Poļitkovskas slepkavībā apsūdzētajiem piespriež mūža ieslodzījumu • IR.lv

Poļitkovskas slepkavībā apsūdzētajiem piespriež mūža ieslodzījumu

13
Ibrahims Mahmudovs, Lomali Gajtukajevs, Džabrails Mahmudovs, Rustams Mahmudovs un bijušais policists Sergejs Hadžikurbanovs (no kreisās) tiesas sēdē noklausās spriedumu Annas Poļitkovskas slepkavības lietā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Žurnālistes ģimenes locekļi un cilvēktiesību aktīvisti uzskata, ka lieta nav pabeigta, jo nav zināms slepkavības pasūtītājs

Maskavas tiesa pirmdien piespriedusi mūža ieslodzījumu diviem žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavībā apsūdzētajiem, ziņo LETA/ITAR-TASS.

Tiesa atbalstīja prokuratūras pieprasīto mūža ieslodzījumu slepkavības izpildītājam čečenam Rustamam Mahmudovam un viņa tēvocim Lomali Gajtukajevam, kurš bija viens no slepkavības organizētājiem.

Pārējiem trim līdzdalībniekiem – bijušajam Maskavas policistam Sergejam Hadžikurbanovam piespriests 20 gadu cietumsods, bet Rustama brāļiem Ibrahimam un Džabrailam piespriesti 12 un 14 gadi cietumā.

Tiesa arī piesprieda apsūdzētajiem izmaksāt piecus miljonus rubļu kā morālo kompensāciju Poļitkovskas bērniem. Aizstāvības advokāts bija pieprasījis tiesu attaisnot viņa klientus pierādījumu trūkuma dēļ un tagad paziņoja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Savukārt Poļitkovskas dēls uzskata, ka vēl ir par agru pielikt punktu viņa mātes slepkavības lietai, raksta „Newsru.com”. Tiesa nav noteikusi, kurš īsti bijis šīs slepkavības pasūtītājs. „Paliek daudz neatbildētu jautājumu,” teicis Iļja Poļitkovskis.

Līdzīgās domās ir Maskavas Helsinku grupas vadītāja un viena no vecākajām Krievijas cilvēktiesību aktīvistēm Ludmila Aleksejeva. „Slepkavības izpildītājus patiesi atrada, bet esmu vīlusies par to, ka nav atklāts slepkavības pasūtītājs,” teica Aleksejeva.

Viņasprāt, nevienam no pirmdien notiesātajiem „nebija personīgu iemeslu izdarīt šo noziegumu, kāds viņus uz to pamudināja, kāds samaksāja, kāds savu naidu izpauda ar citu rokām paveiktajā slepkavībā”. Tāpēc šo lietu nevar uzskatīt par pabeigtu, tāpat kā bijušās Krievijas Valsts domes deputātes Gaļinas Starovoitovas slepkavību Sanktpēterburgā 1998.gada 20.novembrī, piebilda Aleksejeva.

Savukārt Krievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins pēc tiesas pasteidzās žurnālistiem paziņot, ka „patlaban tiek veikti ārkārtas mēri, lai noteiktu Poļitkovskas slepkavības pasūtītāju, šī krimināllieta ir izdalītā atsevišķā lietvedībā”.

Iepriekš Markins bija paziņojis, ka slepkavības pasūtītāja meklējumos daudz kas esot atkarīgs no Lielbritānijas un Turcijas, taču šīs valstis ignorējot Krievijas izmeklētāju pieprasījumus šajā lietā. Tiesa, slepkavības pasūtītāja vārdu Markins tā arī nav nosaucis.

Laikraksta “Novaja gazeta” žurnāliste Anna Poļitkovska tika nošauta Maskavā savas mājas kāpņu telpā 2006.gada 7.oktobrī.

Poļitkovska bija plaši pazīstama ar saviem rakstiem par notikumiem Čečenijā un Ziemeļkaukāzā, kā arī aktīvo Kremļa un Vladimira Putina kritizēšanu.

Viņa daudz rakstījusi par Krievijas armijas cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā, kā arī neilgi pirms nāves informēja par Čečenijas prezidentam Ramzanam Kadirovam pakļauto karavīru zvērībām.

 

Komentāri (13)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu