Pirmā asociācijas līguma daļa ar Ukrainu tiks parakstīta nākamnedēļ (papild.) • IR.lv

Pirmā asociācijas līguma daļa ar Ukrainu tiks parakstīta nākamnedēļ (papild.)

44
Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien tiekas ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku. Foto: AFP/LETA

ES vienojas par Krievijas sankciju projektu

Eiropas Savienība (ES) un Ukraina nākamnedēļ parakstīs pirmo asociācijas līguma daļu, trešdien pavēstīja Polijas premjerministrs Donalds Tusks un Vācijas kanclere Angela Merkele.

Ukrainā plašā protestu kustība, kuras rezultātā Kijevā notikusi varas maiņa, aizsākās novembra beigās, kad toreizējais prezidents Viktors Janukovičs atteicās parakstīt asociācijas līgumu ar ES.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis panākušas sākotnējo vienošanos par iespējamām sankcijām pret Krieviju, liecina ziņu aģentūras “Reuters” rīcībā nonākušais dokumenta projekts.

Septiņas lappuses garajā dokumentā sīki aprakstītas iespējamās sankcijas, tai skaitā ceļošanas ierobežojumi un līdzekļu iesaldēšana, kas varētu tikt pieņemtas, ja Maskava nemainītu savu rīcību Krimā un nesāktu sarunas ar starptautiskajiem starpniekiem ar mērķi atrisināt krīzi Ukrainā.

Ja bloka ārlietu ministri pirmdien paredzētajā sanāksmē apstiprinās sankciju noteikšanu, tā būs pirmā reize kopš Aukstā kara beigām, kad ES pret Krieviju vērsusi sankcijas.

“Dalībvalstis veiks nepieciešamos pasākumus, lai nepieļautu to fizisko personu iebraukšanu vai caurbraukšanu caur to teritorijām, kuras grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību,” teikts dokumenta 1.pantā.

Otrajā pantā noteikts, ka minēto personu finanšu līdzekļi un ekonomiskie resursi ES dalībvalstīs tiks iesaldēti.

Sankciju projekts apstiprināts ar tā dēvēto klusēšanas procedūru, saskaņā ar kuru teksts tiek uzskatīts par pieņemtu, ja neviens neizsaka iebildumus.

Pirmdien Briselē tiksies ES ārlietu ministri, un, ja vien līdz tam laikam Krievijas nostāja Ukrainā nebūs būtiski mainījusies, ministri, domājams, apstiprinās sankcijas Krievijai.

Lai gan sankciju projekts jau ir apstiprināts, vēl nav skaidrs, pret kurām personām tās varētu tikt vērstas, ziņo LETA.

Otrdien par to notika pārrunas Londonā, kur pulcējās Lielbritānijas, ASV, Itālijas, Francijas, Vācijas, Šveices, Japānas un citu valstu pārstāvji.

“Cik es saprotu, sanāksmē tika detalizēti apspriesti [to personu] vārdi”, pret kurām varētu tikt vērstas sankcijas, atklāja kāda vārdā neminēta ES amatpersona. “Noteikts saraksts vēl nav izveidots, taču tas būs gatavs līdz pirmdienai.”

Eiropas amatpersonas ļāvušas noprast, ka sankciju sarakstā nebūs iekļauts nedz Krievijas prezidents Vladimirs Putins, nedz ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, lai nenoslēgtu saziņas kanālus.

Sankcijas varētu tikt vērstas pret Putinam pietuvinātām personām drošības dienestos un armijā, kā arī vairākiem Krievijas parlamenta deputātiem.

ES un ASV cenšas koordinēt ierobežojumu noteikšanu Krievijai un aicinājušas citas valstis, tostarp Kanādu, Japānu, Turciju un Šveici, sekot to piemēram, lai nodrošinātu pēc iespējas lielāku ietekmi.

Ja Krievija nereaģēs uz šo spiedienu, ES gatava spert tālākus soļus, iespējams, nosakot ieroču embargo un citus ar tirdzniecību saistītus ierobežojumus. Turklāt varētu tikt noteiktas sankcijas arī pašam Putinam.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (44)

Ligiña Doniña 12.03.2014. 15.58

Ja 16. 03. Latvijā būs provokācijas un provokātori piem. Girss, Gapoņenko, Osipovs utt…Pirmkārt jāarestē viņu konti un jānosaka pārvietošanās aizliegumi., stingrā drošības policijas kontrolē. Tādejādi vienoti reaģējot uz Valsts varas destabilizācijas mēģinājumiem, kopā ar ES. Ir īstais brīdis!!!

+17
-1
Atbildēt

0

janis17 12.03.2014. 17.50

Paldies Ločmelim, supereye, kolpantam un citiem troļļiem par nesavtīgu palīdzību ukraiņu, poļu, igauņu, latviešu un citu Eiropas tautu konsolidācijā!

+15
-1
Atbildēt

0

    Andris Jautriņš > Kaspars Špūle 12.03.2014. 17.22

    NYT, no kurienes tai Pēterburgā mantots “līmenis”, kas nav Maskavā? Vai zini, ka Putins un Co ir no Pēterburgas un noteikti arī ar zināmu “iedzimtību”? :)

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 12.03.2014. 17.17

    Bezdarbnieki? Tā jau domāju ;)

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 12.03.2014. 16.42

    Vienkārši stulbs zīmējums. Tikmēr leģendārais futbola treneris paziņojis, lūk, ko:

    Лучано Спаллетти: Петербург — мой дом, и я буду в нем жить

    – Любовь, которая окружала меня в Санкт-Петербурге все это время, сделала меня его настоящим жителем, гражданином, — продолжил Спаллетти. — Здесь родилась Матильде. Здесь нашел свой мир Федерико. Петербург — мой дом, и я буду в нем жить.

    http://news.sportbox.ru/Vidy_sporta/Futbol/Russia/premier_league/spbnews_NI441418_Luchano-Spalletti-Peterburg-moy-dom-i-ya-b

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 12.03.2014. 17.05

    betijacelmale Sovoku pielūgsme pret ārzemniekiem un visu, kas nāk no Rietumiem, kā arī pret importa precēm ir vispārzināma.

    =======================

    Tu esi burvīgi paškritiska un atklāta, Berta Ceļamale. Tavi dēlēni jau notinušies uz ārzemēm, vergot rietumnieku labā? ;)

    http://g2.delphi.lv/images/pix/520×360/46674708/file16890249_Dimiters_PlakatsL.jpg

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 12.03.2014. 17.37

    Viņi slepus apmeklē sinagogu? ;)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Kaspars Špūle 12.03.2014. 21.59

    Salikšu jūs savos domubiedros, lai jums naktī miegs nenāk. Katrs, kas pētīs manus komentārus, frizūru un skatienu, varēs ko labu padomāt arī par jums. Bet jūs gultiņās par to grozīties dabūsiet :)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Antra Ozollapa > Kaspars Špūle 12.03.2014. 21.34

    Doveikam

    Vēl viens gudrinieks ar auna frizūru un uzmācīgu acu skatienu…

    Pārņemts ar simpātijām pret to cilvēkēdāju impēriju…

    Tās ir divas dažādas pasaules..Nu nebūs nekā kopēja rietumu modeļa cilvēciskajai sejai ar šo čekistu vadīto agresīvo,padomijas selekcijā radīto trulo pūli no otras puses….Diskusiju varam nemaz nesākt. Kas padzīvojis kādreiz padumjajā savienībā (tagadējā mantiniecē arī) un pabijis arī jebkurā rietumvalstī, mani sapratīs. Ukraiņiem vēlu veiksmi pasāktajā attīrīšanās procesā…labāk vēlu, nekā nekad.:)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kaspars Špūle 12.03.2014. 17.32

    Mani bērni no Ušakova rokas neēd:D

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Leinerte > Kaspars Špūle 12.03.2014. 18.43

    —Lasot Jūsu komentārus, nekas neliecina arī par Jūsu intelekta un inteliģences līmeni, kaut gan esat bildē par tādu centies izlikties—

    Nu nevjaga tik skarbi. Domaas un apgerbaa ir pilniga saskana. Doveika bildee ir shlipse kuras spicais apakshejais gals norada uz to vina kermena dalu ar kuru vinsh generee savas idejas.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    lauris > Kaspars Špūle 12.03.2014. 17.19

    >ločmelis

    Sanktpēterburga šādu vērtējumu ir pelnījusi. Tā vienmēr ir bijusi krievu inteliģences šūpulis. Arī šobrīd S-Pēterburgā notiek pretkara akcijas un cilvēki nebaidās paust savu nosodījumu Putinam. S-Pēterburga vēl saglabājusi vēsturiski mantoto un iedzimto kultūras līmeni, tā ir kā sala sovoku un krievu fašistu satrakotajā okeānā. Luciano Spalleti to ir novērtējis, sovoki gan to nav sapratuši.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kaspars Špūle 12.03.2014. 17.14

    Esmu lepna, ka visi mani bērni un mazbērni ir sasniedzāmi desmit minūtēs.:D

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    lauris > Kaspars Špūle 12.03.2014. 18.01

    >Andris Doveiks

    Jums taisnība – savi izdzimteņi ir katrai tautai un Putins ir viens no spilgtākajiem piemēriem.

    Lasot Jūsu komentārus, nekas neliecina arī par Jūsu intelekta un inteliģences līmeni, kaut gan esat bildē par tādu centies izlikties. Pērkamas dvēseles atrodamas arī mums līdzās un atļaušos Jūs uzskatīt par vienu no viņiem.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kaspars Špūle 12.03.2014. 17.00

    Sovoku pielūgsme pret ārzemniekiem un visu, kas nāk no Rietumiem, kā arī pret importa precēm ir vispārzināma. Vienlaicīgi ienīst visu, kas nav krievisks. Ļoti pretrunīgs, es teiktu šizofrēniska mentalitēts.

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu