Tiešsaistē šogad var sekot līdzi jūras ērgļa, zivjērgļa un melnā stārķa gaitām • IR.lv

Tiešsaistē šogad var sekot līdzi jūras ērgļa, zivjērgļa un melnā stārķa gaitām

20
Zivjērgļi ligzdā. Publicitātes foto

Ērgļi jau redzami ligzdās, bet melnā stārķa ligzda pagaidām tukša

Šogad tiešsaistē varēs sekot līdzi trīs aizsargājamu putnu sugu – jūras ērgļa, zivju ērgļa un melnā stārķa – ligzdās notiekošajam. Par to otrdien paziņoja Latvijas Dabas fonds.

Dabas fonds šopavasar uzstādījis videokameras pie trim dažādām ligzdām, lai interneta tiešraidē ļautu sekot līdzi aizsargājamo putnu ikdienai. Datu pārraidi kvalitatīvai tiešraidei ar savu torņu palīdzību nodrošina LVRTC, bet putnu gaitām interesenti var sekot līdzi portālā www.dabasdati.lv.

Jūras ērglis (Haliaeetus albicilla) ir lielākais no Latvijā ligzdojošajiem plēsīgajiem putniem – tā spārnu izpletums var sasniegt pat 2,5 metrus. Jūras ērgļa ligzda atrodas Lubāna ezera tuvumā, ligzdošanas rajonā, kas ir zināms kopš 2010. gada.

Savukārt zivjērglis jeb zivju ērglis (Pandion haliaetus) ir vidēja lieluma plēsīgais putns ar gariem spārniem. Kā rāda sugas nosaukums, šis putns pārtiek galvenokārt no zivīm, ko noskata lidojumā. Zivjērgļa ligzda, ko var vērot datora ekrānos, atrodas Latvijas dienvidaustrumu daļā – Viesītes novadā. Tā ir zināma kopš 2008. gada.

Melnais stārķis (Ciconia nigra) augumā ir mazliet mazāks par balto stārķi, no kura labi atšķirams pēc melnā apspalvojuma. Eiropā šī suga ir reti sastopama un tiek īpaši aizsargāta. Latvijā pēdējos divdesmit gados melno stārķu skaits ir samazinājies vairāk nekā uz pusi. Melnā stārķa ligzda atrodas Kurzemes ziemeļu daļā. Tā ir zināma kopš 2012. gada. Šogad līdz 13.aprīlim melnais stārķis ligzdā ir redzēts tikai 5. un 6.aprīlī, abos gadījumos – viens putns.

Jau pagājušā gadā Latvijas Dabas fonds noslēdza sadarbības memorandu ar LVRTC par kopīgu sadarbības projektu veidošanu sabiedrības izglītošanā un iesaistīšanā dabas aizsardzībā, apzinoties Latvijas iedzīvotāju intereses dzīvot vidē, kurā tiek saglabāta dabas daudzveidība.

 

Komentāri (20)

Līga Lētiņa 15.04.2014. 23.08

super! tomēr gribas uzbraukt. piedodiet, nav labi, bet….

sanāk , ka sekoju līdz jūras ērgļa radiniekam – Baltgalvas ērglim

diena , nakts, vienmēr bilde. te ?????

http://www.pixcontroller.com/eagles/ labs . visi trīs izšķīlušies, un aug.

+1
0
Atbildēt

0

Ieva Leinerte 15.04.2014. 17.53

Paldies ir.lv Man patik zinas par ergliem.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu