Aptauja: Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ir par Krievijas karaspēku Ukrainā • IR.lv

Aptauja: Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ir par Krievijas karaspēku Ukrainā

86
Prokrieviskie Krimas pašaizsardzības spēki Čongaras kontrolpunktā pārbauda autovadītājus. Foto: AFP/LETA

Starp cittautiešiem Krievijas agresijas atbalstītāju ir pat uz pusi lielāks

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju saskata pamatu Krievijas karaspēka ievešanai Ukrainā, bet starp cittautiešiem šādas rīcības atbalstītāju īpatsvars ir vēl uz pusi lielāks, liecina pētījumu kompānijas “GfK” sadarbībā ar ziņu aģentūru LETA veiktā sabiedriskās domas aptauja.

Aptaujā 16% no visiem respondentiem atbildējuši, ka pilnībā saskata, bet vēl 18% – ka daļēji saskata pamatu Krievijas karaspēka ievešanai un izvietošanai Krimā un potenciāli arī citos Austrumukrainas apgabalos.

Tomēr lielākā daļa aptaujāto – 58% – pret šādu Krievijas rīcību bijuši noraidoši un uzsvēruši, ka neatbalsta šīs valsts karaspēka ievešanu Ukrainā, bet 8% respondentu nav bijis viedokļa šajā jautājumā.

Starp latviešiem pamatu Krievijas karaspēka ievešanai Ukrainā pilnībā saskatījuši 6% aptaujāto, daļēji – 11%. Noraidoša attieksme bijusi 77% respondentu, savukārt no citu tautību pārstāvjiem Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainā par pilnībā pamatotu uzskata 34% aptaujāto, 32% respondentu to uzskata par daļēji pamatotu, bet mazākā daļa – 24% – pamatu šādai rīcībai nesaskata.

Interneta aptaujā “GfK” šā gada marta sākumā visā Latvijā aptaujāja 1051 respondentu vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Kā ziņots, Krievija kopš februāra nogales faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Krimas parlaments 6.martā pieņēma principiālu lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā federācijas subjekta statusā un nolēma pārcelt uz 16.martu referendumu par Krimas statusu, kas sākotnēji bija plānots 25.maijā un tad pārcelts uz 30.martu.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pašā laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

 

Komentāri (86)

Kaspars Špūle 11.03.2014. 07.43

Aptauja: Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ir par Krievijas karaspēku Ukrainā

—–

Redz, cik daudz Latvijā miera cīnītāju :)

+26
-1
Atbildēt

8

    Inese > Kaspars Špūle 11.03.2014. 10.55

    Inese > Kaspars Špūle 11.03.2014. 10.56

    Vācijai pirms šādas akcijas būtu ļoti jāpiedomā. Ir skaidrs, ka Vācijas pilsonības par brīvu saņemšanas gadījumā Krievija praktiski beigs eksistēt un “pārvērtīsies” par Vāciju :D Vienīgi tā vairs nebūs “tā Vācija”.

    Nedaudz brīnos, kas liedz štata troļļiem sapakot mantiņas un doties uz Krimu aizstāvēt mātuškas intereses.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > Kaspars Špūle 11.03.2014. 12.24

    http://std3.ru/67/de/1393633914-67de5a5ff750e4cffb340ad7924b4e37.jpg

    Дорогие россияне из числа тех, кто хочет лучше прочувствовать то, что сейчас чувствуем мы.

    Представьте себе, что в вашей стране воцарилась нестабильность. То ли Грузия напала, то ли Чечня восстала, то ли Япония высадилась на Курилах, то ли просто на Болотную вышел миллион, не суть.

    В это время немецкое консульство в Калининграде стало по очень упрощенной процедуре раздавать германские паспорта всем желающим, как проживающим на исконно прусской территории. Сразу же выстроились огромные очереди местных жителей, чтобы на халяву оказаться гражданами главной страны Евросоюза, число “новых немцев” за неделю выросло до десятков тысяч.

    При этом вдруг оказалось, что под видом туристов в область проникли десятки тысяч тех немцев, которые были депортированы отсюда в 45–м, а также их потомки.

    Но мало того — горсовет захватили неизвестные в масках, сбросили флаг России и водрузили немецкий триколор.

    Германия объявила о том, что собирается жестко защищать жизнь и здоровье своих граждан, и привела войска в боевую готовность…

    Итак, ваши ощущения?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

mariam 11.03.2014. 07.59

GfK aptaujas, protams, nav ņemamas tik nopietni, kā īstie socioloģiskie pētījumi, tomēr tendenci tās parāda gan.

Un rāda to, ka Putins ar šo soli rusofobijas kurināšanā ir izdarījis tik daudz kā reti kurš. Ikvienai valstij, kurā dzīvo kāds jūtams daudzums “krievvalodīgo tautiešu”, pēc šādiem Putina gājieniem jājūtas apdraudētai. Un šī aptauja to it kā apstiprina. Un SC var mierīgi rullēt tālāk.

Tomēr vai vēl arvien nav atrodams pietiekams pamats, lai Latvijā ierobežotu attiecīgos Krievijas TV kanālus, kas atklāti nodarbojas ar etniskā un nacionālā naida kurināšanu, ar kara un agresijas propagandēšanu?

+22
-1
Atbildēt

2

    Edzs > mariam 11.03.2014. 11.23

    krapula – “…sabiedrotie, SC, arī nesapratīs”

    ~~~~~~~

    precīzi, tā tas ir. tuvojas vēlēšanas, vajag sist savējos lai svešie baidās.

    un, – to prasa sponsori.

    šis ieraksts arī bija stiprs:

    krapula – “Latvijas valsts naudu par dzimtenes pārdošanu neņem, tāpēc to dara V, RP un SC sponsori, Bernis, Fiļs un Esterkins.”

    http://www.ir.lv/2014/3/10/latvijai-nav-jatirgojas-ar-uzturesanas-atlaujam/viedokli#viedoklis_394736

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Marika > mariam 11.03.2014. 08.02

    žoržs

    lai Latvijā ierobežotu attiecīgos Krievijas TV kanālus,

    Nevar. Jākaro pret 16. martu un NA un sabiedrotie, SC, arī nesapratīs.

    +14
    -7
    Atbildēt

    0

elinaliepina 11.03.2014. 07.56

Teikšu, ka Krievijas dezinformācija TV kanālos nostrādājusi teicami. Vēl viens būtisks iemesls izvākt šos kanālus no TV paketēm un pieprasīt iespēju šīs kanālu paketes veidot pašiem skatītājiem.

+21
-2
Atbildēt

2

    jmaklakovs > elinaliepina 11.03.2014. 08.36

    Iedzīvotāji tāpat gribēs skatīties to, ko pieraduši. Un ja latvieši pieraduši skatīties krievu seriāļus komplektā ar krievu ziņām, tad tā arī gribēs turpināt.

    +10
    -14
    Atbildēt

    0

    Redzi, krievu kanālos bez propagandas raidījumiem ir arī citi raidījumi, kas bieži ir interesantāki par analoģiskiem raidījumiem Latvijas TV (tēmas – par ceļojumiem, tehnikas attīstību utt.), dažādi ar politiku nesaistīti seriāli, ko parasti skatās vecākā paaudze utt. Pie kam tas viss ir krievu valodā, ko vidējā un vecākā paaudze zina. Rietumu raidījumus par to pašu bieži neskatās tieši dēļ valodu barjeras. To visu noiņemot, TV piedāvājums daudziem paliek ļoti neinteresants. Tā ka noslēgt jau var, bet – jautājums, ko liks vietā un par kādu naudu tulkos. Un vai paši ir spējīgi radīt ko līdzvērtīgu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu