Muzeju nakts šogad dzintara krāsās • IR.lv

Muzeju nakts šogad dzintara krāsās

21
NULL
Beāte Rozmane

Kur šogad doties Muzeju naktī?

17. maijā visā Latvijā norisināsies ikgadējā akcija „Muzeju nakts”, kas šogad ar tēmu “Sarkanais dzintars” noslēgs trīs gadu programmu, saules akmens ciklu – jūra, mežs, dzintars.

Muzeji būs atvērti apmeklētājiem līdz pat pulksten trijiem naktī, piedāvājot skatīt gan to pastāvīgās izstādes, gan speciālus muzeju naktij veltītus priekšnesumus un dzintara tēmai veltītas izstādes, apskates objektus. Gaidāmi arī dažādi pārsteigumi.

Dzintara tēma nav nejauši savienota ar „Rīga 2014″ kultūras galvaspilsētas pasākumiem. Jau laikus organizējot Muzeju nakts programmu, bija nolemts, ka šis gads tiks saistīts ar vienu no Latvijas simboliem – dzintaru. Latvija izsenis tiek uzskatīta par dzintara āderi, tādēļ, lepojoties ar savu bagātību, apzināti tika veidots trīs gadu cikls, kas, kultūras galvaspilsētas laikā noslēgtos ar dzintara tēmu, stāsta Muzeju nakts koordinatore Gundega Dreiblate.

Gundega Dreiblate ir.lv teica, ka interese par Muzeju nakti tikai pieaugot. Arī šogad novērota jau ļoti liela interese par pasākuma programmu un aktualitātēm, tādēļ plānots, ka Muzeju nakts apmeklējums būs liels.

Lai izvairītos no burzmas un tiešām izbaudītu pasākumu gaisotni Dreiblate aicina apmeklēt pasākumus ārpus Rīgas, kas bieži vien ir interesantāki par galvaspilsētā atrodamo. Reģionos un citās pilsētās, piemēram, Cēsīs, Liepājā, Daugavpilī, vairāk piedomā pie tieši Muzeju naktij veltītiem pasākumiem un atrakcijām. Šeit iesaistās ne tikai muzeji, bet arī dažādas kultūras institūcijas, veidojot patiesu kultūras svētku atmosfēru, stāsta Muzeju nakts koordinatore.

Dreiblate stāsta, ka jau iepriekšējos gados novērots – Muzeju nakts pasākumi apvienoti ar velotūrismu, izveidojot maršrutus dažādās Latvijas vietās, arī pārnakšņojot teltīs.

Muzeju nakts apmeklētājiem būtiski pirms tam izstudēt pasākumu programmu un sastādīt maršrutus, lai izvairītos no vilšanās, ieklīstot pārpildītos muzejos, kuru tēma un piedāvājums nešķiet saistošs. Dreiblate stāsta, ka arī Rīgā ir daudz interesantu un dažādu piedāvājumu, Muzeju nakts pasākumos iesaistās arī baznīcas, Dailes un Leļļu teātris.

Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena stāsta, ka dažādi muzeji parūpējušies par izstādēm, kas demonstrē dzintara izmantošanas variācijas. Lielāko programmu, slavinot sarkano krāsu, sagatavojis Jāņa Akurātera muzejs, piedāvājot apmeklētājiem sagatavotus koncertus. Ar dzintara dzīpariem gatavotos gobelēnus  Ivetas Vecenānes izstādi un „dzintara pavedienu” varēs apskatīt Andreja Upīša memoriālajā muzejā, stāsta Sandra Zobena.

Muzeju nakts akcijas ietvaros varēs viesoties arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja jaunajās telpās Brīvības bulvārī 32. Muzejs piedāvās speciāli Muzeja naktij veltītu izstādi „Dzintars – jūras dārgakmens”. Taču Latvijas Nacionālā muzeja pastāvīgo ekspozīciju Muzeju naktī gan vēl nevarēs skatīt, norāda LNVM darbiniece Rudīte Menģelsone.

Ir.lv izvēle Muzeju naktī

Rīgā

* Dzintars un tautasdziesma – kā sarkans dzīpars – KONCERTZĀLE AVE SOL, Citadeles iela 7 

* „Tev nav neviena dzintara?” – MINISTRU KABINETS, Brīvības bulvāris 36 

* Muzeju nakts Stūra mājā – STŪRA MĀJA, Brīvības iela 61 

* Dzintarzemē top Laimas šokolāde – LAIMAS ŠOKOLĀDES MUZEJS Miera iela 22

Vidzeme

* Barona laboratorija – ALŪKSNES MUZEJS Pils iela 74, Alūksne 

* Dzintara nakts Cēsu pilsmuižā – CĒSU VĒSTURES UN MĀKSLAS MUZEJS Pils laukums 9, Cēsis 

* “Dzirkstī sārti, uguntiņa” – ĀRAIŠU ARHEOLOĢISKAIS MUZEJPARKS Āraiši, Drabešu pagasts, Amatas novads 

* Romantiskā nakts Valmierā – VALMIERAS MUZEJS Bruņinieku iela 3, Valmiera

Zemgale

* MUMS ir savs Dzintars! – IECAVAS SPORTA MUZEJS (EKSPOZĪCIJA) Grāfa laukums 3, Iecava 

* ZEMGALE Tik dzintars vien… – AKTIERU AMTMAŅU MUZEJS

Latgale 

* Pieskaries man, DZINTAR! – DAUGAVPILS MARKA ROTKO MĀKSLAS CENTRS Mihaila iela 3, Daugavpils 

* Dzintara stāstu mozaīka – LATGALES KULTŪRVĒSTURES MUZEJS Atbrīvošanas aleja 102, Rēzeknē

Kurzeme 

* Reiz ugunīgā naktī…. – LATVIJAS LAUKSAIMNIECĪBAS MUZEJS Celtnieku iela 12, Talsi 

* Pie dzintara jūras – LIEPĀJAS MUZEJS Kūrmājas prospekts16/18, Liepāja 

* JAUNPILS MUZEJS „Pils”, Jaunpils pils, Jaunpils novads

Visu Muzeju nakts programmu varat atrast šeit.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu