Trešdien "Splendid palace" pirmizrāde Viestura Kairiša filmai "Pelikāns tuksnesī" • IR.lv

Trešdien “Splendid palace” pirmizrāde Viestura Kairiša filmai “Pelikāns tuksnesī”

39
NULL

Episks vēstījums par Latgali, tās īpašo maģiju un postu

Trešdien, 14.maijā, kinoteātrī “Splendid palace” pirmizrādi Latvijā piedzīvos Viestura Kairiša jaunākā filma “Pelikāns tuksnesī”, raksta aģentūra LETA.

Dokumentālā filma “Pelikāns tuksnesī” ir episks vēstījums par režisoram tuvo Latgali, tās īpašo maģiju un arī postu. Pastāvīgā reliģijas klātbūtne, cilvēku ikdienas dzīves ritums, dabas diženums, dzīvība un nāve operatora Ginta Bērziņa gleznotajos skatos savijas ar Gustava Mālera mūziku, radot pieminekli zemei, ko režisors sauc par mūsu zūdošo Atlantīdu. 

Filmas nosaukums nācis no senas leģendas, kas vēstī par pelikānu, kurš pāršķēla krūtis, lai ar asinīm pabarotu savus tuksnesī badā un slāpēs mirstošos bērnus. Kristīgajā tradīcijā pelikāna tēls kļuva par simbolu Kristus upurim, kas nests, lai glābtu cilvēci, tādēļ nereti pelikāns parādās uz tabernākula – trauka, kurā glabājas svētais sakraments. Par pelikānu savā darbā “Dievišķā komēdija” raksta Dante, tas parādās Šekspīra “Hamletā”, pelikāna upuris tiek apdziedāts arī liturģiskajās dziesmās – savā himnā “Pazemīgi Tevi pielūdzam” to piemin Akvīnas Toms, par to dzied Latgales baznīcu garīgajās dziesmās. 

Šis baznīcas dziedājums, kuru filmas režisors pirmo reizi dzirdēja sava vectēva bērēs no mirušā nakts apstāvētājiem, esot atstājis neaizmirstamu iespaidu. “Pēkšņi viņi dziedāja vārdus latgaliski – es palikšu vientuļš bez tevis kā pelikāns tuksnesī – šie vārdi mani satrieca,” sacījis Kairišs. Kad režisors sācis domāt par filmu, viņam bijis skaidrs, ka pelikāns tuksnesī ir dzīves uztvere – ekstrēma ziedošanās. Reliģijai, pēc Kairiša teiktā, ir liela nozīme šai filmā, ne tādēļ, lai paustu kādus uzskatus. Viņš pastāstīja, ka cilvēki filmā ir saistīti ar reliģiju un nāvi, kas brīžiem ir viens un tas pats. “Esmu daudz aizdomājies par cilvēkiem, kas ir ticīgi, – viņu sejās ir kaut kas īpašs, kas viņus padara citādus,” pauda Kairišs. “Es nevaru teikt, ka es saprotu latviešus pietiekoši labi, es nevarētu teikt, ka es saprotu latgaliešus, taču es domāju līdzīgi kā viņi”, teica režisors. 

Viņaprāt, tā ir mentāli savādāka kultūra. Šī filma savā ziņā esot režisora mīlestības dziesma, lai cik brīžiem traģiska tā neizskatītos. “Tas ir mans mīlestības apliecinājums,” teica Kairišs. Filma “Pelikāns tuksnesī” pasaules pirmizrādi piedzīvoja “Visions du Réel” festivālā Šveicē, kurā piedalījās filmas producents Roberts Vinovskis. Filmas seansi festivālā bija ļoti apmeklēti, zāles pilnas. Producents dzirdējis daudz atzinīgu vārdu no festivāla veidotājiem un kolēģiem no Somijas, Francijas un citām valstīm. “Šī ir ļoti personiska, pat emocionāla filma, tomēr tā ir saprotama cilvēkiem no visas pasaules – tas bija patiess prieks,” pauda Vinovskis. 

“Visions du Réel” ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem dokumentālo filmu festivāliem. Filma “Pelikāns tuksnesī” tika izrādīta konkursa programmā kopā ar 19 filmām no Vācijas, Meksikas, Francijas, Spānijas, Krievijas u.c. valstīm.

Vairāk informācijas kinoteātra Splendid Palace mājas lapā. Biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu