NEPLP: Arī uz "Viasat" attiecas aizliegums retranslēt "Rossija RTR" • IR.lv

NEPLP: Arī uz “Viasat” attiecas aizliegums retranslēt “Rossija RTR”

57
Foto: Ieva Lūka, LETA

“Viasat” nepārtrauc Krievijas TV kanāla “Rossija RTR” retranslāciju Latvijā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) atkārtoti vērsusies pie satelītoperatora “Viasat”, lai informētu, ka arī uz “Viasat” attiecas NEPLP lēmums pārtraukt kanāla “Rossija RTR” retranslāciju Latvijā.

Kā biznesa portālu “Nozare.lv” informēja NEPLP Informācijas centra vadītāja Sanita Blomniece, izsūtītajā vēstulē norādīts, ka, ņemot vērā Audiovizuālo mediju pakalpojumu (AMP) direktīvā noteikto tehnoloģiju neitralitāti, kā arī to, ka satelītoperators “Viasat” programmu izplata, neizdarot tās saturā nekādus grozījumus, NEPLP uzskata, ka šāda darbība pēc Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPL) 1.panta 28.punkta ir retranslācija. Līdz ar to NEPLP lēmumā par kanāla “Rossija RTR” retranslācijas ierobežojumiem noteiktais attiecas uz visiem, kuri retranslē kanālu “Rossija RTR”.

Operatoram “Viasat” ziņojumā noteiktais jāizpilda, savukārt, ja tas iebilst, likumā noteiktajā kārtībā jāsniedz NEPLP atbildes vēstule, norāda Blomniece.

Satelīttelevīzijas operators “Viasat” nepārtrauc Krievijas TV kanāla “Rossija RTR” retranslāciju Latvijā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “Viasat” sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līna Kārkliņa.

“Modern Times Group”, kuras sastāvā ir “Viasat”, sabiedrisko attiecību vadītājs Pers Lorencs norādīja: “”Viasat” ir starptautisks satelītoperators, kurš darbojas daudzās valstīs atbilstoši Eiropas Savienības likumiem. Mēs atbalstām redakcionālo neatkarību un objektivitāti, kā arī augsti vērtējam viedokļu dažādību. Trešo pušu veidotos kanālus regulē Eiropas Savienības dalībvalsts likumi, kurā šis kanāls ir reģistrēts, kā arī katrs kanāls pats ir atbildīgs par tā ražoto saturu – un Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts.”

“Kanāls “Rossija RTR” nav reģistrēts un netiek uzraudzīts Latvijā, un līdz ar to mēs nevaram pārtraukt šī kanāla translāciju, jo mums ir noslēgts līgums ar šo kanālu, kā arī mūsu klienti maksā, lai šo kanālu redzētu,” norādīja Lorencs.

Apzinoties, ka šis ir ļoti jutīgs jautājums, “Viasat” ir vērsies pie kanāla “Rossija RTR” un paudis bažas par situāciju, kā arī aicinājis rīkoties atbildīgi.

Tāpat “Viasat” norāda, ka, uzturot konstruktīvu dialogu ar NEPLP un pilnībā atbalstot viņu iniciatīvu sazināties ar kanāla raidorganizāciju un attiecīgās valsts regulatoru.

NEPLP pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem ierobežot TV kanāla “Rossija RTR” retranslāciju Latvijā.

NEPLP izplatītajā paziņojumā norādīts, ka, “izskatot administratīvo lietu par iespējamo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu Latvijas teritorijā retranslētās programmas “Rossija RTR” saturā, NEPLP pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu aizliegt retranslēt programmu “Rossija RTR” Latvijas teritorijā trīs mēnešus no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas”.

“Pārbaudot “Rossija RTR” ierakstus no 2014.gada 2.marta līdz 17.martam, NEPLP konstatēja, ka programmas ziņu un citos raidījumos ir ietverta informācija, kas pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu.”

Šāda informācija programmā “Rossija RTR” tikusi atspoguļota regulāri.

 

Komentāri (57)

ligakalnina 10.04.2014. 11.38

Tagad apskatīsimies, vai Latvija ir valsts, kuras likumus jāievēro visiem, vai arī Viasat var demonstratīvi ignorēt visus likumus, Krievijas propagandas un sava biznesa intersēs, un valsts, kārtējo reizi, bezpalīdzīgi noplātīs rokas, sekmējot tiesisko nihilismu un, kārtējo reizi, parādot savu mazspēju.

Bez tam, ar vārda brīvību utt. tam nav nekāda sakara, internetā vari skartīties to propagandu, cik uziet, runa ir par retranslācijas ierobežojumiem, uz ko katrai valstij ir pilnas tiesības.

+17
-4
Atbildēt

3

    Andris Jautriņš > ligakalnina 10.04.2014. 12.21

    dzeri, man par tavu komentāru smaids :)

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 10.04.2014. 17.21

    Viasat ir bezkauņu kantoris, kaut kas ar viņiem būtu jādara.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 10.04.2014. 12.44

    Galvenais, lai tu nopietni uztver RTR propagandista Ķiseļova komentārus, ko tu, protams, arī dari, taisni tev līdzīgo auditorijai tie ir domāti, par maniem komentāriem smaidi, cik uziet.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva 10.04.2014. 15.32

Kanālus nevar aizliegt, slēgt vai kā citādi represēt. Būs visādi satelītoperatori, kas tos raidīs (HTB, piemēram), būs interneta kanāli, kur tos skatīties, kā to laipni norāda Ločmelis. Ar to cīnīties nav ne jēgas, ne arī vajag. Labs piemērs ir Turcija, kur nesen aizliedza Facebook- uz brīdi, jo apķērās, ka to izpildīt nevar, un valsts vienkārši kļūst smieklīga (Bet mūsu “gudrie” tautas kalpi joprojām domā, ka varēs bloķēt azartspēļu domēnus)

Runā iet par atbalstu. Atbalstu, ko nodrošina operatori, retranslējot.

Man brīžiem liekas, ka ir izdevīgi sajaukt vienā katlā aizliegšanu ar retranslēšanu, jo tad duļķainā ūdeni var visādas lietas izkruķīt. Patraucam retranslēt, un nez kāpēc visi runā par aizliegumu. Aizlieguma nav. Skaties, cik gribi!

Internetā var atrast gan šos kanālus, gan Hitlera un Putina runas, gan krievu nacionālšovinistu uzņemtos klipus. Tie tur ir un būs. Starpība vienkārši ir tajā vai Latvija, Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Viasat atbalsta Kremļa propagandu vai nē.

Viasat atbalsta. Man ir abonements, apsveru vai neatteikties… Ja Viasat izrādās rusicisma saēsta kompānija, man nav ar to pa ceļam.

+4
-1
Atbildēt

2

    efeja60 > Ieva 10.04.2014. 17.24

    Ar RTR ir tāpat kā ar spaisu – viena lieta, ja var nopirkt nelegāli, cita lieta, ja to pārdod tuvējā veikalā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Ieva 10.04.2014. 22.14

    Tieši tā, ja cilvēks apzināti YouTube meklē un skatās kaķu video, tā ir viņa paša vēlme un iniciatīva, savukārt TV ir zombējošs pasākums, tādēļ arī ierobežojams kā visas kaitīgas lietas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Eriks Grube 10.04.2014. 17.41

.

“Рекламодателям

По вопросам размещения прямой и спонсорской национальной рекламы на телеканалах Viasat вы можете обратиться в Управление прямых продаж ООО «Газпром-Медиа».

Электронная почта: [email protected]

__________________________________________

http://viasat.su/cooperation/reklamodateljam/

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu