Sestdien pirmo reizi notiks "Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus" • IR.lv

Sestdien pirmo reizi notiks “Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus”

24
Pasākuma publicitātes foto. Foto Stefan Beer

 “Sapņu fabrikā” vairāk nekā 60 eksperti piedāvās individuālas sarunas

Šovakar, 5.aprīlī no plkst.18 līdz 22.30 “Sapņu fabrikā” pirmo reizi Latvijā notiks interaktīvs projekts “Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus”. Projekts būs veidots nevis kā lekcija, kur apmeklētāji klausās vienu guru, bet gan kā telpa, kurā var pastāvēt daudzas dažādas zināšanas, notikumam veltītajā preses konferencē žurnālistiem pastāstīja projekta kuratore un idejas autore Hanna Hurciga, raksta aģentūra LETA.

Pasākumā vairāk nekā 60 eksperti, kas pārstāv antropoloģiju, filozofiju, jurisprudenci, literatūru, medicīnu, mūziku, teātri, vizuālo mākslu un citas jomas, būs sastopami vienuviet, lai piedāvātu apmeklētājiem pusstundu garas individuālas sarunas par uzlabotu, salabotu un beigtu ķermeni. Vācu kuratores Hurcigas interaktīvais projekts “Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus” jau 15 reizes noticis citās Eiropas un Tuvo Austrumu pilsētās. Katru reizi tam tiekot izstrādāta īpaša tēma. Rīgas tēma ir saistīta ar jautājumiem par to, kā tuvākā un tālākā nākotnē cilvēks sadzīvos ar straujo tehnoloģiju attīstību medicīnā un citās sfērās, kas ietekmē cilvēka mūža ilgumu un attieksmi pret dzīvību un nāvi. Par ķermeņa mākslīgām modifikācijām, palīgierīcēm un iespējamiem uzlabojumiem pasākumā runās sirds ķirurģijas, cilmes šūnu izpētes, transplantoloģijas, onkoloģijas, ortopēdijas, medicīnas ētikas, bioētikas un filozofijas eksperti. 

Mākslinieciskas un zinātniskas atbildes uz jautājumu – cik daudz uzlabojumu mūsu ķermenis spēs panest, pirms kļūsim sev sveši? – meklēs populārās kultūras, zinātniskās fantastikas, kiborgu teoriju, transhumānisma un datorzinātnes eksperti. Ne mazāk svarīga, būs iespēja runāt arī par mirušu ķermeni – par to brīdi, kad viss norimst zārkā un kad atlicis vien pāris juridisku un birokrātisku klapatu un dažas dziesmas. 

Rīgas “Zināšanu melnajā tirgū” piedalīsies antropologi Ieva Raubiško, Klāvs Sedlenieks un Mārtiņš Boiko, biotehnoloģe Inese Čakstiņa, filozofi Arnis Rītups, Ivars Neiders un Vents Sīlis, ģimenes ārsti Ilze Aizsilniece un Edgars Mednis, juristi Solvita Olsena un Ronalds Rožkalns, kardioķirurgi Andrejs Ērglis, Aris Lācis un Romans Lācis, mākslinieki Artūrs Riņķis, Ivars Drulle, Kārlis Vītols un Krists Pudzēns, mūziķi Ilga Reizniece un Edmunds Vizla, rakstnieki Ieva Melgalve un Jānis Joņevs, režisori Laila Pakalniņa, Māra Ķimele un Pēteris Krilovs, kā arī citi eksperti, ar kuriem apmeklētājiem būs iespējams par vienu eiro iegādāties pusstundu garu individuālu sarunu par viņu piedāvāto tēmu. 

Vakara gaitā eksperti sēdīsies pie 30 telpā izvietotiem galdiņiem un ik pa pusstundai pieņems klientus. Reģistrēties sarunām iespējams tikai uz vietas “Sapņu fabrikā” šovakar no plkst.18, turklāt ik stundu tiks pārdotas sarunas tikai uz nākamo sarunu raundu – tātad no plkst.18 varēs iegādāties sarunas ar pirmajiem 30 ekspertiem, kas sāksies plkst.19, pēc tam tiks laistas pārdošanā nākamās 30 sarunas. “Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnajā tirgū” būšot padomāts ne tikai par veiksminiekiem, kam izdosies dabūt vietu pie eksperta galdiņa. Ikvienam apmeklētājam būs pieejams uztvērējs ar austiņām, ar kura palīdzību varēs klausīties kādu no septiņiem “Melnā tirgus radio” kanāliem, sēžot skatītāju vietās. Sešos kanālos katru pusstundu tiks raidītas citas sešas sarunas, bet septītajā kanālā būs iespējams sekot mikrobiologa un televīzijas sejas Jura Šteinberga komentāram par “Zināšanu melnā tirgus” norisi. Paralēli būs iespējams arī noskatīties Lailas Pakalniņas dokumentālo filmu “Četrdesmit divi” par maratona skriešanu un Hurcigas video instalāciju “Nāves valstība”, kuras centrā ir aktrise, kas regulāri atveido līķus kinofilmās.

Vairāk informācijas Rīga 2014 mājas lapā

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu