Pasaules Banka: Krievijas ekonomika šogad varētu samazināties pat par 1,8% • IR.lv

Pasaules Banka: Krievijas ekonomika šogad varētu samazināties pat par 1,8%

21
Krievijas karogs. Foto: AFP/LETA

Krievijas ekonomika šogad varētu samazināties par līdz pat 1,8%, trešdien prognozēja Pasaules Banka (PB).

Sliktākais scenārijs paredz Krievijas ekonomikas lejupslīdi līdz pat 1,8% apmērā, pasliktinoties ģeopolitiskajai situācijai saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, ziņo LETA/AFP.

Savukārt optimistiskais PB scenārijs paredz, ka Krievijas iekšzemes kopprodukts 2014.gadā varētu palielināties par 1,1%.

Pat pirms Ukrainas krīzes Krievijas ekonomika piedzīvoja izaugsmes tempu palēnināšanos, ko analītiķi skaidro ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina nespēju nodrošināt strukturālo reformu īstenošanu.

“Ja Krievijas -Ukrainas konflikts saasināsies, pieaugs arī neskaidrība ap Rietumu piemērotajām politiskajām un ekonomiskajām sankcijām un Krievijas reakciju uz tām,” teikts PB paziņojumā.

PB arī brīdina, ka Krimas krīze Krievijā izraisījusi pārliecības krīzi, kas negatīvi ietekmē vietējo patēriņu un veicina kapitāla aizplūšanu no valsts.

PB prognozē, ka sliktākā scenārija piepildīšanās gadījumā no Krievijas privātā sektora šogad kopumā varētu aizplūst kapitāls 150 miljardu ASV dolāru apmērā.

Savukārt optimistiskākā scenārija gadījumā kapitāla aizplūšana veidotu 85 miljardus dolāru.

Kā vēstīts, Krievijas ekonomikas ministra vietnieks Andrejs Klepačs pirmdien prognozēja, ka kapitāla aizplūšana no Krievijas šā gada pirmajā ceturksnī sasniegs 70 miljardus dolāru.

Līdzīgas prognozes iepriekš izteikuši arī analītiķi. Pagājušā gada decembrī PB prognozēja, ka Krievijas ekonomika šogad varētu palielināties par 2,2%. Savukārt pērn Krievijas ekonomika palielinājās par 1,3%.

 

Komentāri (21)

gundega_heiberga 26.03.2014. 18.57

Milzu atspaids Krievijas ekonomikai ir Sevastopolē iegūtais militārais delfinārijs. Tie paši sarūpē sev pārtiku un visu jūru iekarošana būs nākamās sezonas jautājums.

+9
0
Atbildēt

3

    Ansis > gundega_heiberga 26.03.2014. 21.52

    Nu nu

    Līdz šīm Krievijai bija neliela šaura strīpiņa no Melnās jūras.

    Ja Ukraina ar visu Krimu iestatos NATO un aiztrenktu Krievijas bazi no Sevastopoles, tad Melna jūra būtu gandrīz vai NATO iekšējais ezers.

    Tagad – reāli NATO nevar no Melnas jūras puses palīdzēt Ukrainai pret Krieviju. Arī lidmašīnas no Turcijas puses nevar tik viegli lidināties.

    Vienīgā pieeja Ukrainai no Polijas.

    Un vieīga pieeja Gruzijai caur Turciju.

    Tieši tapēc Krievijai daudz mazāk interesē tautieši jebkur citur – citur tas nedod tik lielas militari strateģiskas priekšrocības.

    Senāk domaju, ka varbūt Krievija var kautko līdzīgu veidot Latgalē – tagad zinamā mērā saprotams, ka Krievijai tada Latgale neinteresē.

    Reāls grābiens ir tikai visas 3 Baltijas valstis kopā – jo dod kontroli pār visu šo Baltijas jūras krastu, piekļuvi Kaļiņingradai, samērā viegli aizsargājams, jo sauszemes savienojums caur Poliju ļoti šaurs un desants no Baltijas jūras tomēr apgrūtinošs. Latgale var nostradāt tikai kā sākuma placdarms, kur iedzīvotaju sastava dēļ vieglāk pamatot agresiju, bet ne vairāk.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > gundega_heiberga 26.03.2014. 21.15

    Es ari nesaprotu, ko vini tik loti trako par to melnas juras floti. Rumanija, Bulgarija, Turcija ir NATO locekles. Atliek tikai Gruzija un Ukraina, kuras ir pie taa ezera krastiem.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > gundega_heiberga 26.03.2014. 20.41

    Mēlnās jūras flote ir sevišķi trekns ieguvums. Ja neskaita tikai to, ka tā nekur ārpus sava sasmakušā baseina dzīva izpeldēt nevar :)

    Skatīt kartes.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Nika 26.03.2014. 21.13

Pagajusho gad izaugsme bija tikai 1,3%. Sogad noteikti bus minus ~1,3%. Divu gadu laika vini bus uz vietas stavejushi, kamer Latvija izaugsme bus 8-10% taja pasha laikaa.

Un gaisma tunela gala krievijas ekonomikai nemaz nav redzama.

+7
-1
Atbildēt

2

    Egitazz > Nika 26.03.2014. 22.41

    8-10? un kāpēc ne 10-15%? vai 20%? Skaidrs taču, ka tagad visa pasaule skries investēt Latvijā:)))

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 27.03.2014. 06.55

    Tāpēc ka 8-10% ir realitāte un 15-20% būtu fantāzija. Nezinu vai visa pasaule, bet noteikti vairāk kā krievijā. Katrā ziņā Latvijai joprojām jāsakārto korumpētā tiesu sistēma, lai tiešām varētu piesaistīt inverstīcijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu