Ilvess apstiprina jauno Igaunijas valdību • IR.lv

Ilvess apstiprina jauno Igaunijas valdību

20
Igaunijas jaunā valdība kopā ar prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu. Ekrānšāviņš no Delfi.ee

Jauno valdību vadīs sociāldemokrāts Tāvi Reivass

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess trešdien apstiprināja jauno Igaunijas valdību, vēsta raidkorporācija ERR.

Jaunās valdības izveidošana bija uzticēta Tāvi Reivasam. Šopirmdien viņu Igaunijas valdības galvas amatā ar 55 balsīm par un 36 balsojot pret apstiprināja parlaments.

Jauno Igaunijas valdības koalīciju veido Reformu partija un Sociāldemokrātu partija Tāvi Reivasa vadībā. Jaunā valdība pēcpusdienā dos zvērestu parlamentā, vēsta LETA.

Reformu partija jaunajā valdībā kontrolē septiņas ministrijas, tai skaitā ir Ārlietu, Finanšu un Iekšlietu ministrijas, bet sociāldemokrāti pārvalda sešas ministrijas, arī Aizsardzības, Izglītības un Ekonomikas ministriju.

Jaunajā Igaunijas Ministru kabinetā ir piecas sievietes, kas, tāpat kā Sīma Kallasa 2002.-2003.gadā vadītajā valdībā, ir augstākais sieviešu īpatsvars Igaunijas valdībā.

Lielākā uzmanība pievērsta izglītības ministram – 28 gadus vecajam krievu tautības sociāldemokrātam Jevgenijam Osinovskim, kurš Izglītības ministriju vadīs laikā, kad Igaunijā tiek ieviesta izglītības reforma, kas nosaka, ka Igaunijas skolās 60% mācību priekšmetu jāpasniedz valsts valodā.

Savukārt Reivass ir 34 gadus vecs. Savas piecus gadus ilgās karjeras laikā Igaunijas parlamentā viņš ieņēmis Finanšu komitejas un Eiropas lietu komitejas priekšsēdētāja amatu. Pirms tam viņš bija premjera Andrusa Ansipa padomnieks. Sociālo lietu ministra amatā Reivass stājās 2012.gadā.

Ārlietu ministrs Urmass Paets iepriekš atteicās no Reformu partijas piedāvājuma veidot valdību. Savu kandidatūru atsauca arī Sīms Kallass, kas ieņem Eiropas Savienības (ES) transporta komisāra amatu.

Igaunijas premjerministrs un Reformu partijas priekšsēdētājs Andruss Ansips 4.maijā demisionēja, tādējādi krita Reformu partijas un “Tēvzemes un “ResPublica” apvienība” (IRL) koalīcijas valdība.

Kaut arī Reformu partija, kurai ir lielākais vietu skaits parlamentā, sākotnēji sarunas par jaunās valdības veidošanu uzsāka ar IRL, nedaudz vēlāk līdz šim opozīcijā esošie sociāldemokrāti paziņoja, ka Reformu partija jauno valdību veidos kopā ar SDP.

 

Komentāri (20)

Inese 26.03.2014. 14.25

izglītības ministram – 28 gadus vecajam krievu tautības sociāldemokrātam Jevgenijam Osinovskim

====================

Igauņi nebaidās. Veiksmi Osinovskim!

http://i1.ytimg.com/vi/TJjCO4vhEcg/maxresdefault.jpg

+1
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 26.03.2014. 18.16

Vai latvieši baidās? Varbūt kādam liekas, ka SC ir krievi?

0
0
Atbildēt

0

Malda 26.03.2014. 16.27

Morālā kompensācija par okupācijas pieminekļa aizvākšanu no Tallinas centra :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu