Trešdien tklās Nacionālā vēstures muzeja jauno mājvietu un izstādi par dzintaru • IR.lv

Trešdien tklās Nacionālā vēstures muzeja jauno mājvietu un izstādi par dzintaru

27
Publicitātes foto

Būs eksponēts arī Kābeļu dzintara depozīts, kura svars ir 25,68 kilogrami

Trešdien, 14.maijā atklās Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) jauno mājvietu un izstādi “Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens”, raksta aģentūra LETA. I

Izstādē “Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens” būs skatāmi izcilākie dažādu gadsimtu dzintara darinājumi un to tapšanas gaita – no akmens laikmeta līdz mūsdienām. Unikālos muzeja eksponātus papildinās multimediju iespējas, izstaigājot seno Dzintara ceļu. Ar muzeja krājumā esošajām arheoloģiskā un etnogrāfiskā dzintara kolekcijām izstādē tiks atainota dzintara izplatība un tā atrašanas vietas Latvijas teritorijā. Būs iezīmētas reģionālās “dzintara krustceles” un lielais Dzintara ceļš, kā arī aplūkota dzintara apstrādes prasmju evolūcija un dzintara nozīme latviešu folklorā. 

Izstādes noskaņā noteicošā loma ir mākslinieka Ģirta Boronovska veidotajam Baltijas jūras dzīļu atainojumam – videi, kurā veidojas dzintars, un cilvēkiem, kas dzintaru dažādi izmantojuši. Palielinājumā virtuāli būs skatāmi atsevišķi izcilākie dzintara priekšmeti, lai interesentiem ļautu izbaudīt to estētisko skaistumu un faktūru. Izstādē būs eksponēts arī Kābeļu dzintara depozīts, kura svars ir 25,68 kilogrami. Šo 12.gadsimta neapstrādāto dzintaru, kas bijis ievietots auduma maisā un noglabāts kādas celtnes pagrabā, atrada 1972.gadā Ikšķiles Kābeļu ciemā arheoloģisko izrakumu laikā. Tas joprojām ir lielākais neapstrādāta dzintara vienkopus atradums arheoloģiskajā piemineklī visā Austrumeiropā. 

Izstāde būs skatāma līdz 1.novembrim LNVM jaunajā pagaidu mājvietā Rīgā, Brīvības bulvārī 32. Jau ziņots, ka pēc postošā ugunsgrēka Rīgas pilī LNVM ekspozīcija tiks izveidota Brīvības bulvārī 32. Ēkā atjaunoti grīdas segumi, sienu krāsojums, iemontēti iekārtie griesti, tai pašā laikā saglabājot ēkas vēsturiskās vērtības restaurācijas darbiem nākotnē. Paredzēts, ka LNVM pamatekspozīcija 50% apmērā no iepriekšējās, kas atradās Rīgas pilī, apmeklētājiem būs pieejama novembrī. 

Pēc izstādes “Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens” atklāšanas muzeja darbinieki turpinās darbu, pārvedot krājumus no Rīgas pils un iekārtojot ekspozīciju.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu