Krievijas kontrolētajā Abhāzijā protestētāji ielaužas pie prezidenta • IR.lv

Krievijas kontrolētajā Abhāzijā protestētāji ielaužas pie prezidenta

26
Tautas sapulce Suhumi centrā. Foto no "gazeta.ru"

Opozicionāri grib gāzt prezidentu 

No Gruzijas atšķeltajā Abhāzijā otrdien opozīcija paziņojusi, ka pārņem varu no prezidenta Aleksandra Ankvabas. Savukārt prezidents paziņojis, ka netaisās pamest valsti un cer uz sarunām ar opozīciju, ziņo BBC/Gazeta.ru.

Kā vēsta BBC, Abhāzijas drošības padomes sekretārs Nugzars Ašuba notikušo nosaucis par valsts apvērsuma mēģinājumu.

Nemieri Abhāzijas pilsētā Suhumi sākās otrdien, kad tautas sapulcē Suhumi centrā sapulcējās aptuveni 10 tūkstoši cilvēku. Abhāzijas opozīcijas pārstāvji sasauca mītiņu, lai pieprasītu politiskās reformas, kuras prezidents atlicis jau vairākas reizes.

Opozīcija prezidentam pārmet arī to, ka viņš vienpersoniski lemj par to valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, kurus Abhāzija saņem no Krievijas. Opozīcijas līderi paziņojuši, ka nevar pastāvēt suverēna valsts, kuras budžeta divas trešdaļas ir citas valsts dotācijas. Protestētāji apgalvo, ka viņi tomēr nevēlas pārtraukt sadarbību ar Krieviju, bet gan ciešāku integrāciju.

Sapulcējušies ļaudis pieprasīja, lai pie viņiem iznāktu prezidents Ankvaba, taču tas nenotika. Tad pie prezidenta devās vairāki opozīcijas līderi, tai skaitā arī Abhāzijas Tautas vienotības foruma vadītājs Rauls Hadžimba un viens no Gruzijas-Abhāzijas kara (1992-1993) veterāniem Vitālijs Gabnija.

Prezidenta nevēlēšanās uzklausīt opozīciju otrdienas vakarā noveda pie tā, ka sapulcējušies ļaudis pieprasīja arī paša prezidenta atkāpšanos no amata.

Neliela grupa neapmierināto opozicionāru ielauzās parlamenta ēkā, kur notika abu pušu sarunas. Vēlu vakarā parādījās paziņojumi, ka panākta vienošanās par valdības, ģenerālprokurora un to rajonu pašvaldību vadītāju, kurus ieceļ prezidents, atkāpšanos, ziņo „Gazeta.ru”.

Tomēr drīz vien prezidenta preses dienests noliedza šādu vienošanos, bet pēc tam opozicionāri paziņoja, ka uzņemas Abhāzijas pagaidu pārvaldi.

Savukārt prezidents Ankvabs Abhāzijas televīzijai intervijā teicis, ka sarunas ritējušas par situācijas normalizāciju. Viņš kopā ar republikas drošības padomi apspriežot dažādus situācijas attīstības variantus. Taču pats netaisās atkāpties no amata: „Es atrodos šeit, es nekur nedošos.”

 

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu