Kino centra jaunais vadītājs būs zināms līdz 31.martam • IR.lv

Kino centra jaunais vadītājs būs zināms līdz 31.martam

21
Foto: Lita Krone, LETA
Beāte Rozmane

Streičs: NKC jaunajam vadītājam būs nepieciešams “izmēzt ,,Augeja staļļus”

Jaunais Nacionālā kino centra (NKC) vadītājs tiks noskaidrots līdz 31.martam, Ir.lv stāsta Kultūras ministrijas personāla nodaļas vadītāja Kristīne Lesiņa – Rāviņa. Patlaban vēl nav beidzies Kultūras ministrijas un NKC izsludinātais konkurss uz šo vakanto amatu, jo pretendentu atbilstību trijās kārtās izvērtē Kultūras ministrijas izveidota komisija.

Jau noslēgušās divas no konkursa kārtām, samazinot pieteikušos kandidātu skaitu no sākotnējiem pieciem līdz četriem. Lesiņa – Rāviņa uz pēdējo konkursa kārtu palikušo kandidātu vārdus neatklāj.

NKC vadītāja vietnieks Uldis Dimiševskis Ir.lv teic – kamēr amatā nebūs stājies jaunais konkursā izraudzītais vadītājs, amata pienākumi uzticēti NKC juridiskajai konsultantei Laurai Ģērmanei.

Patlaban divas dienas – 24. un 25.martā – kinoteātrī „Splendid Palace” norit NKC komisijas filmu projektu publiska vērtēšana, lai lemtu par projektiem, kuri saņems valsts finansiālo atbalstu. Paredzēts, ka 4.aprīlī jāpieņem lēmums par finansējuma piešķiršanu filmu projektiem, saka Dimiševskis. Viņš arī norāda, ka NKC lēmumu varēs akceptēt pat tad, ja jaunais NKC vadītājs vēl nebūs līdz 4.aprīlim izraudzīts, jo tādā gadījumā atbildību uzņemsies NKC pagaidu vadītāja Laura Ģērmane. Arī Ģērmane Ir.lv apstiprina, ka „Kino centrs nodrošinās lēmuma pieņemšanu par filmu finansējumu”.

Pazīstamais kinorežisors Jānis Streičs Ir.lv teica, ka jaunajam NKC vadītājam būs nepieciešams “izmēzt ,,Augeja staļļus”, kas piemēsloti vēl ilgi pirms [bijušās NKC vadītājas] Ilzes Gailītes-Holmbergas laikiem”. Viņš uzskata, ka nav normāli, ja nepabeigti, “gaisā karājas” daudzi iesākti filmu projekti un to uzņemšana velkas gadiem ilgi.

Jautāts, kādam vajadzētu būt jaunajam NKC vadītājam, Streičs atbild, ka viņš nedrīkst būt izraudzīts no tā saucamo ,,kinospeciālistu” aprindām, “jo tad sāk valdīt kādas vienas gaumes un vienas interešu grupas diktāts. Vadītājam ir jābūt gudram ierēdnim”.

Tomēr Latvijas kino vecmeistars Streičs ir pesimistisks par gaidāmo vadītāja izvēli un saka – diemžēl tā tas nenotiks, jo uzvarēs ,,demokrātiskā vairākuma domāšana”. Viņš uzskata, ka Latvijā svarīgi būtu mainīt domāšanu un izpratni par galveno kino. “Vairāk nekā 20 neatkarības gados vēl nav noskaidrots, kāda vella pēc valsts dod naudu šim vaļaspriekam. [Krievu kinorežisoram Eldaram] Rjazanovam ir lieliska filma ,,Garāža”. Tas ir mūsu kinocentra modelis, kas nemainīsies. Un valdīs ne jau kinocentrs, bet ,,Garāžas kooperatīva valde”,” Ir.lv atbild Streičs.

Jau ziņots, ka NKC bijusī vadītāja Ilze Gailīte – Holmberga atstāja amatu 20.janvārī, lai sāktu darbu Ziemeļu Kultūras partnerības sekretariātā. NKC Gailīte – Holmberga vadīja kopš 2004.gada.

NKC vadītāja amata konkursa noteikumi paredz, ka uz pēdējo atlases kārtu palikušajiem kandidātiem būs jāpamato savas idejas par NKC turpmāko darbību un filmu nozares tālākās attīstības redzējums. Kandidātiem būs jāatklāj arī savs plāns un skaidra taktika par filmu nozares izaugsmes un starptautiskas atpazīstamības iespējām.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu