kaut kā kompensēt mitruma zudumus. Tā ir medaļas otra puse mājražotāju biznesam.

+6
0
Atbildēt

1

    esmeralda_se > silvija_vitina 02.07.2014. 10.41

    Atrodi radu/draugu/paziņu kas laukos kūpina pats, nopērc gaļu – kādu gribi, aizved lai šis nokūpina.

    Labi, nedārgi, apmēram zināsi, ko ēd:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 01.07.2014. 21.56

Lai šis gadījums, kalpo par piemēru, kā ir jācīnās par savām interesēm un šajā gadījumā tradīcijām ! Kā arī to, ka par laimi mums ir daži profesionāli lobisti, kas var vajadzības gadījumā pārstāvēt LV intereses – šajā reizē D.Šmits

+8
-5
Atbildēt

4

    marchaeva > lebronj2356 02.07.2014. 08.25

    Nu bet varbūt, ja gribi indēt sevi un ciemiņus, tad kūpini mājās cik patīk. Paņem tik labi sašpricētu vistu un uz priekšu. Kopā ar 22 reizes miglotajām zemenēm būs tāds kokteilis un cienasts kā ierasts.

    Te jau runa ir par aizliegumu veikalā pārdot veselībai kaitīgus produktus.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > lebronj2356 01.07.2014. 23.46

    Nu bet tak neviens tev ar varu tās šprotes un žāvētās vistas ēst neliek, vai ne?

    Un ja jau tomēr liek ēst, prasi lai dod tās bālākās… Esmu redzējis un garšojis “atbilstošās” šprotes. Nožēlojama parodija, tad labak 4 reiz gadā ēdu klasiskās:)

    Vai 4* gadā ĪSTAS šprotes man nodarīs lielāku ļaunumu, kā ikdienas azbestcementa jumts, dioksīni zivīs, nitrīti pārmēslotajos dārzeņos, sēdēšana korķī elpojot auto atgāzes, nervu bendēšana vienvirziena diskusijās ar neieinteresētiem valsts ierēdņiem, kārtējā izsmēķētā paciņa cigarešu utt., utjpr.?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ktk > lebronj2356 01.07.2014. 22.18

    Tradiicijaam indeet savu tautu??? Ahaa…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > lebronj2356 02.07.2014. 09.27

    Ja ir runa par aizliegumu veikalā pārdot veselībai kaitīgus produktus,tad 90% no lielveikalu produktiem tūlīt vajadzētu izmest ārā.Graudu izstrādājumi no ar raundapu apkaisītiem laukiem,pilni ar glifosātiem,zivis ar dioksīniem,saldumi pilni piebāzti ar transtaukskābēm un indīgām krāsvielām,siers un desas ar nātrija glutamātu …A te uztraucas par benzopirēnu,pie kura cilvēka organisms pieradis gadu simtiem.Humoristi…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 02.07.2014. 11.00

Kūpināta īstā gaļa un īstais sviests, nevis tas, ko mums pārdod pēc ķīmiskā kūpinājuma un dabīgo prioduktu aizvioetošanu ar sintētiku lielveikalos, ir daudz nekaitīgāks, ka tie, it kā, “nekaitīgie” produkti.

Vispār, produktu kaitīgumu, sevišķi, kas att. uz taukvielām, nosaka farmakokompānijas, kas uz tā rēķina gūst miljardus lielu peļņu, pārdodot medikamentus, kas pazemina holesterīnu.Viss tas sen zināms, bet, plaši par to runāt neļauj pārtikas un farmakoloģiskais lobijs.

Pirkt gaļu lielveikalos vispār absurds, jebkuru gaļu.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu