Valmieras teātrī pirmizrāde "Sarkans" • IR.lv

Valmieras teātrī pirmizrāde “Sarkans”

30
Izrādes publicitātes foto

Izrāde ir stāsts par Daugavpilī dzimušo gleznotāju Marku Rotko. Galvenajā lomā Tālivaldis Lasmanis

Šodien, 5.jūnijā Valmieras teātra zālē LMT Mansards notiks amerikāņu dramaturga Džona Logana lugas “Sarkans” pirmizrāde, raksta aģentūra LETA.

Luga ir par slaveno Daugavpilī dzimušo gleznotāju Marku Rotko. Iestudējuma režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone. Luga stāsta par vairākiem mēnešiem mākslinieka dzīvē, kad, strādādams pie viena no saviem vērienīgākajiem pasūtījuma darbiem, Rotko (Tālivaldis Lasmanis) sarunās ar asistentu Kenu (Mārtiņš Meiers) pārdomā savu bērnību, personības tapšanu un attieksmi pret dzīvi. 

Lugas notikumi aptver nepilnus divus gadus, kad, saņēmis pasūtījumu veidot milzīgus gleznojumus, kas rotātu tikko uzceltā Ņujorkas debesskrāpī iekārtotu prestižu restorānu “Četri gadalaiki”, Marks Rotko cer radīt savus dižākos darbus, kas dziļi ietekmētu laikabiedrus, taču viļas – pasūtītājus neinteresē viņa māksla, vajadzīgs ir tikai viņa populārais vārds. 

Desmit gadu vecumā vecāku izrauts no dzimtās vietas un atvests uz Ameriku, Marks Rotko (dzimis Markus Rotkovičs) visu mūžu tur jutās kā svešais un meklēja sevī amerikānisko, no Eiropas atšķirīgo. Māksla viņa dzīvē kļuva par šo amerikānisko izpausmi, proti, kopā ar Džeksonu Polloku, Villemu de Kūningu un citiem gleznotājiem viņš atteicās no antīkā skaistuma ideāliem, kas cauri gadu simtiem valdīja Eiropas mākslā, un pēc Otrā pasaules kara radīja modernisma virzienu abstraktais ekspresionisms. Atteicies no zīmējuma un sižeta, Rotko savā glezniecībā tiecās sasniegt tādu ietekmi uz cilvēku, viņa sajūtām un zemapziņu, kāda ir mūzikai – pašai nosacītākajai mākslai. 

Sarunās ar dramaturga izdomātu personu, asistentu Kenu, Rotko šķietami risina ar glezniecību un krāsām saistītus jautājumus, taču patiesībā runā par sevi: par bērnības pārdzīvojumiem, kas ietekmējuši arī viņa mākslu, par atstumtā dzīvi Amerikā un beidzot atnākušās popularitātes radītajām problēmām 

Izrāde “Sarkans” tiks spēlēta arī Valmieras teātra viesizrāžu laikā augustā, teātra mājā “Zirgu pasts”. Vairāk informācijas teātra mājas lapā

Biļetes cena 10 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu