Maidana aktīvists: Mēs ticam Porošenko spējai ieviest kārtību • IR.lv

Maidana aktīvists: Mēs ticam Porošenko spējai ieviest kārtību

37
Ukrainas jaunievēlētais prezidents Petro Porošenko. Foto: ITAR-TASS/LETA
Māra Miķelsone

Porošenko esot rīcības, nevis runu cilvēks, turklāt maidanietis – tāpēc cilvēki balsojuši par viņu

“Ļoti ceru, ka Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzvarējušais Petro Porošenko valstī ieviesīs kārtību. Mēs visi ceram, ka karš drīz beigsies,” otrdien sarunā ar Ir.lv teica maidanietis Vladimirs Šumeiko. Mūsu lasītāji viņu atceras no stāsta par to, ka šogad februārī Šumeiko atveda uz Rīgu ārstēt Kijevas cīņās iegūto acs savainojumu.

Vladimirs pats visu šo Ukrainas prezidenta priekšvēlēšanu laiku darbojies Porošenko atbalsta štābā. Viņš aģitējis balsot par Porošenko, un tagad uzvara ir iegūta. Vladimira balss pirmdien, kad pirmoreiz piezvanu uz Kijevu, telefonā skan priecīgi un lepni – esam ieguvuši prezidentu. Jau tobrīd zināms, ka Porošenko ar milzu atrāvienu balsu skaitā ir vēlēšanu līderis, tālu aiz sevis atstājot pārējos 20 sāncenšus, tai skaitā pieredzējušo Jūliju Timošenko.

Kāpēc Porošenko, kuru tāpat kā Timošenko vai eksprezidentu Viktoru Janukoviču arī var uzskatīt par oligarhu, jo viņam pieder ne tikai mediji, bet arī saldumu koncerns “Roshen”, saņēmis tik lielu ukraiņu atbalstu, vaicāju Vladimiram. Viņš uzskata, ka Porošenko atšķirībā no citiem tautā ir laba reputācija. Turklāt Porošenko ir darbības cilvēks – viņš darot, nevis tikai runājot.

Kā tas izpaužas, gribu zināt. “Nu, piemēram, Slovjanskā vakar [pirmdien] atsākās antiteroristiskās operācijas, gāja bojā ļoti daudz teroristu. Esmu pārliecināts, ka pēc dažām dienām beigsies antiteroristiskās operācijas Austrumukrainā. Porošenko teica, ka netaisās sadarboties ar teroristiem, viņus vajag iznīcināt, jo viņi [teroristi] nogalina cilvēkus,” stāsta Vladimirs. Jaunākās ziņas liecina, ka Doņeckas operācijas laikā nogalināti ap 200 teroristu.

Otra lieta, kas palīdzējusi Porošenko iegūt autoritāti un uzticību, ir aktīva līdzdalība šogad notikušajos Maidana pasākumos. Kijevas Neatkarības laukumā viņš bijis katru dienu. Tagad jaunievēlētais prezidents uzskata, ka Maidana pastāvēšanai jāpieliek punkts – proti, jābeidz cilvēkiem pulcēties un teltīs dzīvot Kijevas centrā, jo mainījusies situācija. Tas bija svarīgi gada sākumā, bet tagad, pēc Porošenko domām, cilvēkiem jādodas mājās – ir ievēlēts savs prezidents.

Taču ļaudis grib nogaidīt, stāsta Vladimirs, līdz galam tomēr neuzticas – sak’, ko no jaunā prezidenta vēl sagaidīs. Tāpēc pagaidām negrib izklīst no Maidana laukuma.

Vaicāju, kā Porošenko var ieviest Ukrainā kārtību, ko mūsu sarunā ik pēc brīža piemin Šumeiko. Vladimiram īsti skaidras atbildes nav, bet ir cerība. “Lai ievieš valstī kārtību, lai cilvēki beidzot var saņemt normālas algas,” saka Šumeiko.

Vladimirs stāsta, ka Porošenko nedēļas beigās gatavojas doties uz Donbasu, kur tagad norit kaujas starp teroristiem un Ukrainas armiju. Vaicāts, vai starp Porošenko un Donbasa “karali” ukraiņu miljonāru Rinatu Ahmetovu, kuram pieder liela daļa ogļu ieguves biznesa, varētu būt sadarbības vienošanās, Šumeiko konkrēti neatbild, tikai teic, ka Ahmetovs Donbasa iedzīvotājus “pacēla pret separātistiem”.

Šumeiko uzskata, ka Austrumukrainā cilvēkus nozombējusi Krievijas TV, arī prokrieviskie separātisti. “Šiem cilvēkiem vajag atvērt acis. Tagad jau viņi redz, ka čečeni ar ieročiem rokās skaidra pa viņu pilsētām un visus biedē. Taču Ukrainas armija dod prettriecienus, liekot saprast, ka teroristiem jāsavāc čemodāni,” saka Šumeiko.

Vaicāts, kā ukraiņi tiks galā ar plaši iesakņojušos korupciju valstī un kāpēc nav manāma sadarbība ar Ukrainas diasporas pārstāvjiem, lai pārņemtu labāko Rietumu demokrātiju pieredzi, Vladimirs, kurš pats sabiedriskā kārtā darbojas organizācijā “Avtodozor”, optimistiski teic: “Ja viņi [valdība – red.] ar to netiks galā, mēs viņiem palīdzēsim.” Viņš stāsta, ka “Avtodozor” kontrolē ceļu satiksmes policistus, kuri savulaik eksprezidenta Janukoviča laikā bijuši korupcijas sistēmas neatņemama sastāvdaļa. Tāpat viņi uzraugot miličus.

“Avtodozor” esot tā kā profilaktiska kustība, kas aicina tautiešus nedot kukuļus un piedraud vainīgos nodot tiesai. Organizācija apvieno bijušos maidaniešus. Kustība sākās Kijevā, bet izpletās visā valstī.

Savukārt jautājums par sadarbību ar ukraiņu diasporu pasaulē Šumeiko, šķiet, ir pārsteidzis. Viņš atzīst, ka nav par to domājis un atbildes nav. Uz manu argumentu, ka bez laba Rietumu demokrātijas normās balstīta parauga un attiecīgi izstrādātas likumdošanas ukraiņiem būs grūti mainīt iesakņojušās koruptīvās tradīcijas, tāpēc svētīgs būtu Rietumu paraugs kaut ko savu tautiešu puses, kā tas notika Latvijā, Vladimirs piekrīt – jā, ir jāmaina Ukrainas cilvēku domāšana. Taču viņam liekas, ka ārzemju tautiešu padoms Ukrainā dzīvojošajiem nav nepieciešams – “mēs taču dzīvojam pavisam citādi nekā Amerikā. Viņiem tur ir citi likumi”.

Sarunas nobeigumā Vladimirs noteic, ka visi Ukrainā vēlas mieru, lai beigtos karš un “varētu braukt uz Eiropu”.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu