Kijeva: Balsojums Austrumukrainā ir Kremļa atbalstīts "noziedzīgs farss" (papild.) • IR.lv

Kijeva: Balsojums Austrumukrainā ir Kremļa atbalstīts “noziedzīgs farss” (papild.)

53
Aicinājums uz "referendumu" Luganskā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Starptautisko novērotāju nebūs; jau ziņots par aizpildītu biļetenu pārvadāšanu pa iecirkņiem

Prokrievisko separātistu Ukrainas austrumos sarīkotais balsojums par pašnoteikšanos ir Kremļa atbalstīts “noziedzīgs farss” paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

“Šī noziedzīgā farsa organizētāji ir pārkāpuši konstitūciju un Ukrainas likumus,” teikts ministrijas paziņojumā, ko citē LETA.

“Kremļa inspirētajam, organizētajam un finansētajam 11.maija referendumam nav nekāda likumīga spēka un tas neatstāj nekādas legālas sekas uz Ukrainas teritoriālo nedalāmību,” norāda Ukrainas Ārlietu ministrija.

Jau ziņots, ka Doņeckā un Luganskā notiek balsošana separātistu pasludinātajos “referendumā” par atdalīšanos no Ukrainas, ziņo LETA/AFP.

Divos iecirkņos Doņeckas apgabalā sestdien sākta priekšlaicīga balsošana, paziņojis Romāns Ļagins, kas uzdodas par Krievijas atbalstīto separātistu pasludinātās tā dēvētās Doņeckas republikas “Centrālās vēlēšanu komisijas” priekšsēdētāju.

Uzzinot par iespējamo politiskās situācijas saasināšanos, Mariupolē separātisti balsošanu “referendumā” sākuši jau piektdien, pavēstījis Ļagins. Jau iepriekš viņš paziņojis, ka kvorums “referendumā” par Doņeckas apgabala statusu neesot nepieciešams un tas tikšot uzskatīts par notikuši neatkarīgi no nobalsojušo skaita.

Ļagins apgalvoja, ka esot izveidotas jau 53 vietējās “vēlēšanu komisijas”.

Starptautisko novērotāju, kas sekotu balsošanas gaitai, nedz Doņeckas apgabalā, nedz kaimiņos esošajā Luganskas apgabalā, kur prokrieviskie separātisti rīko līdzīgu “referendumu”, nebūs.

Ukrainas aģentūra UNIAN separātistu rīkotos „referendumus” sauc par aptaujām, kurām ir neoficiāls statuss. Kopumā notiek četras šādas aptaujas.

Pirmā aptauja, pēc UNIAN ziņām, notiek tā saucamajā Doņeckas pašpasludinātajā republikā, un tajā iedzīvotājiem tiek uzdots jautājums, vai viņi vēlas šīs republikas neatkarību.

Otro aptauju veic pilsoņu iniciatīvas grupa „Par mieru, kārtību un vienotību”, un tajā Doņeckas un Luganskas iedzīvotājiem jāsniedz savs viedoklis par iespējamām administratīvi teritoriālo robežu izmaiņām un šo rajonu iekļaušanu Dņepropetrovskas apgabalā.

Trešā aptauja ir par Ukrainas vienotības saglabāšanu, bet ceturtajā aptaujā vaicā, vai Doņeckas iedzīvotāji nevēlas pievienoties Lielbritānijai, jo viens no Doņeckas pilsētas dibinātājiem savulaik bijis britu uzņēmējs Džons Jūzs un pilsēta savulaik saukusies Juzovka, vēsta UNIAN.

Tikmēr Ukrainas varasiestādes ziņo, ka separātistu sagrābtās Slovjanskas apkārtnē aizturēta bruņotu teroristu grupa, kura transportējusi kasti ar jau aizpildītiem “referenduma” biļeteniem. Pie teroristiem atrasti aptuveni 100 000 biļetenu, kuros visos izteikts atbalsts patvaļīgi pasludinātās Doņeckas republikas “neatkarībai”. Aizturētajiem atsavināti arī automātiskie ieroči, pistoles un munīcija.

Separātistu nolaupītais Mariupoles milicijas komandieris atrasts pakārts

Prokrievisko saparātistu kaujinieku 9.maijā nolaupītais Mariupoles milicijas komandieris Valērijs Androščuks sestdien atrasts pakārts netālu no Mariupoles lidostas, vēsta Ukrainas mediji.

Kā pavēstīja Ukrainas Iekšlietu ministrija Androščuks nolaupīts 9.maijā Ukrainas bruņoto spēku un prokrievisko kaujinieku sadursmju laikā.

Kaujās Mariupolē piektdien dzīvības zaudēja četri Ukrainas drošības dienestu pārstāvji – divi teritoriālās aizsardzības bataljona karavīri un divi miliči.

Saskaņā ar Ukrainas iekšlietu ministra Arsēna Avakova teikto pretterorisma operācijas laikā Mariupolē piektdien likvidēti 20 teroristi, bet četri saņemti gūstā.

(papildināta no sākuma un ar sadaļu par Mariupoles milicijas priekšnieku)

Komentāri (53)

Þanis Bezmers 11.05.2014. 19.53

No spraugām izlīdušas divas inficētu blakšu pasugas – putinopiteki un hūtentālieši. Te viņi sacenšas melu tiražēšanā, lai tiktu pie kremļa kabineta palodzes, kur varbūt kaut ko uzsmērēs ēdamu. Nav ļaunuma bez labuma – ekstrēmās situācijās labāk redzams, kurš ir kas.

+10
-1
Atbildēt

0

andris902 11.05.2014. 11.54

…ieraksts no Doņeckas Twitterī:

-“всех виденных мною до сих пор сторонников”донецкой республики” объединяет одна универсальная ценность – вонючие носки”

+13
-5
Atbildēt

0

Amis 11.05.2014. 11.20

Ločmelis

Redzi, krieveli, ja pat kremlis neaizsūtīja savus novērotājus, kāda cena krievu fašistu rīkotam referendumam.

+10
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu