Pagaidu aizliegumu varētu piemērot vēl vairākiem simtiem jaunu psihoaktīvu vielu • IR.lv

Pagaidu aizliegumu varētu piemērot vēl vairākiem simtiem jaunu psihoaktīvu vielu

28
Foto: Edijs Palens, LETA

SPKC līdz šim ir izdevis pagaidu aizliegumus 21 jaunai psihoaktīvai vielai

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar kompetentajām iestādēm šobrīd strādā pie 350 jaunu potenciāli veselībai bīstamu psihoaktīvo vielu izpētes, lai noteiktu tālāko rīcību ar tām, piemēram, ievietošanu pagaidu aizliegto vielu sarakstā, vēsta LETA.

SPKC pārstāve Anete Vilciņa skaidroja, ka izpētes procesā vielas ir jāraksturo, tostarp jānosaka, vai daļa no tām jau neiekļaujas esošajās ģenēriskajās grupās un tādējādi jau ir pakļautas kontrolei. “Daļa iekļaujas noteikti,” viņa sacīja.

Informāciju par vielām, kuras nepieciešams izpētīt, SPKC iegūst no Agrīnās brīdinājuma sistēmas datu bāzes, kurā apkopoti visu valstu iesūtītie ziņojumi.

SPKC līdz šim ir izdevis pagaidu aizliegumus 21 jaunai psihoaktīvai vielai un to saturošiem izstrādājumiem. Trīs no tiem stājas spēkā šodien – vielām “metoksetamīns”, “4F-BF” un “2-MeO-diphenidine”, aģentūru LETA informēja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

No šodienas aizliegtās vielas katra pieder atšķirīgai apreibinošu vielu grupai, bet to lietošana rada vienlīdzīgi nopietnus draudus indivīda veselībai, dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrībai kopumā, norāda Ševčenko. Nevienai no šīm vielām, kā arī iepriekš aizliegtajām vielām nav noteikts vērtīgs pielietojums – nav norāžu par vielu izmantošanu rūpniecībā, saimnieciskajā darbībā vai ārstniecībā.

Par minēto trīs vielu izplatību, lietošanu un izraisītām smagām sekām lietotāju veselībai saņemti starptautiski brīdinājumi. Divas vielas – “metoksetamīns” un “2-MeO-diphenidine” – ir saistītas ar nāves gadījumiem.

Viela “metoksetamīns” izplatīta visplašāk – 17 valstīs, tai skaitā arī Latvijā, kur tā konstatēta divas reizes. Tā pieder atkarību izraisošu vielu grupai ar nosaukumu arilcikloheksilamīni, bet tās iedarbība var līdzināties ketamīna izraisītai iedarbībai, radot smagu atkarību un bīstamību veselībai.

Pārējās divas vielas līdz šim Latvijā nav identificētas, tomēr par “4F-BF” izplatību ziņojusi Polija, bet par “2-MeO-diphenidine” – Apvienotā Karaliste un Francija.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu